Αγκάθι η κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Αρταίων

Ζητούνται ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Συναίνεσης

Έως τις 15 Νοεμβρίου προτάσεις για διατήρηση κάποιων

Ποιες είναι-τι σκοπό έχουν-Ποιοι συμμετέχουν στα Δ.Σ.

Ενώ δεν έχουν κοπάσει ακόμα οι συζητήσεις σχετικά με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Δήμο Αρταίων η απερχόμενη και η νεοεκλεγμένη Δημοτική Αρχή, καλούνται να λύσουν το πρόβλημα που ανέκυψε εν μέσω προεκλογικής περιόδου και που είναι η τύχη των νομικών προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων, μετά τον πρόσφατο νόμο 5056/23 της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, που προβλέπει την κατάργησή τους και τη μεταβίβασή τους στους Δήμους.
Όμως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα εξαιρέσεων, αλλά οι αποφάσεις περί διατήρησης ή μη των νομικών προσώπων και κοινωφελών επιχειρήσεων θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι δήμαρχοι, όπου υπάρχει αλλαγή προσώπων.
Και στον Δήμο Αρταίων, υπάρχει αλλαγή προσώπων, αφού τον Χρήστο Τσιρογιάννη διαδέχεται ο Χριστόφορος Σιαφάκας που κέρδισε τις εκλογές τις 8ης Οκτωβρίου.
Το θέμα λοιπόν είναι να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην απερχόμενη και νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή, ώστε ο νέος Δήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας να προτείνει ποιες –ενδεχομένως- Δημοτικές Επιχειρήσεις επιθυμεί να διατηρήσει και ο απερχόμενος Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις, να ορίσει συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου και εκεί να παρθούν οι αποφάσεις σύμφωνα με το νέο νόμο.
Πρόκειται για το πρώτο κρας τεστ ανάμεσα στους δύο άνδρες μετά τις εκλογές, που θα καταδείξει εάν το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών θα τεθεί υπεράνω προσωπικών αντιθέσεων.

Διατήρηση ή κατάργηση
Πριν λοιπόν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα της την 1η Ιανουαρίου, η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Αρταίων καλείται να πάρει αποφάσεις, καθώς το ζήτημα της κατάργησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων δεν μπορεί να περιμένει την 1 Ιανουαρίου του 2024.
Ο πρόσφατος νόμος 5056/23 της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, προβλέπει την κατάργησή των νομικών προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων και τη μεταβίβασή τους στους Δήμους, υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα εξαιρέσεων.
Σύμφωνα με Ενημερωτική Εγκύκλιο αναφορικά με την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, βάσει των διατάξεων του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 5056/2023, εφιστάται η προσοχή στις Δημοτικές Αρχές στις διατάξεις του νέου νόμου που δίνουν τη δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού να διατηρήσουν, κατ’ εξαίρεση των αυτοδίκαιων καταργήσεων/λύσεων, νομικά τους πρόσωπα ύστερα από απόφασή τους και με την έκδοση προβλεπόμενης στο νόμο σχετικής πράξης.
Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:
– Διατήρηση ν.π.δ.δ. και κοινωφελών επιχειρήσεων: Βάσει της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 5056/2023, προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών με την οποία δύναται να εξαιρεθούν από την κατάργηση των άρθρων 27 και 29, ν.π.δ.δ. και κοινωφελείς επιχειρήσεις, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογεί την ανωτέρω εξαίρεση. Για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, απαιτείται αίτηση του οικείου δημοτικού συμβουλίου που υποβάλλεται αποκλειστικά έως την 15η.11.2023 στο Υπουργείο Εσωτερικών και συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία ως προς τη διαπίστωση της πλήρωσης της ανωτέρω προϋπόθεσης (άσκηση δραστηριότητας του νομικού προσώπου με εξειδικευμένο αντικείμενο, αξιοσημείωτη/μακρόχρονη απόδοση έργου και ευρύτερη αναγνώριση). Επισημαίνεται δε ότι η εν λόγω απόφαση (αίτηση) του οικείου δημοτικού συμβούλιου δεν υπόκειται στους περιορισμούς της παρ. 5 του άρθρου 65 του ν. 3852/2010, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4257/2014 (Α’ 93), και δεν εμπίπτει στον έλεγχο νομιμότητας του άρθρου 225 του ν. 3852/2010.

