Ένα σχέδιο προοδευτικών δομικών αλλαγών αποτελεί επείγουσα εθνική ανάγκη
του Βασίλη Τσίρκα
Παρά την έξοδο από την «ενισχυμένη επιτήρηση», η οποία ήταν δρομολογημένη από το 2018, η Ελλάδα δεν επιστρέφει στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα», όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Αντίθετα, με δική του αποκλειστική ευθύνη, η Ελλάδα γίνεται ξανά «ειδική περίπτωση», όχι μόνο από τη σκοπιά της οικονομίας αλλά και από εκείνη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Οι δείκτες φτώχειας και ανισοτήτων άρχισαν να βελτιώνονται την περίοδο 2015-2019. Σήμερα έχουν ήδη επιδεινωθεί και αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Η διεύρυνση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών είναι το βασικό αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής φιλοσοφίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και βέβαια δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρά ταξικά και πελατειακά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία διαχειρίζεται τους πόρους.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα χάνει σταδιακά τα πλεονεκτήματα που κέρδισε με την έξοδο από τα μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σκέψεις αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι βασικές προβλέψεις του οποίου φαντάζουν σήμερα όχι μόνο ανεδαφικές, αλλά και εκτός πραγματικότητας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα του στόχου των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ και της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 60% του ΑΕΠ σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Οι παραπάνω δύο στόχοι, ακόμη και για το σκληρά συντηρητικό «ιερατείο» των Βρυξελλών, φαίνεται ότι δεν είναι πλέον ρεαλιστικοί, παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τη θέση της περί χαλάρωσης της κεντρικής εποπτείας των παραπάνω δεικτών, ώστε να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη και στην καλύτερη αξιοποίηση των προτάσεων και σχεδίων που έχουν υποβάλει τα κράτη – μέλη στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση περί αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει κατατεθεί από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, και συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ακόμα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν είχαν κατανοήσει προς τα πού οδεύει η παγκόσμια οικονομία και πόσο βαθιές είναι οι συνέπειες του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο αποκτούν μεγάλη σημασία τα εθνικά σχέδια που κατατέθηκαν για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η συγκυρία για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, για την οικονομική ευημερία των πολλών, αλλά για την ικανοποίηση συγκεκριμένων συμφερόντων, των λίγων και των ισχυρών. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να φύγει η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούμε να αναμένουμε μια καλύτερη εικόνα στους βασικούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατάφερε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος και να βάλει την οικονομία στις ράγες της επιστροφής στην ομαλότητα μετά από τη μεγάλη, βαθιά και επώδυνη περιπέτεια των μνημονίων. Η ΝΔ ήρθε να καπηλευτεί αυτή την κατάκτηση το 2019 και στη συνέχεια να την απαξιώσει και πλέον σήμερα η οικονομία της χώρας ακολουθεί μία ανησυχητική πορεία. Αν δεν αλλάξουμε πολιτική και αν δεν μπούμε δυναμικά στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη, δεν θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση.
Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και η ζημιά που κάνει στην οικονομία και την κοινωνία θα συνεχίζεται, τόσο στο επίπεδο της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, όσο και στο επίπεδο των προοπτικών ανάπτυξης για την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, τους επαγγελματίες και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Στις συνθήκες που διαμορφώνονται είναι επείγουσα εθνική ανάγκη η προώθηση ενός σχεδίου προοδευτικών δομικών αλλαγών. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης με τη στήριξη του λαού και σε συνεργασία με όσες δυνάμεις κατανοούν τις ανάγκες των καιρών, θα σηματοδοτήσει τη νέα αρχή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, όπου κυρίαρχη θέση θα έχει η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία των πιο ευάλωτων, η δημόσια υγεία και παιδεία, η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η δημιουργία ευκαιριών για τους νέους.
*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.