Ένστολη κινητοποίηση από την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
“Κατέθεσαν” τα ληγμένα τους κράνη!
Ξεκίνησαν τον αγώνα από την Ήπειρο και τα Γιάννενα
Δυναμικό παρών-ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση
Πυροσβέστες από όλη την Ήπειρο, αλλά και από αρκετά άλλα μέρη της Ελλάδας, έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειες τους, έδωσαν δυναμικό παρών και έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, στην ένστολη κινητοποίηση που πραγματοποίησε η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου την Κυριακή στα Γιάννενα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Σταθόπουλο η κυβέρνηση απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους ενώ στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έκανε καμία εξαγγελία.
Όπως σημείωσαν σε ομιλίες εκπρόσωποι των πυροσβεστών, διαχρονικά, με ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά και του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Πυροσβέστες της Ηπείρου «γινόμαστε “μπαλάκι” στα χέρια τους. Για να κάνουμε το καθήκον μας. Να υπηρετήσουμε τους πολίτες! Να σώζουμε τις ζωές τους, και τις περιουσίες τους. Αλλά να σώσουμε και την μεγάλη περιουσία όλων μας, τα δάση!».
Η πορεία των Πυροσβεστών ξεκίνησε από την έδρα της ΠΕ.ΠΥ.Δ Ηπείρου και κατέληξε στην Πλατεία Πύρρου, όπου μετά την λήξη της αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Ηπείρου Βασίλη Βράστο κατέθεσαν ψήφισμα στον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργο.
Φθάνοντας στην πλατεία Πύρρου οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους 63 συναδέλφους τους Πυροσβέστες που από το 1911 έχασαν την ζωή εν ώρα υπηρεσίας, ενώ στη συνέχεια “κατέθεσαν” τα ληγμένα τους κράνη με τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας τον Αύγουστο.
Τη κινητοποίηση της Ένωσης στήριξε και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, αντιπροσωπεία του οποίου συμμετείχε στην πορεία. Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας τόνισε μεταξύ άλλων :“Χορτάσαμε σε όλους τους κλάδους του δημοσίου τομέα χειροκροτήματα. Την ώρα που δίνουμε την μάχη στο καθήκον. Κι όταν έρχεται η ώρα της συντεταγμένης πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι κλάδους και ειδικά στους κάδους αιχμής, όπως είναι αυτός του πυροσβεστικού σώματος, απόλυτη σιωπή. Η αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, η αμοιβή της υπερεργασίας όπως συμβαίνει σε όλο το δημόσιο, φροντίδα και αύξηση των δαπανών από μεριάς της πολιτείας για τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος, για τα μέσα ατομικής προστασίας σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι “εκ των ουκ άνευ” και σήμερα για εμάς είναι ζητούμενο διεκδίκησης…”.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Σταθόπουλος ο οποίος σημείωσε πως η στήριξη της κοινωνίας είναι πολύ σημαντική, ενώ υπογράμμισε πως ο αγώνας των Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος ξεκινά από την Ήπειρο.
“Η κυβέρνηση δυστυχώς απέτυχε να δώσει τις προσδοκίες που είχαν σε αυτούς οι Έλληνες πυροσβέστες. Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έκανε καμία εξαγγελία. Βέβαια είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του την 4η Αυγούστου, ημέρα της κορύφωσης του αγώνα “Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση”. Την προσωπική του στήριξη την εξέφρασε και σε μένα προσωπικά, τηλεφωνικά. Αλλά δεν θέλουμε μόνο την προσωπική και την ηθική του στήριξη. Θέλουμε και την έμπρακτη στήριξη. Πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε εργαζόμενοι τέρμα πια το τζάμπα. Έχουμε αγωνίες. Έχουμε οικογένειες. Έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε και εμείς κάτι σε αυτούς, γιατί δουλέψαμε, γιατί ματώσαμε!” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου Βασίλη Βράστου, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την μη επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους Έλληνες Πυροσβέστες, αλλά και για το γεγονός ότι για ακόμα ένα καλοκαίρι οι Πυροσβέστες της Ηπείρου έγιναν “μπαλάκι” στα χέρια τους, ενώ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η Ένωση είναι υπέρ του εμβολιασμού των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, τάσσεται ωστόσο κατά της υποχρεωτικότητας.
“Διαχρονικά, με ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά και του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Πυροσβέστες της Ηπείρου γινόμαστε “μπαλάκι” στα χέρια τους. Για να κάνουμε το καθήκον μας. Να υπηρετήσουμε τους πολίτες! Να σώζουμε τις ζωές τους, και τις περιουσίες τους. Αλλά να σώσουμε και την μεγάλη περιουσία όλων μας, τα δάση!” είπε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Βράστος και πρόσθεσε “Ευθύνη της πολιτείας είναι να προστατεύει και τις δικές μας ζωές. Δυστυχώς όμως, καμία κυβέρνηση έως και σήμερα, δεν έκανε πράξη τις υποσχέσεις της. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας δημόσιων πολιτικών τοποθετήσεων, έχει καταγραφεί στη συνείδηση ορισμένων πολιτών ότι, οι πυροσβέστες είμαστε καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, που τους χειμώνες παίζουμε τάβλι, ενώ τα καλοκαίρια θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για την προστασία των δασών. Άλλοι νομίζουν ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλεονάζον αχρείαστο προσωπικό και είναι επαρκώς εξοπλισμένο. Γνωρίζουν καλά ότι αυτά είναι ΨΕΜΜΑΤΑ!”.
Τα αιτήματα
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βασίλης Βράστος σημείωσε πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι Πυροσβέστες όλα αυτά τα χρόνια, βρήκαν αρωγούς στο έργο τους Δήμους της Ηπείρου και την Περιφέρεια, ενώ χαρακτήρισε την συνεργασία τους με τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας άψογη.
Οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος διεκδικούν:
⦁Την θεσμοθέτηση – αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό
⦁Την κατάργηση – τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του Ν. 4662
⦁Την αποζημίωση των ωρών υπερεργασίας – γενικής επιφυλακής στο Πυροσβεστικό Σώμα όπως ισχύει σε όλο τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα
⦁Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό σώμα καθώς και την επάνδρωση των αεροδρομίων με την πρόσληψη επιπλέον πυροσβεστών (με εντοπιότητα)
⦁Την ανανέωση του στόλου, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας
⦁Την συμμετοχή των Ενώσεων στο νέο σχεδιασμό για την δασική προστασία.
⦁Την χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου και προβληματικών περιοχών
⦁Να σταματήσει η κατάχρηση του μέτρου της γενικής επιφυλακής
⦁Την βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τους μόνιμους πυροσβέστες που μπήκαν στο σώμα ως εποχικοί.
⦁Την αναγνώριση και πληρωμή της στρατιωτικής θητείας, όπως ίσχυε το 2009
⦁Την Δημιουργία σχολής Αρχιπυροσβεστών