Η απόφαση
Η καταληκτική ημερομηνία των εξαιρέσεων που είναι η 15η Νοεμβρίου οδηγεί το νέο Δήμαρχο Αρταίων να αποφασίσει ποιες επιχειρήσεις του Δήμου θα διατηρήσει.
Να επισημανθεί πως δεν υπάρχει διαμορφωμένη θέση επειδή το ζήτημα της κατάργησης, ενέκυψε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και μάλιστα με τις αποφάσεις περί διατήρησης ή μη των νομικών προσώπων και κοινωφελών επιχειρήσεων να πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι δήμαρχοι, ενώ κανένας δεν γνώριζε ποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Δήμαρχος ετοιμάζει εισήγηση στη νεοεκλεγμένη Δημοτική Ομάδα που αναμένεται να συνεδριάσει εντός των επόμενων ημερών, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν επαφές και με τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, αφού η δημοτική ομάδα του σημερινού δημάρχου, ουσιαστικά είναι μειοψηφία, βάσει των σημερινών συσχετισμών.

Ποιες είναι
Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις όπως είναι αναρτημένες στο site του Δήμου Αρταίων, είναι οι εξής με τα Διοικητικά Συμβούλια και τους σκοπούς τους.

Α. Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας – Παιδείας – Αθλητισμού – Πολιτισμού
Διοικητικό Συμβούλιο
Πανέτας Γεώργιος Πρόεδρος
Λιόντος Νικόλαος Μέλος
Σφήκας Δημήτριος Μέλος
Γαλάνης Παναγιώτης Μέλος
Χρηστούλης Σωτήριος Μέλος
Κωλέτσος Παντελής Μέλος
Πλατσούκας Απόστολος Μέλος
Αγγέλης Χρήστος Μέλος
Φακίτσα Ελευθερία Μέλος
Τσώλα Αγγελική Μέλος
Θεμελής Σπυρίδων Μέλος
Τσιάπαλης Ιωάννης Μέλος
Γεροδήμος Αλέξανδρος Εκπρόσωπος Εργαζομένων

Το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας περιλαμβάνει τα εξής:

***Αθλητικό Κέντρο
Σκοπός του είναι η υποστήριξη του Μαζικού και του Σωματειακού Αθλητισμού, η υποστήριξη και η ανάπτυξη του Σχολικού Αθλητισμού όλων των βαθμίδων του Πανεπιστημιακού, Στρατιωτικού και Εργοστασιακού Αθλητισμού.
Σήμερα λειτουργούν στο χώρο:
-Κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών με θερμαινόμενη πισίνα & μικρή πισίνα εκμάθησης. Αθλούνται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά.
-Κλειστό Γυμναστήριο 1400 θέσεων πλήρως εξοπλισμένο.
-Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Τ9 1200 θέσεων πλήρως εξοπλισμένο στους Κωστακιούς, με περιβάλλων χώρο που περιλαμβάνει: 2 γήπεδα τένις, 2 γήπεδα μπάσκετ, 2 γήπεδα βόλεϊ

-Δημοτικό Στάδιο 1500 θέσεων με καινούργιο χλοοτάπητα & πλήρως ανακαινισμένα αποδυτήρια.

*** Πολιτιστικός Οργανισμός
Οι σκοποί μεταξύ άλλων είναι:
-Η ανάπτυξη πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αρταίων.
-Η δημιουργία πνευματικών κέντρων, αναγνωστήριων, δανειστικών βιβλιοθηκών, πινακοθήκης, χώρων για διαλέξεις και συζητήσεις θεάτρου.
-Η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων κινηματογραφικών προβολών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ως και μορφωτικών σεμιναρίων και διαλέξεων.
-Η εξεύρεση και διαφύλαξη λαογραφικού υλικού της περιοχής η δημιουργία τοπικού ιστορικού αρχείου καθώς και η διοργάνωση σχετικών με τα θέματα αυτά εκδηλώσεων.
-Η ανάδειξη και προβολή των μνημείων.
Στον Πολιτιστικό Οργανισμό υπάγονται
-Δημοτική Πινακοθήκη
Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης » εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2010 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Πυροσβεστικής.
Διαθέτει δυο κεντρικές αίθουσες , εκ των οποίων η μια φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή και η άλλη τις κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις.

