Αγλαϊα Νάτσικα -Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη Δημοτική Αναγέννηση

«Είμαστε εδώ για τους νέους αγώνες και τις καινούριες νίκες»

«Δεν θα μπορούσα να ήμουν απούσα από τη γιορτή της δημοκρατίας»

Ένας μικρός πρόλογος πάντα βοηθά τον αναγνώστη να καταλάβει τί θέλει να του “πει” ένα κείμενο, μία συνέντευξη. Ωστόσο, οι τέσσερις ερωτήσεις και οι τέσσερις απαντήσεις της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου για τον Δήμο Αρταίων με τη Δημοτική Αναγέννηση, Αγλαϊας Νάτσικα, καλύπτει και τους δημοσιογραφικούς προλόγους και τις κομματικές επισημάνσεις.

-Κυρία Νάτσικα, βρισκόμαστε πάλι σε προεκλογική περίοδο και σας συναντάμε ξανά στον πολιτικό στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχουν άραγε τόσο μεγάλη σημασία οι αυτοδιοικητικές εκλογές;
ΑΠ.: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τεράστια σημασία για τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Σε μία εποχή που οι θεσμοί αλλά και το κράτος παραμελείται ή ακόμη και ακυρώνεται στη συνείδηση των πολιτών, είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε με τη στάση και την πράξη μας, αυτή ακριβώς τη σημασία. Το να ενδιαφέρεσαι δηλαδή για τη γειτονιά, την περιοχή σου, να σε νοιάζει το πώς ζεις, πως ζουν οι συνάνθρωποι σου και να εντοπίζεις και να προτείνεις τρόπους για τη βελτίωση ή την αλλαγή της ζωής τους, έχει τεράστια σημασία. Αυτό νομίζω είναι εκείνο που λέμε συνείδηση πολίτη. Και ξέρετε, όλη αυτή η διαδικασία είναι συνυφασμένη με αυτό που λέμε στην Αριστερά πάλη, αγώνας για ένα καλύτερο αύριο. Και μη ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση, είτε τοποθετείται σε επίπεδο αυτοδιοικητικό είτε σε επίπεδο βουλευτικό- εθνικό, είναι γιορτή για τη δημοκρατία μας. Άρα λοιπόν, δεν θα μπορούσα να είμαι απούσα από μια τέτοια γιορτή.

-Πιστεύετε ότι η Άρτα μπορεί να αλλάξει ταυτότητα; Μπορεί να αναβαθμιστεί στα μάτια των πολιτών της;
ΑΠ.:Η Άρτα είναι μία σπουδαία πόλη, που δεν έχει καμία ανάγκη να αλλάξει την ταυτότητά της. Ωστόσο, είναι πραγματικά άδικο, στο βωμό των μικροκομματικών μας προσδοκιών, να την παραμελούμε και να της στερούμε αυτό που αξίζει. Έχουμε ιδέες, έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και πάνω από όλα έχουμε τη διάθεση και το πείσμα να αλλάξουμε όσα ασχημαίνουν την εικόνα αλλά και την καθημερινότητά μας. Κοιτάξτε, ας μην κοροϊδευόμαστε. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας, έχουμε μετρηθεί και με το δίκιο και με το άδικο, έχουμε προσφέρει άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο και αν θέλετε κάποιοι έχουμε ωφεληθεί πάρα πολύ από την ψήφο των δημοτών. Το ζητούμενο όμως είναι το τί δίνεις πίσω στον πολίτη. Αρκούν στον δημότη οι υποσχέσεις; Αρκούν στον δημότη τα μακροχρόνια σχέδια; Και για να μιλήσουμε πιο καθαρά, αρκούν στον δημότη τα ταξίματα της σημερινής δημοτικής αρχής που δεν υλοποίησε ούτε το 1/3 απ όσα διαφήμιζε κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο;
Τα χρόνια της κρίσης, πρόσθεσαν στους πολίτες ένα χαρακτηριστικό που είχε απολέσει στα χρόνια της ευμάρειας. Την απουσία υπομονής. Γιατί ο Αρτινός έκανε τεράστια υπομονή για να δει την πόλη του να ομορφαίνει, τη ζωή του να αλλάζει προς το καλύτερο. Και δεν έχει άλλη πλέον. Ο Αρτινός έχει ανάγκη από σταθερές ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που δεν θα θυσιάζουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων, των εργολάβων και των ταξιμάτων. Άρα εν κατακλείδι λέμε με υπευθυνότητα ότι η Άρτα μπορεί και τις υπηρεσίες της να αναβαθμίσει και τους πολίτες της να ανακουφίσει και να τους δώσει μία πόλη για την οποία και υπερήφανοι θα είναι και θα την χαίρονται καθημερινά.

-Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Αναγέννηση εκδήλωση για την παρουσίαση του «Κλεισθένη». Ο απλός κόσμος δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η μεταρρύθμιση για την Άρτα και τη ζωή του
ΑΠ.: Ο Κλεισθένης είναι μία σπουδαία μεταρρύθμιση με βασικό χαρακτηριστικό του την ενίσχυση της δημοκρατίας. Διευρύνει δηλαδή τη δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες καθώς και τη συμμετοχή του κόσμου στα κοινά. Ξέρετε, το κράτος ή ο δήμος, δεν είναι κάτι απρόσωπο. Η αόρατος αρχή. είμαστε όλοι εμείς. Έχει τεράστια σημασία η συμμετοχή μας. Έχει τεράστια σημασία να γίνουμε ενεργοί. Ο Κλεισθένης λοιπόν σε συνάρτηση με την απλή αναλογική σταματά το παράλογο της απόλυτης κυριαρχίας του πρώτου συνδυασμού στις εκλογές. Οι εποχές έχουν αλλάξει, τα προβλήματα θέλουν πλάτη που λέμε. Θέλουν τις δημοκρατικές δυνάμεις των κοινωνιών ενωμένες. Άρα λοιπόν η πολυφωνία στη διοίκηση των τοπικών κοινωνιών μόνο καλό θα κάνει στον τόπο.
Εκτός όμως από το θεωρητικό πλαίσιο της δημοκρατίας, πολύ ουσιαστική είναι η αύξηση των ΚΑΠ και ο εξορθολογισμός τους. από εδώ και στο εξής εισάγονται κριτήρια για την πιο δίκαιη κατανομή τους. δηλαδή, τα χρήματα που θα «πέφτουν» στα ταμεία των δήμων από εδώ και στο εξής, θα πέφτουν βάσει των αντικειμενικών δυσκολιών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όπως η ορεινότητα, η κατάσταση και το επίπεδο των υποδομών, το επίπεδο της τοπικής ανεργίας κ.α .

Μείωσης της ανεργίας με τον Κλεισθένη
Επίσης, το σπάσιμο των δήμων, ανοίγει νέες θέσεις εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες των υπηρεσιών. Μέσα σε όλα αυτά, να μην ξεχάσουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία των νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων που θα διατίθενται στους δήμους, όπως ο Φιλόδημος. Το εργαλείο αυτό, θα παρέχει στους δήμους, πρόσθετη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση έργων. Όλα αυτά, δημιουργούν ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο από εδώ και στο εξής, μέσα στο οποίο μπορούμε πιο απερίσπαστα να δουλέψουμε αλλά και να ολοκληρώσουμε τις ιδέες και τα έργα που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Άρτα.
Το συμφέρον του τόπου πάνω από πολιτικά και κομματικά συμφέροντα

-Ακούμε συχνά κυρίως από την κυβέρνηση να λέει τώρα που βγήκαμε από την κρίση, έρχεται η ανάπτυξη. Την ακούμε επίσης να λέει για μάχη με τη συντήρηση και τους ακραίους. Τί απαντά σε αυτά τα δύο σκέλη μία υποψήφια Αρτινή δημοτική σύμβουλος;
ΑΠ.: Όλοι ξέρουμε πως η πραγματική ζωή είναι αυτή που θα βάλει τους τίτλους στα συμπεράσματά μας. Ποιος από εμάς θα ξεχάσει το τι περάσαμε τόσο ως χώρα αλλά και ως τοπική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης; Ποιος θα ξεχάσει τις τεράστιες ανάγκες των πολιτών και την κατάρρευση του κράτους; Την ανεργία, την ανέχεια, τη φτώχια, την απόγνωση. Όχι, δεν θα την ξεχάσουμε. Αλλά δεν θα μείνουμε και εκεί. Αν τα πράγματα σήμερα είναι λίγο καλύτερα, ή εν πάσει περιπτώσει διαφαίνεται ένα μικρό φως στο τέλος του τούνελ, αυτό είναι μία μεγάλη ευκαιρία για εμάς. Μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουμε για τον τόπο. Για αυτό η Άρτα χρειάζεται ανθρώπους νέους, μαχητικούς, με καθαρή ματιά και αξίες, που θα βάλουν το συμφέρον του τόπου πάνω από τα κομματικά και τα πολιτικά συμφέροντα. Εάν όντως βγαίνουμε από την κρίση, θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Με τις νέες θέσεις εργασίας, με τις αυξήσεις στους μισθούς και όλα τα άλλα. Εμείς με κάθε τρόπο θα είμαστε παρόντες σε όλες τις αλλαγές, για να προωθήσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, του σπιτιού μας, της Άρτας μας.
Τώρα σχετικά με τη μάχη με τη συντήρηση και ακραίους πολιτικούς κύκλους. Κοιτάξτε, η δημοκρατία δεν στέκεται μόνη της όρθια. Το έχει αποδείξει η ιστορία των λαών. Η δημοκρατία χρειάζεται τους θεματοφύλακες της. Βλέπουμε πως σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, ακραίοι πολιτικοί κύκλοι προσπαθούν να καταστρατηγήσουν κάθε δημοκρατικό και ανθρώπινο. Ως δημοκράτες, μα πάνω απ όλα ως άνθρωποι έχουμε υποχρέωση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υψώσουμε τοίχο, απέναντι σε κάθε τι το ακραίο, αυταρχικό, αντιδημοκρατικό. Το χρωστάμε τους γονείς και τους παππούδες μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αγλαΐα Νάτσικα (του Λάμπρου) Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Άρτα. Από το κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου του πατέρα της, Λάμπρου Νάτσικα, εργάζεται ως ωρομίσθια και αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσικής στην εκπαίδευση
Από τα μαθητικά της χρόνια συμμετέχει ενεργά σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Μέλος του μαθητικού της ΕΚΟΝ-ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
Στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και του Τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ
Μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ
Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ το 2009.
Το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη Δημοτική Αλλαγή επικεφαλής της οποίας ήταν η τωρινή Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασιλη.
Το 2014 ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή
Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Χουλιάρα, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας και Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρτας . Έχουν έναν γιο, τον Άλκη που είναι τριών ετών.