«Έσπασε» ρεκόρ η κίνηση στα διόδια Τερόβου

Η μεγαλύτερη «έξοδος» των τελευταίων ετών, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, των εκδρομέων από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως από την Αττική, προς την επαρχία για τις ημέρες του Πάσχα, επιβεβαιώνεται και σε τοπικό επίπεδο.
Τα αριθμητικά στοιχεία της διέλευσης οχημάτων από τα διόδια της Ιόνιας Οδού στο ύψος του Τερόβου, με κατεύθυνση τα Ιωάννινα, από τη Μεγ. Τετάρτη επιβεβαιώνουν ότι η φετινή ήταν μία από τις μεγαλύτερες «εξόδους» της τελευταίας δεκαετίας.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Νέα Οδό, που δημοσίευσε η γιαννιώτικη «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», από τη Μεγ. Τετάρτη μέχρι και το Μεγ. Σάββατο πέρασαν από τα διόδια του Τερόβου με κατεύθυνση τα Ιωάννινα, 21.796 Ι.Χ, με τους μεγαλύτερους αριθμούς να καταγράφονται τη Μεγ. Πέμπτη (7.644) και τη Μεγ. Παρασκευή (6.311) αντίστοιχα.
Εξίσου εντυπωσιακοί όμως, είναι και οι αριθμοί των Ι.Χ που πέρασαν τα διόδια του Τερόβου και μετά το Πάσχα επίσης με κατεύθυνση τα Ιωάννινα, αφού μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι διελεύσεις ξεπέρασαν τις 10.000 Ι.Χ, κάτι που επιβεβαιώνει και τις αναφορές και εκτιμήσεις των παραγόντων του τουρισμού, ότι το ρεύμα επισκεψιμότητας στην περιοχή, παραμένει αμείωτο και θα είναι έτσι, μέχρι και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Αντίστοιχα, τις δύο ημέρες μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα και την Τρίτη στο αντίθετο ρεύμα, αυτό με κατεύθυνση από τα Ιωάννινα προς το Αντίρριο, ήταν σημαντικός ο αριθμός των Ι.Χ, αφού συνολικά έγιναν 14.712 διελεύσεις, με περίπου 7.000 Ι.Χ να φεύγουν από την περιοχή και να κινούνται προς το Αντίρριο.

Βιωματική περιήγηση στο Φοινίκι Θεσπρωτίας 
Μια ιδιαίτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου και ώρες 10:00-13:00 στον παραδοσιακό οικισμό του Φοινικίου. Μια περιήγηση εμπειρίας, αισθήσεων και γνώσης, στο πανέμορφο χωριό της Θεσπρωτίας. Η εκδήλωση απευθύνεται σε ενήλικες και διοργανώνεται από το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Φοινικίου.
Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου των εν Αθήναις Φοινικιωτών Ηπείρου «Η Μεταμόρφωσις», του Δήμου Φιλιατών, του Πολιτιστικού Κέντρου Νεότητας Δήμου Φιλιατών, του Σημειολόγιου Science & Culture Hub, της TERRA SENSITIVE Κοιν.Σ.Επ και του εργαστηρίου καλλιτεχνικών συμπράξεων ArtioLab.
Σε αυτό το μοναδικό event, όπου το χθες συναντά απρόσμενα και γοητευτικά το σήμερα, συμμετέχουν οι: κ.κ. Κατερίνα Φατούρου, μουσικός, Νίκος Κολιούσης, sound artist, Βασίλης Κυβράνογλου, μουσικός, Άρης Μπέζας, μουσικός, Φωτεινή Χριστάκη, ηθοποιός, Loreto Oyarzun εικαστικός, Ιωάννα Μαυρομμάτη, photo artist, καθώς και πλήθος εθελοντών.
-Οδηγός στη βιωματική περιήγηση θα είναι η κα Έρικα Καραμπίνα, αρχιτέκτων-μηχανικός Δ.Π.Θ.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται με την ευγενική χορηγία του Συλλόγου των εν Αθήναις Φοινικιωτών Ηπείρου «Η Μεταμόρφωσις», καθώς και της CTC ELECTRONIC .
Επικοινωνία στο Tηλέφωνο: 6986733756, 2665041444

