Έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Υποκαταστήματος από τη 01.8.2021

Επαναφορά της κανονικότητας

Τα ακίνητα του πρώην Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας, στην Άρτα

Ικανοποίηση στον δικηγορικό κόσμο της περιοχής

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που αφορά την «Κατάργηση του Έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Άρτας, αλλά συγχρόνως προχωρά η Σύσταση Υποκαταστήματος Άρτας στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο με την ταυτόχρονη Τροποποίηση της τοπικής αρμοδιότητας του Υποκαταστήματος Πρέβεζας, που είναι κάτι που ενδιαφέρει τους κατόχους ακινήτων σχεδόν στη μισή Άρτα, ικανοποιώντας παράλληλα το αίτημα του δικηγορικού κόσμου της περιοχής.

Έτσι λοιπόν από 1η Αυγούστου το υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας θα ανήκει στο Κτηματολογικό Γραφείο Άρτας που περιλαμβάνεται στο νέο Φορέα του Κτηματολογίου.
Να σημειωθεί πως από τον Δεκέμβριο 2019, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Κτηματολογίου με την οποία ολόκληρη η περιφέρεια του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας, που είχε έδρα τη Φιλιππιάδα, υπήχθη στο συσταθέν Υποκατάστημα του Κτηματολογίου Πρέβεζας, τόσον ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας, όσον και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες κινήθηκαν για την ανατροπή της αποφάσεως του Φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου, με την οποία το Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας , που δικαστικά υπάγεται στην Άρτα, εντάχθηκε στο Κτηματολογικό Γραφείο και, κατ’ επέκταση, στο Υποθηκοφυλακείο Πρέβεζας.

Η απόφαση εκείνη , δημιουργησε προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών, αφού από τις 28 συνολικά τοπικές κοινότητες που υπάγονταν στο Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας, οι 15 ανήκουν διοικητικά στην Άρτα και μάλιστα όλες στο Δήμο Αρταίων.
Οι κοινότητες αυτές ήταν:
1).Από τη Δ.Ε. Αμβρακικού: Βίγλα, Πολύδροσο, Ράχη, Στρογγυλή,
2).Από τη Δ.Ε. Βλαχερνών: Γρίμποβο, Κορφοβούνι,
3).Από τη Δ.Ε. Ξηροβουνίου: Αμμότοπος, Καμπή, Παντάνασσα, Πιστιανά, Ροδαυγή, Σκούπα, Φανερωμένη και 4).Από τη Δ.Ε. Φιλοθέης: Άγιος Σπυρίδων, Καλόβατος.
Οι επιπτώσεις στις συναλλαγές ήταν σοβαρές για τους κατοίκους και δημότες των κοινοτήτων αυτών, δεδομένου ότι για οποιαδήποτε συναλλαγή τους, που αφορά στα ακίνητά τους, έπρεπε να μεταβαίνουν ακόμα και δυο φορές στην Πρέβεζα.
Αυτό όμως πλέον θα σταματήσει αφού από την 1η Αυγούστου, θα λειτουργεί το Γραφείο στην Άρτα.

Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει:
Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», αποφασίζει:
Άρθρο 1
1. Το Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Άρτας, μετά την παρέλευση της 31.07.2021, καταργείται.
2. Συστήνεται το Υποκατάστημα Άρτας στο κατά την παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4512/2018 Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο, με έδρα την Άρτα, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα ακίνητα της τοπικής αρμοδιότητας του καταργούμενου Έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Άρτας, όπως αυτή ισχύει μέχρι την κατάργησή του.
3. Ημερομηνία για την έναρξη λειτουργίας του Υποκαταστήματος Άρτας ορίζεται η 01.8.2021, ημέρα Κυριακή.
4. Τα ακίνητα της τοπικής αρμοδιότητας του καταργηθέντος πρώην Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας, όπως αυτή ίσχυε μέχρι την κατάργησή του και που, με την παρ. 3 του άρθρου 1 της υπ’ αρ.88/5/21.11.2019 απόφασης ΔΣ του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο (Β’ 4443), υπήχθησαν στην τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματος Πρέβεζας, όπως συστήθηκε με την ίδια απόφαση, από την ημερομηνία που αναγράφεται στην παρ. 3 του παρόντος, υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματος Άρτας της παρ. 2 και από την ίδια ημερομηνία τροποποιείται κατά το μέρος αυτό η οριζόμενη στην παρ. 3 του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 88/5/21.11.2021 απόφασης (Β’ 4443) τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματος Πρέβεζας.

Άρθρο 2
1. Από την ημερομηνία που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 1 για την έναρξη λειτουργίας του Υποκαταστήματος Άρτας, ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Στον Προϊστάμενο ανατίθενται και οι αρμοδιότητες της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4512/2018 για τη λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου για τα κτηματογραφημένα ακίνητα που εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματος Άρτας κατά το άρθρο 1 της παρούσας και μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Ηπείρου κατά την παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4512/2018.
β) Προϊστάμενος τοποθετείται σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4512/2018 η πρώην Έμμισθη Υποθηκοφύλακας Χρυσιής Κολιάτσου του Κων/νου (ΑΔΤ Τ 861559), που υπηρετούσε στο καταργούμενο Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Άρτας του άρθρου 1 της παρούσας.
γ) Συντρέχουν αυτοδίκαια οι προβλεπόμενες στην παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 4512/2018 συνέπειες για τη μεταφορά και ένταξη στον Φορέα του υπηρετούντος στο καταργούμενο Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Άρτας προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στις θέσεις της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, υπό τις προβλεπόμενες στην ίδια παρ. νόμιμες προϋποθέσεις.

2. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Ηπείρου, το Υποκατάστημα Άρτας που, κατά της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4512/2018 οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου, υπάγεται διοικητικά στο Γενικό Διευθυντή του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο».