Ένα ελληνικό τυρί προτιμήθηκε μεταξύ των 10 καλύτερων του πλανήτη!
Το Taste Atlas συστήνεται ως ‘εγκυκλοπαίδεια των γεύσεων’. Διαθέτει καταλόγους με περισσότερα από 10.000 φαγητά και ποτά, αναδεικνύοντας τα πιο δημοφιλή κάθε κατηγορίας.
Σε αυτήν των τυριών που παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα αγελάδας ή μείξη πρόβιου και κατσικίσιου γάλακτος, η Ελλάδα έχει συνολικά 19 παρουσίες στα 100 καλύτερα.Στην καλύτερη θέση ‘πλασάρεται’ η γραβιέρα Νάξου.
Συνολικά, ‘εξετάστηκαν’ 23.863 τυριά από τα 35.895 που πρότειναν χρήστες της ιστοσελίδας, οι οποίοι ψήφισαν και τα καλύτερα.
Η ‘διοργανώτρια’ αρχή ξεκαθάρισε πως έχει σειρά μηχανισμών, για νασ εγγυηθεί πως δεν ψηφίζουν bots ή δεν γίνονται άλλου τύπου ‘καταχρήσεις’.
Ας δούμε πού βρέθηκαν οι ελληνικές συμμετοχές, μεταξύ των 100 καλύτερων τυριών του κόσμου.
Στο Νο96 εμφανίζεται το ανθόγαλο από τα Χανιά,
στο Νο81 η ξινομυζήθρα Κρήτης,
στο Νο68 η γραβιέρα Αγράφων,
στο Νο67 η σφέλα Μεσσηνίας,
στο Νο65 ο μπάτζος Θεσσαλίας,
στο Νο61 το Σαν Μιχάλης της Σύρου,
στο Νο59 το λαδοτύρι Μυτιλίνης,
στο Νο53 το μανούρι Θεσσαλίας,
στο Νο45 το αρσενικό Νάξου,
στο Νο44 το κρασοτύρι της Κω,
στο Νο42 το καλαθάκι Λήμνου,
στο Νο32 το ανθότυρο,
στο Νο31 το μαστέλο Χίου,
στο Νο30 το μετσοβόνε του Μετσόβου,
στο Νο22 το μελίχλωρο της Λήμνου,
στο Νο16 η γραβιέρα Κρήτης,
στο Νο14 η κεφαλογραβιέρα της Ηπείρου,
στο Νο12 το κεφαλοτύρι και
στο Νο4 η γραβιέρα Νάξου.
Κάτω από κάθε τυρί αναφέρεται το πώς παράγεται. Στο καλύτερο ελληνικό τυρί, κατά το Taste Atlas, μπορείτε να διαβάσετε πως «παράγεται στο κυκλαδίτικο νησί της Νάξου, εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο γάλα αγελάδας ή μια μείξη με πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, με την περιεκτικότητα του δευτέρου να είναι έως 20%.Έχει έναν λεπτό φλοιό και ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο και συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο με μικρές τρύπες. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Η περιεκτικότητά της σε υγρασία είναι έως 38% και η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, προέρχεται από τα ζώα που μεγαλώνουν στο νησί και τρέφονται με την τοπική χλωρίδα, με φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τη μοναδική του γεύση».