Έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο για την Ε.Β.Ε. και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Βλέπουν Μαρασμό Τμημάτων

Τι δηλώνουν οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη, Μερόπη Τζούφη και Κώστας Μπάρκας

Και ανακοίνωση της Συντονίστρια Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαϊας Νάτσικα

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και οι βάσεις εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια, με χιλιάδες υποψηφίους να αποκλείονται εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων χρόνων-υποψηφίων που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια, καθώς περίπου 40.000 μαθητές μένουν εκτός ΑΕΙ. Με την φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν εισάγονται φέτος στα ΑΕΙ υποψήφιοι με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και 5,5 στα 20 για τα Επαγγελματικά (ΕΠΑΛ).

Μια άλλη επίπτωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι ότι έχουμε Τμήματα με πολύ λίγου υποψηφίους. Πιο συγκεκριμένα έως 20 εισακτέους έχουν 100 Τμήματα ενώ μάλιστα 16 Τμήματα δεν έχουν κανένα εισακτέο. Ο αριθμός των Τμημάτων με μόνο ένα εισακτέο ανέρχονται σε 17.
Για το θέμα αυτό, αντέδρασαν έντονα με ανακοινώσεις τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, αφού τα Περιφερειακά Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε Πρέβεζα και Άρτα, δέχτηκαν πλήγμα αφού μειώθηκαν κατά πολύ οι εισακτέοι.

Όλγα Γεροβασίλη: Προμελετημένο έγκλημα η αποψίλωση της Σχολής Γεωπονίας στην Άρτα

«Το έγκλημα είναι προμελετημένο. H κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω της αποψίλωσης των πανεπιστημιακών τμημάτων, εκτελώντας τα συμβόλαια για τη δημιουργία πελατείας στα κολέγια. Για τα οποία είχε πρώτα φροντίσει να εξομοιωθούν τα απολυτήριά τους με τα πτυχία των ΑΕΙ» τονίζεται σε δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και τις συνέπειες για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηπείρου και ειδικότερα της Άρτας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι ανακοινώσεις των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, δυστυχώς επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις μας και διέψευσαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα τους.

40.000 παιδιά εκτός ΑΕΙ, 16.000 θέσεις στα Πανεπιστήμια, θέσεις που τα ίδια τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είχαν ορίσει, μένουν κενές, εξαιτίας της «γκιλοτίνας» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), με συνέπεια δεκάδες τμήματα να μένουν χωρίς φοιτητές, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στην ακαδημαϊκή λειτουργία τους, αλλά και στην ίδια την επιβίωσή τους.
Η εικόνα στην Ήπειρο και στην Άρτα ειδικότερα είναι ιδιαίτερη δυσοίωνη, καθώς στην Γεωπονία στην Άρτα καλύφθηκαν μόλις οι 17 από τις 180 θέσεις που είχαν προβλεφθεί, ενώ αντίστοιχα, στο Λογιστικής, στην Πρέβεζα, 40 από τις 229 και στο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, στα Γιάννενα, 87 από τις 122. Συνολικά, η πρώτη εκτίμηση μετά τις ανακοινώσεις δείχνει ότι 500 περίπου θέσεις μένουν κενές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το έγκλημα είναι προμελετημένο. H κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω της αποψίλωσης των πανεπιστημιακών τμημάτων, εκτελώντας τα συμβόλαια για τη δημιουργία πελατείας στα κολέγια. Για τα οποία είχε πρώτα φροντίσει να εξομοιωθούν τα απολυτήριά τους με τα πτυχία των ΑΕΙ.

Και, μετά το έγκλημα, εκτόξευση κυνισμού, αναισθησίας και αλαζονείας. «Οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ, για να εγκαταστήσει την κόρη του σε Πανεπιστήμιο, χωρίς συναίσθηση για την αγωνία και την απογοήτευση δεκάδων χιλιάδων παιδιών, που αγωνίστηκαν για να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
Το αίτημα δεκαετιών για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, έγινε πράξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη, διαφάνηκαν οι προθέσεις τους. Αρχικά ανέστειλαν τη λειτουργία του ενός από τα δύο τμήματά της, του Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, αργότερα ολοκλήρωσαν τη μεθόδευσή τους, καταργώντας το. Το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο πάγωσε και, μετά την ανακοίνωση των βάσεων, φαίνεται πως πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων.
Και μαζί του πετάνε στα σκουπίδια και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας.

Διαγράφουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα είχε για την τοπική παραγωγή και την τοπική οικονομία, ενσωματώνοντας καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα στον τομέα της αγροδιατροφής και διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την τοπική κοινωνία.
Και έτσι, βρισκόμαστε ξανά μπροστά στην ανάγκη να διεκδικηθούν τα αυτονόητα για την Άρτα. Και θα το πράξουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, όπως και στο παρελθόν. Διαβεβαιώνω, λοιπόν, τους συμπολίτες μου ότι αυτό δεν θα είναι το άδοξο τέλος μιας δίκαιης διεκδίκησης δεκαετιών που έγινε πραγματικότητα. Σύντομα, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την κανονικότητα, θα σταματήσει την οπισθοδρόμηση και θα επαναφέρει στην περιοχή μας τις προοπτικές που της αξίζουν, καταργώντας τα αντιπαιδαγωγικά, αντιαναπτυξιακά και αντιπαραγωγικά μέτρα, που μόνο εγκατάλειψη και απομόνωση δημιουργούν».

Μ. Τζούφη: «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν έχει παρενέργειες – είναι παρενέργεια καθαυτή»

Η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις βάσεις των ΑΕΙ, τόνισε πως η ανακοίνωσή τους επιβεβαίωσε -δυστυχώς- τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.
Σημείωσε ότι το νέο εξεταστικό σύστημα της ΝΔ και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποκλείει 18.000 υποψήφιους από τα πανεπιστήμια σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα πολλές Σχολές και Τμήματα, κυρίως στα περιφερειακά ΑΕΙ αλλά και όχι μόνο, θα έχουν ελάχιστους έως μηδενικούς εισακτέους την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Παράλληλα επεσήμανε πως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί αποκλεισμού των μαθητών που περνούσαν στο πανεπιστήμιο με «3» καταρρίφθηκαν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Αρχιτεκτονική της Ξάνθης, η οποία δε θα έχει ούτε έναν εισακτέο – απόφοιτο Γενικού Λυκείου. Ανάμεσα στα εκατοντάδες παραδείγματα, «κλασικές» σχολές όπως το Ιστορικό-Αρχαιολογικό των Ιωαννίνων θα καλύψει τις διαθέσιμες θέσεις κατά 50%.

Ακόμα υπογράμμισε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών -ακόμα και αρίστων από τις σχολές της πρώτης τους προτίμησης, όπως και τα άδεια ή μισοάδεια αμφιθέατρα και εργαστήρια δεν αποτελούν παρενέργειες του νέου συστήματος Μητσοτάκη-Κεραμέως. Είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ και η ΕΒΕ σχεδιάστηκε ακριβώς για να μειώσει δραστικά τον αριθμό των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, αναδρομολογώντας σημαντικό μέρος της νέας γενιάς προς τα ιδιωτικά κολέγια, τη φτηνή κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία.

Κώστας Μπάρκας: υπεύθυνη η κ. Κεραμέως για τη συρρίκνωση του τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα 

«Αποκλειστικά υπεύθυνη η κ. Κεραμέως και η Νέα Δημοκρατία για τη συρρίκνωση του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα» αναφέρεται σε δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, για τις συνέπειες της εφαρμογής του Νόμου Κεραμέως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικότερα στο τμήμα της Πρέβεζας, όπου παρατηρείται τεράστιος αριθμός κενών θέσεων σε εισακτέους.
Να σημειωθεί πως η Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μπάρκας την 19η Μαρτίου 2021,
προς την Υπουργό Παιδείας, με την οποία επισημαίνεται ότι τίθεται σε διακινδύνευση
η ομαλή λειτουργία του πανεπιστημιακού τμήματος στην Πρέβεζα από την εφαρμογή του νομοθετήματος, που φέρει την υπογραφή της δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
Στην ανακοίνωση του κ. Μπάρκα αναφέρονται τα εξής: «Σαράντα χιλιάδες (40.000) μαθητές χάρη στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της κ. Κεραμέως και της Νέας Δημοκρατίας έμειναν εκτός ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Περιφερειακά Πανεπιστήμια οδηγούνται σε απαξίωση. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταγράφονται πάνω από χίλιες κενές θέσεις σε εισακτέους. Εκατόν ογδόντα επτά (187) από αυτές αφορούν στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ως κοινωνοί της αγωνίας των πρυτανικών αρχών και του Προέδρου του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, όπως οι ίδιοι την κατέγραψαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας, είχαμε καταθέσει Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας (19/3/2021, Αρ. Πρωτ. 5184), αναφέροντας ότι η εφαρμογή του νομοθετήματος της θέτει σε διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημιακού τμήματος της Πρέβεζας. Φυσικά, άλλη μια Ερώτηση από έναν ακόμη Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας έμεινε αναπάντητη. Αυτά είναι τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως αυτό της Πρέβεζας, σε μαρασμό, προς όφελος των ιδιωτικών σχολών, όπου εκεί δεν ισχύει καμία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Το επόμενο βήμα για την κ. Κεραμέως και τους ομοϊδεάτες της είναι και η τυπική του κατάργηση, αφού ο χαμηλότερος αριθμός εισακτέων θα οδηγήσει σε μείωση της χρηματοδότησης και σε αναστολή σχεδίων για λειτουργία νέων τμημάτων, ή για τη δημιουργία νέων υποδομών.

