Ήρθαν και στην Άρτα οι 25αδες - Σε ρόλο συσκευαστή οι φαρμακοποιοί

Διανέμονται τα self test

Μόνο με αρνητικό από την Δευτέρα στα σχολεία

Η πλατφόρμα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ

Πότε πρέπει να κάνουν τεστ μαθητές και εκπαιδευτικοί

Σε διαδικασία «συσκευαστηρίου» βρίσκονται από χτες το πρωί οι φαρμακοποιοί της Άρτας, οι οποίοι παρέλαβαν τα πρώτα self test που διαθέτει δωρεάν η κυβέρνηση στους πολίτες, σε συσκευασίες των… 25 τεμαχίων.
Οι φαρμακοποιοί μοιράζουν τα υλικά του τεστ από τις 25αδες, τα επανασυσκευάζουν τα μοιράζουν σε ατομικά σακουλάκια, για να τα παραδίδουν σε μαθητές και καθηγητές που πάνε στα φαρμακεία για να τα αναζητήσουν.

Πάντως και οι φαρμακοποιοί της Άρτας με τους οποίους επικοινώνησε η ΗΧΩ, δήλωναν δυσαρεστημένοι αφού θα χρειαστεί να καταναλώσουν και αρκετές εργατοώρες για να ετοιμάσουν σε ατομικές συσκευασίες τα self test, που τους παραδόθηκαν σε συσκευασία των 25 τεμαχίων, δηλαδή σε συσκευασία εργαστηρίου, γιατί η διαδικασία αυτή απαιτεί και την ανάλογη προσοχή.
Οι φαρμακοποιοί επίσης επισημαίνουν προς τους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.
Να σημειωθεί πως η πλατφόρμα καταχώρησης ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Κι αυτό επειδή στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.
Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συστήνεται να κάνουν self test πριν μεταβούν στο σχολείο ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα, το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.