Β. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αρταίων
Διοικητικό Συμβούλιο
Κωλέτσος Παντελής Πρόεδρος
Τσαρακλημάνης Σπύρος Αντιπρόεδρος
Σφήκας Δημήτριος Μέλος
Νταλάκας Δημήτριος Μέλος
Τόλη Ανθή Μέλος
Παππά Γλυκερία Μέλος
Σταμάτη Ευτυχία Μέλος
Γιώτης Αλέξανδρος Μέλος
Παππάς Κωνσταντίνος Μέλος
Μανιφάβας Δημήτριος Εκπρόσωπος Εργαζομένων
Ζαχάρης Σωτήριος Εκπρόσωπος Συλλόγου

Ο Σκοπός
Σκοπός της Δημοτικής Επιχείρησης είναι να διαμορφώσει και να υλοποιήσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα δράσης που θα στοχεύει στους τομείς:
-της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης,
-του πολιτισμού,
-του αθλητισμού,
-του περιβάλλοντος, με εξαίρεση την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και την αποκομιδή των απορριμμάτων, τη δημιουργία και συντήρηση πρασίνου και τη λειτουργία κοιμητηρίων και κέντρων αποτέφρωσης νεκρών.
-την οργάνωση δημοτικής συγκοινωνίας,
-καθώς και της εκπόνησης και εφαρμογής προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη της περιοχής.
Σήμερα η ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α. δραστηριοποιείται σε 3 βασικούς τομείς. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με 5 δομές, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών 5-12 ετών και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, στα πλαίσια του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

-Βοήθεια στο σπίτι

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στη Άρτα από το 2004, από την ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α. και απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Άτομα χαμηλού οικονομικού επιπέδου, κοινωνικά αποκλεισμένα, σωματικά ανήμπορα,που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, βοήθεια στο σπίτι, χωρίς οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο, είναι εκέινα που εντάσσονται στο πρόγραμμα και εξυπηρετούνται με οποιο τρόπο είναι εφικτό.
-Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι Μονάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 5-12 χρόνων, τα οποία είναι ενταγμένα στην πράξη: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, που υλοποιείται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και το Υπουργείο Εσωτερικών. Το Πρόγραμμα έχει σαν στόχο να συμβάλλει στη δημιουργική απασχόληση παιδιών, στη σχολική μελέτη (προετοιμασία για τα μαθήματα της επόμενης μέρας) και στη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
-Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», οι ωφελούμενες οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε εργασιακά είτε να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις, ανάγκες ή να ξεκουραστούν, μιας και το ΚΔΑΠ- μεΑ προσφέρει τις υπηρεσίες του Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7:00πμ έως τις 10:00μμ.

Γ. Αρταίων Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α.
Διοικητικό Συμβούλιο
Μπόνιας Γεώργιος Διευθυντής
Λιόντος Νικόλαος Πρόεδρος
Γιώτης Χρήστος Αντιπρόεδρος
Γαλάνης Παναγιώτης Μέλος
Βλάχος Στέφανος Μέλος
Σκουτέρη Φωτεινή Μέλος
Γρατσούνας Γεώργιος Μέλος
Πέτσα Αριστέα Μέλος
Τσαντούκλα Γεωργία Μέλος
Τσόγκας Άρης Μέλος

Το Έργο
Η Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ δραστηριοποιείται στον τομέα Ανάπτυξης και Παροχής Υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσής της (ΦΕΚ 273 τΒ΄/2009) η «ΑΡΤΑΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ» (ΑΔΑΕ ΟΤΑ) έχει ως στόχο να επιτελέσει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς στους σκοπούς της συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
-Η Διαχείριση Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα υλοποιήσει ο Δήμος Αρταίων και οι επιχειρήσεις του.
-Η Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου σε Φορείς και Επιχειρήσεις του Νομού για την υλοποίηση Προγραμμάτων Συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών θα εξειδικεύεται στα εξής στάδια:
-Στην Κατάρτιση Προτάσεων και Μελετών Έργων. Στην Τεχνική Ωρίμανση των Έργων.
-Στην Παρακολούθηση της Υλοποίησης του Φυσικού και Οικονομικού Αντικειμένου των Έργων.
-Η Προβολή και Προώθηση των Επιχειρήσεων του Δήμου Αρταίων καθώς και των τοπικών προϊόντων.

