ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε νοσηλευτές και «βοηθούς» νοσηλευτές για το «Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών»

Την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκε έκτακτη μαζική Γενική Συνέλευση στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου της Άρτας με μοναδικό θέμα τις υπουργικές αποφάσεις για τα καθηκοντολόγια των Νοσηλευτών και των Β. Νοσηλευτών των Νοσοκομείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας «ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε χιλιάδες νοσηλευτές και «βοηθούς» νοσηλευτές προκαλεί η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 – ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022 «Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ», (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ), η οποία παγιώνοντας το άδικο καθεστώς που υπήρχε :

• διατηρεί και παγιώνει την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών οι οποίοι εκτελούν πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή με πολύ χαμηλότερη αμοιβή από έναν νοσηλευτή και ταυτόχρονα τους υποβαθμίζει αναθέτοντας επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊστάμενου ή του υπεύθυνου νοσηλευτή.»
• δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση κ.α.).
• διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και «βοηθούς» νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το διαίρει και βασίλευε ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα, δεδομένου ότι αναθέτει την «αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει.»
• Άραγε ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία, θα κρίνεται «ικανός» ο συνάδελφος από συνάδελφο για να εκτελέσει «καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας»; Για πείτε τα! Δεν τα λέτε!
Με το «κόλπο» της ανάθεσης-εκχώρησης αρμοδιότητας, παγιώνεται η στρεβλή κατάσταση να εργάζεται ένας βοηθός νοσηλευτής εκτελώντας πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή και να πληρώνεται πολύ λιγότερα από έναν νοσηλευτή, εξασφαλίζοντας έτσι φθηνότερο εργατικό δυναμικό για τον εργοδότη».