Σιδηροδρομική σύνδεση ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με ΗΠΕΙΡΟ
Το όραμα της «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ» των Αποδήμων Θεσσαλών και Ηπειρωτών
Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού οραματίζονται και προτείνουν τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο λιμανιών ΒΟΛΟΥ με ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Μια υπερταχεία «μεσογειακή γέφυρα» θα μπορούσε να συνδέσει σιδηροδρομικά το ΑΙΓΑΙΟ με το ΙΟΝΙΟ μέσα σε λίγες ώρες.
Το σχέδιο θα αναπτύξει τόσο τις τουριστικές όσο και τις εμπορικές σχέσεις της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και γενικότερα της Ελλάδος και θα είναι ένα διαμάντι του.
Πρόκειται για ένα έργο υψίστης αναγκαιότητας, τόσο για την πόλη της Ηγουμενίτσας, όσο και για το λιμάνι του Βόλου καθώς και των ενδιάμεσων πόλεων και θα αποτελέσει κεντρικό έργο του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Οι δύο παγκόσμιες Συνομοσπονδίες δεσμεύτηκαν να προωθήσουν το κοινό τους αίτημα προς κάθε κατεύθυνση.
Την ανακοίνωση υπογράφουν για τα Διοικητικά Συμβούλια, ο Πρόεδρος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» Διαμαντής Γκίκας και ο Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου.

Αναστέλλεται το Covid pass από την Πρωτομαγιά – Τι θα ισχύει για τα rapid test
Στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:
-Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
-Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
-1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
-1 rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σπο το υπουργείο Παιδείας.
Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Ομιλία από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ομιλία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας, με θέμα «Σχολικός Εκφοβισμός και Διαχείριση Θυμού», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου, στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της Ε΄τάξης.
Στόχος της ομιλίας ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για μεθόδους ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων και συμπεριφορών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και στην εξάλειψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Επιπλέον, δόθηκε έμφασηστη σωστή έκφραση των συναισθημάτων με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους, καθώς και στους τρόπους διαχείρισης του θυμού.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε από την κα Σταυρούλα Κωνσταντίνου, απόφοιτη του τμήματος Φ.Π.Ψ. με ειδίκευση ψυχολογίας και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των παιδιών στην κατασκευή «Το φανάρι του θυμού».

Πλεύρης: παραμένει η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους
Δεν έχει «κλειδώσει» η άρση του μέτρου της χρήσης μάσκας από 1η Ιουνίου, παρά το γεγονός πως αυτό είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα στην παρουσίαση του οδικού χάρτη στην μετά-covid εποχή.
«Μπορεί ενδεχομένως η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Σημειώνεται πως στις 13 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας είχε παρουσιάσει τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων, όπως η άρση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και οι αλλαγές στην χωριτικότητα των καταστημάτων. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν και την άρση της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους».
Ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο τελικά ενδεχομένως και να μην ισχύσει και η μάσκα να παραμείνει.
«Η άρση της μάσκας θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα. Μπορεί να υπάρξει και χαλάρωση των μέτρων. Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο περιορισμού και δεν διαταράσσεται η ζωή των πολιτών», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας πως από τον Σεπτέμβριο μπορεί να υπάρξει και αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα.
Υπενθυμίζεται πως το πλάνο που είχε ανακοινωθεί ήταν η μάσκα να «πεταχτεί» από 1η Ιουνίου στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, αλλά με κάποιες εξαιρέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες , το σχέδιο είναι η μάσκα να παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές Υγείας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε πλοία και τρένα.
Ειδικότερα η μάσκα παραμένει για:
-Νοσοκομεία -Δομές Υγείας -Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -Ταξί -ΚΤΕΛ -Πλοία-Τρένα

Πιο εύκολη η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ για Δήμους και Περιφέρειες
Κίνητρα σε Δήμους και Περιφέρειες προκειμένου να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να παρέχουν φθηνότερη ενέργεια σε ευάλωτους καταναλωτές και νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας, παρέχει το νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των Α.Π.Ε., που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 100 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού θα μπορούν να εγκαθιστούν μονάδες Α.Π.Ε. για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όχι μόνο κοινωφελών επιχειρήσεων, παιδικών σταθμών, σχολείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων (που προβλέπονταν ήδη) αλλά και δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, εγκαταστάσεων και δικτύων οδοφωτισμού, εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και κάθε άλλου κτιρίου, υποδομής ή εγκατάστασης που, είτε ανήκει, είτε εξυπηρετεί ανάγκες του Ο.Τ.Α.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ και των υποδομών τους με πράσινη ενέργεια μέσω της εγκατάστασης σταθμού Α.Π.Ε. και του εικονικού συμψηφισμού ενέργειας. Επιπλέον, σκοπός είναι η προστασία και η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.