-Η Δημιουργία, Επισκευή και Εκμετάλλευση Ξενοδοχείων και Λοιπών Έργων Τουριστικής Υποδομής που θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
-Η οργάνωση Εμπορικών Εκθέσεων τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα.
-Η κατασκευή και συντήρηση τεχνικών έργων.
-Η οργάνωση και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων.
-Λειτουργία και εκμετάλλευση του συνεδριακού κέντρου του Δήμου Αρταίων «Αίθουσα Διώνη», για ομιλίες, ημερίδες, εκδηλώσεις κοινωνικών φορέων και πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων.
-Ενοικίαση Αναψυκτηρίων, κυλικείων και του Τουριστικού Περιπτέρου.
-Λειτουργία και εκμετάλευση χώρων στάθμευσης (πάρκιγκ περιφερειακής οδού).
-Η διαχείριση και λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Άρτας «Amvrakia Fm 91.9».
Έδρα του είναι το Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας.

Δ. Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας
Διοικητικό Συμβούλιο
Κρανιώτης Βασίλειος Διευθυντής
Τσιρογιάννης Χρήστος Πρόεδρος
Πανέτας Γεώργιος Μέλος
Χρηστούλης Σωτήριος Μέλος
Σφήκας Δημήτριος Μέλος
Κωλέτσος Παντελής Μέλος
Αλυμάρα Αικατερίνη Μέλος
Σκουτέρη Φωτεινή Μέλος
Βασιλάκης Σωτήριος Μέλος
Καραγεώργος Γεώργιος Μέλος
Σπύρου Νικόλαος Εκπρόσωπος Εργαζομένων
Υφαντή Φωτεινή Εκπρόσωπος Συλλόγου

Η Δ.Ε.Υ.Α.Α (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Αρτας) ιδρύθηκε σε εφαρμογή του Ν. 1069/1980 με την απόφαση 31/1981 του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όπως συμπληρώθηκε με την απόφαση 8/1992. Η ίδρυσή της επικυρώθηκε με το Προεδρικό διάταγμα 472/2-7-1982 ΦΕΚ Α/86 και άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 1984. Η ΔΕΥΑΑ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου κοινωφελούς χαρακτήρα και διέπεται ως προς την οργάνωση, εκτέλεση, λειτουργία και συντήρηση των έργων αρμοδιότητάς της καθώς και τις πηγές χρηματοδότησής της από τις διατάξεις του Ν. 1069/1980 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 2307/1995 και ισχύει.

Ε. Διαδημοτική Επιχείρηση Γεωργικών Προϊόντων & Αποθηκών Πρακτορείων Μεταφορών
Διοικητικό Συμβούλιο
Γεώργιος Τσιρώνης Διευθυντής
Κωνσταντίνος Μάρος Πρόεδρος
Ιωάννης Ροβίνας Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Μπουκουβάλας Μέλος
Βασιλάκης Σωτήριος Μέλος
Τόλης Δημήτριος Μέλος

ΣΤ.Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Άρτας
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Άρτας, καλείται να προσφέρει υπηρεσίες κοινής ωφελείας και να συμβάλλει στην αλιευτική, τουριστική και ναυτιλιακή κίνηση και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία των αλιευτικών καταφυγίων αρμοδιότητάς του καθώς και στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Κορωνησίας και της πόλης της Άρτας εν γένει, σε συνεργασία με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στις αντίστοιχες λιμενικές ζώνες.
*****Από την κατάργηση εξαιρούνται τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, που ιδρύονται και λειτουργούν.