Έρχεται μπόρα από το πετρέλαιο θέρμανσης- ο κόσμος ζητά μέτρα

Μειώστε Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης!!!

Οι τιμές χτυπούν κόκκινο-πιέζονται τα νοικοκυριά

Ξεκινά η διανομή, τι ισχύει με τις επιδοτήσεις

Ενώ ο χειμώνας και το κρύο δείχνουν πλέον τα δόντια τους σε όλες τις περιοχές της χώρας, η αγωνία των μεσαίων και φτωχών νοικοκυριών φτάνει στο κατακόρυφο, για το ζήτημα της τελικής τιμής με την οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Ο προβληματισμός για το πώς θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας είναι έντονος καθώς οι ανατιμήσεις θα χτυπήσουν την «πόρτα» αλλά κυρίως το πορτοφόλι του καταναλωτή, ενώ οι πρατηριούχοι θεωρούν ως «ανάσα» τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όσους δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης και πως, λόγω των πολύ αυξημένων τιμών, μπορεί να χρειαστούν πιο γενναίες πρωτοβουλίες.

Μειώστε το φόρο
Το μεγάλο «αγκάθι», και φέτος, είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ένας φόρος που σε συνδυασμό με το διεθνές κύμα ανατιμήσεων δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις, που θα εντείνουν τις αντιδράσεις.
Καθημερινά αυξάνουν οι φωνές προς τη κυβέρνηση για άλλα μέτρα, που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά. Ένα από αυτά η μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. «Υπάρχει και το επίδομα θέρμανσης, αλλά τι συμβαίνει όμως με αυτούς που δεν δικαιούνται το επίδομα; Ακόμα όμως και για όσους το παίρνουν, μια φορά θα το λάβουν, άπαξ. Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με το επίδομα. Υπάρχει το εργαλείο. Μειώνεις τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να πάρει όλος ο κόσμος πετρέλαιο. Εσύ, το κράτος, εισπράττεις ΦΠΑ, εμείς θα πουλήσουμε και ο καταναλωτής θα ζεσταθεί δίχως να αδειάσει το πορτοφόλι του και να κινδυνεύσει» λέει καταλήγοντας η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής Μαρία Ζιάγκα.

«Δεν έχει αλλάξει η ιστορία με τον ειδικό φόρο. Μιλάμε για έναν φόρο που περίπου το 2010 ήταν στα 21 ευρώ και η κυβέρνηση τον πήγε στα 60, η επόμενη τον ανέβασε στα 260 και η αμέσως επόμενη στα 280 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για 280 ευρώ στα 1.000 λίτρα και με πολύ υψηλό ΦΠΑ» τονίζει η Μαρία Ζιάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής.
«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σίγουρα εντείνει το πρόβλημα και φέρνει αυξήσεις. Όμως και πέρυσι είχαμε τον φόρο και στην πρώτη καραντίνα πουλούσαμε για 68 λεπτά. Το πρόβλημα είναι σήμερα πιο ευρύ. Κλυδωνίζονται οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο» λέει στο iefimerida.gr ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Οι τιμές
Οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών για το που θα φθάσουν οι τιμές, είναι σκέτη απογοήτευση. «Βάσει των τελευταίων τιμών πωλήσεων από τα διυλιστήρια, για την Αττική ξεκινάμε από το 1,140. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση 10 με 11 ευρώ τη μέρα. Δηλαδή, συνολικά, 50 ευρώ πάνω. Οπότε, αν μέχρι την προσεχή Παρασκευή ακριβύνει κατά 30 ευρώ, θα είναι στο 1,170» σημειώνουν οι βενζινοπώλες.
Αυτό το 1,140 με 1,170 είναι η βάση για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ίσως και για την Αλεξανδρούπολη που έχει εγκαταστάσεις. «Για την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή την Περιφέρεια, μιλάμε για ένα 10% πάνω και για τα νησιά +20%. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μέχρι την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε από το 1,20» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα
Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται ότι φέτος θα ανοίξει πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου ή ακόμα και στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Το επόμενο 10ημέρο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Το επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.
Για το λόγο αυτό και η συνολική δαπάνη για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης αυξήθηκε στα 168 εκατ. ευρώ (από 84 εκατ ευρώ πέρυσι).

Το βασικό ποσό του επιδόματος καθορίζεται πλέον στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ( οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
Το ποσό του επιδόματος που θα προκύπτει δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ και υψηλότερο από 750 ευρώ.

Δικαιούχοι
Δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:
• Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
• Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Έτσι, τα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες αυξάνονται:

*Σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο,
*Σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα,
*Σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.
Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) πρόσθετη προϋπόθεση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης είναι η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.