Έπεσε η αυλαία του 8ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Τα συνεχόμενα sold out και οι παραστάσεις υψηλής αισθητικής και μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας ήταν αυτά που χαρακτήρισαν την φετινή διοργάνωση.

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά αφού περισσότεροι από εννέα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τις φετινές παραστάσεις του Φεστιβάλ. Συνολικά παρουσιάστηκαν πέντε παραγωγές, από θεατρικά και μουσικά σύνολα από Ελλάδα και Κίνα οι οποίες απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια για την ποιότητα τους.

Σε οργανωτικό επίπεδο, το φετινό φεστιβάλ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και σχολιάστηκε θετικά από το κοινό που επισκέφθηκε τις εκδηλώσεις του. Θετικά σχολιάστηκε επίσης το γεγονός ότι ο διοργανωτής Δήμος Δωδώνης, ακολούθησε πολιτική προσιτών τιμών στα εισιτήρια της γενικής εισόδου.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το συμβολικό εισιτήριο των πέντε ευρώ που έχει καθιερωθεί για του δημότες Δωδώνης, δωρεάν για ανέργους, παιδιά και ΑΜΕΑ όχι μόνο έδωσε τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να απολαύσει τις παραστάσεις αρχαίο θέατρο αλλά ανέδειξε και το κοινωνικό χαρακτήρα που μπορούν και πρέπει να έχουν ανάλογες διοργανώσεις.

Το φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός διεθνούς εμβέλειας ο οποίος φέρνει στην περιοχή σημαντικές καλλιτεχνικές παραγωγές, συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης τονίζοντας παράλληλα και την αναγκαιότητα της άμεσης και πλήρους αποκατάστασης του μνημείου. Οι συνεχείς συνεργασίες με οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το Θέατρο Τέχνης αλλά και διεθνείς φορείς του πολιτισμού δείχνουν το βαθμό εμπιστοσύνης από απολαμβάνει το φεστιβάλ ανάμεσα σε σημαντικούς φορείς, δημιουργούς και καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η αυξανόμενη τεχνογνωσία που αποκομίζεται κάθε χρόνο αξιοποιείται με στόχο την αρτιότητα της οργάνωσης, την ενδυνάμωση του θεσμού και την βελτίωση του σε κάθε επίπεδο.

Ο Δήμος Δωδώνης απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς του Φεστιβάλ καθώς η αρωγή τους στην διοργάνωση υπήρξε καθοριστική για μία ακόμη χρονιά.
Ευχαριστεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την άψογη συνεργασία, τους εθελοντές που στήριξαν το Φεστιβάλ και τους χιλιάδες θεατές που προσήλθαν σε όλες τις παραστάσεις με τον σεβασμό που αρμόζει σ’ ένα υπό αναστήλωση μνημείο.

«Η Αρχαία Δωδώνη είναι η κληρονομιά μας. Είναι κληρονομιά της οικουμένης. Το αρχαιότερο Μαντείο, το μεγαλύτερο θέατρο. Με την φετινή διοργάνωση ο αρχαιολογικός χώρος έγινε και πάλι μέρος της πολιτιστικής καθημερινότητας για την Ήπειρο.
Στην οκταετή πορεία του θεσμού ο Δήμος Δωδώνης βρήκε πολλούς συμπαραστάτες στους οποίους απευθύνει θερμές ευχαριστίες.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο θεσμός αυτός αγκαλιάστηκε από το κοινό, από τους κατοίκους του Δήμου μας, από τους όμορους Δήμους και πολλούς επισκέπτες που ήρθαν από πολλές και διαφορετικές περιοχές της χώρας και μάλιστα οργανωμένα.
Αγκαλιάστηκε και από εγνωσμένου κύρους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς.
Δικός μας σκοπός είναι να μεγαλώνουμε το Φεστιβάλ χρόνο με το χρόνο και μαζί να αναδεικνύουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και την πλούσια ιστορία του τόπου μας» αναφέρει ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

Για τον Δήμο προέχει η ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης στην Αρχαία Δωδώνη και κυρίως στο θέατρο ώστε να δοθεί η δυνατότητα παρουσίας περισσότερων θεατών.
Το ραντεβού με το κοινό της Ηπείρου ανανεώνεται για το καλοκαίρι του 2025 με το διοργανωτή, Δήμο Δωδώνης να βάζει υψηλότερους στόχους.