Δομές που δημιουργήθηκαν από το υστέρημα και τις θυσίες του ελληνικού λαού, που έχουν ενσωματωθεί στη λειτουργία της κάθε τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας στην πνευματική και οικονομική ανάπτυξή της, δεν είναι δυνατόν από ιδεολογική εμμονή να τίθενται σε διακινδύνευση. Είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ανάληψη πρωτοβουλιών, για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Καλούμαστε για μια ακόμη φορά να παλέψουμε για τα αυτονόητα. Δεν θα επιτρέψουμε μια δίκαιη και διαρκής διεκδίκηση δεκαετιών, που έγινε πραγματικότητα, για τη λειτουργία πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Πρέβεζα, να αποτελέσει μακρινή ανάμνηση, λόγω των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το σύνολο των αντιπαιδαγωγικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, που διαμορφώνουν για μια ολόκληρη περιοχή συνθήκες αέναης υστέρησης.

ΣΥΡΙΖΑ Άρτας: δεν θα σταματήσουμε να ζητούμε αναβάθμιση των Τμημάτων της Άρτας

«Σήμερα είναι μέρα χαράς για χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που βλέπουν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα, κατακτώντας μια θέση στη Σχολή της αρεσκείας τους. Θα ήθελα μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να τους ευχηθώ καλή σταδιοδρομία και καλή φοιτητική ζωή. Τους εύχομαι να καταφέρουν να ζήσουν στο έπακρο την φοιτητική εμπειρία, η οποία εκτός από εφόδια για την επαγγελματική τους εξέλιξη, τους δίνει και εφόδια για τη ζωή τους, για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Συντονίστριας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας Αγλαϊας Νάτσικα, που αναφέρει: «Τα παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν στη Σχολή της αρεσκείας τους πρέπει να θυμούνται ότι τίποτε δεν τελειώνει στην ηλικία των 18 ετών, αντίθετα, όλα τώρα ξεκινάνε. Θα τους δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Όποιο δρόμο κι αν διαλέξουν, το κράτος οφείλει να είναι δίπλα τους σε αυτό.

Φέτος όλα τα παιδιά, οι γονείς τους και οι καθηγητές δοκιμάστηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες και έφεραν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, και αυτό αξίζει τα θερμότερα των συγχαρητηρίων.
Όμως, δεν μπορώ, δυστυχώς, να εκφράσω την ίδια αισιοδοξία για την πορεία της Σχολής Γεωπονίας, με έδρα την Άρτα, που φέτος, λόγω κυβερνητικών επιλογών, θα έχει σχεδόν το 30% των εισακτέων, σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών που θα μπορούσε να δεχτεί. Όπως ακόμη και για το Μουσικών Σπουδών στην Άρτα, που και εδώ τα θεμέλια αρχίζουν να τρίζουν.

Μπορεί οι προβλέψεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου, που έκαναν λόγο για μείωση 86% να μην επαληθεύθηκαν, αλλά και η μείωση κατά περίπου 40% δεν μπορεί να μας ικανοποιεί. Πολλές φοιτητικές θέσεις θα παραμείνουν κενές φέτος στα τμήματα της Άρτας, χωρίς κανένα λόγο, απλά και μόνο λόγω των πολιτικών επιλογών και της απόφασης της κυβέρνησης για συρρίκνωση και απαξίωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, δεν θα σταματήσουμε να ζητούμε την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Άρτας, με πόρους και προσωπικό, διότι αποτελούν αναπτυξιακό παράγοντα για την περιοχή μας, αλλά και επειδή είναι από τις σχολές που μπορούν να δώσουν επαγγελματικές λύσεις σε εκατοντάδες νέους και νέες ώστε να παραμείνουν στη χώρα μας και να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους στον τόπο τους».