Αγροδιατροφικό Πάρκο: προαπαιτούμενο ή εργαλείο;

Η (μία ακόμη) σύσκεψη, συνάντηση, συζήτηση, για το Αγροδιατροφικό Πάρκο του Γεωπονικού Τμήματος της Άρτας, που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Επιμελητήριο Άρτας, υπενθυμίζει, πως η ολοκλήρωση των Τμημάτων του ΤΕΙ Άρτας, τα οποία εντάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν δρόμο μπροστά τους.
Διότι, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα δεν αρκούν οι αποφάσεις ίδρυσης, για να αναγνωριστούν, αλλά κυρίως αυτά αναδεικνύονται και καθιερώνονται μέσα από το έργο τους.
Και για την καθιέρωσή τους και την ανάδειξή τους, απαιτείται χρόνος, χρόνια, είναι αναγκαίο να υπάρξουν φουρνιές απόφοιτων γεωπόνων απ’ την Άρτα, που με το έργο τους και την παρουσία τους, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, θα αποτελούν την ζωντανή διαφήμιση του Γεωπονικού Τμήματος Άρτας…

Ή συζήτηση όμως που γίνεται για την λειτουργία «εδώ και τώρα» του Αγροδιατροφικού, αδικεί την ανωτατοποίηση του Γεωπονικού Τμήματος στην Άρτα, αδικεί όσους χρόνια πίεζαν, αιτούνταν, διεκδικούσαν αυτό το Πανεπιστημιακό Τμήμα για την Άρτα. Κι αυτό επειδή το Αγροδιατροφικό Πάρκο, δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα των αιτημάτων, δηλαδή δεν ήταν ούτε προαπαιτούμενο, ούτε πήγαινε «πακέτο» για την ίδρυση Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Άρτας, στους αγώνες –από το 1980 και πιο πριν.
Το Αγροδιατροφικό, δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο της λειτουργίας του Γεωπονικού, αλλά «εργαλείο» για την παραπέρα δράση και λειτουργία του.

Η συζήτηση αδικεί επίσης την ίδια την υπόσταση του Γεωπονικού Τμήματος, αφού βγαίνουν λάθος συμπεράσματα, λες κι αν δεν υπάρχει το Αγροδιατροφικό, οι φοιτητές του Γεωπονικού Άρτας, θα είναι «δεύτερης κατηγορίας»!!!
Ούτε η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ούτε η Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Αρταίων, αρκούν, για να λειτουργήσει «εδώ και τώρα» το Αγροδιατροφικό Πάρκο… ακόμα κι αυτά να συμβούν, απαιτούνται πολλές και πολύπλοκες δράσεις και χρονοβόρες διαδικασίες.
Ποιος και με ποια δυνατότητα θα τις «τρέξει»; Αυτό, δεν είναι ένα ακόμη, ερώτημα;
Από αυτό το γεγονός προκύπτει κι ένα «παράπλευρο» συμπέρασμα: πως το Γεωπονικό μας Τμήμα, θα πρέπει σιγά, αλλά σταθερά να «Αρτινο-ποιηθεί».
Πρώτον, τα παιδιά που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον κλάδο των γεωπόνων, να έχουν το δικό μας τμήμα ως πρώτη επιλογή.

Και δεύτερον οι άνθρωποι που θα το λειτουργούν, οι καθηγητές, οι εκπαιδευτικοί, να έλκουν σε μεγάλο ποσοστό, την καταγωγή από την Άρτα, ώστε να υπάρχει και μια σύνδεση με την Τοπική Κοινωνία.
Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως οι σημερινοί καθηγητές δεν στηρίζουν την λειτουργία του Γεωπονικού. Ίσα-ίσα, που κάποιοι εξ αυτών, έδωσαν –και συνεχίζουν να δίνουν- αγώνες για να πάει ψηλά. Όπως ας πούμε η Αθηνά Τζώρα και ο Γιάννης Σκούφος, που κράτησαν ζωντανό το Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής, για να το βρει η κυβέρνηση του Τσίπρα και να το ανωτατοποιήσει, όταν οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το πήγαιναν για κλείσιμο.

Σήμερα με αφορμή το Αγροδιατροφικό, αυτοί οι επιστήμονες, δέχονται σκληρές, και –εν πολλοίς- άδικες κριτικές, χωρίς να έχουν τους απαραίτητους τοπικούς συμμάχους. Για να γίνει κατανοητό τι σηματοδοτεί η «Αρτινο-ποιηση», θα γίνονταν το ίδιο, αν ο Γιάννης και η Αθηνά κατάγονταν από γνωστές Αρτινές οικογένειες;
Καλώς ή κακώς, η αίσθηση της τοπικής κοινής γνώμης, είναι πως η αντιπαράθεση μερίδας τοπικών παραγόντων, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, για την ίδρυση του Αγροδιατροφικού, είναι αυτή τη στιγμή και άκαιρη και άγονη.
Αν μη τι άλλο, οι απουσίες εκπροσώπων τοπικών φορέων, που κατεγράφησαν στο Επιμελητήριο Άρτας, επισημαίνουν και αυτή την πλευρά.

Πρώτα λοιπόν, θα πρέπει να πατήσει γερά τα πόδια του στην περιοχή το Γεωπονικό μας Τμήμα, να απλώσει αρμούς στις Τοπικές Επιχειρήσεις, οι καθηγητές και οι φοιτητές να γίνουν οικεία πρόσωπα στους αγρότες της περιοχής μας.
Οι πόρτες του να είναι ανοιχτές για καθένα καλλιεργητή, κτηνοτρόφο, πτηνοτρόφο, που θα ζητά πληροφόρηση.
Τα πρότυπα αγροκτήματα, υπό την επίβλεψη του Γεωπονικού, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Νέες καλλιέργειες να εισαχθούν και να υποστηριχθούν στην περιοχή μας.
Και –ασφαλώς- θα πρέπει να κρατηθούν ψηλά οι βάσεις εισαγωγής.
Μετά τα αιτήματα του Γεωπονικού, όπως για το Αγροδιατροφικό ή για οτιδήποτε άλλο, θα είναι αυτονόητα… και άμεσα ικανοποιήσιμα, από (οποιαδήποτε) Τοπική, Περιφερειακή και Κεντρική Αρχή.

Συριζοπασόκοι!
Τώρα με τα κρούσματα του κορωνοϊού να χτυπάνε κόκκινο, είναι πολυτέλεια να ασχολείται κανείς με τον «διάλογο» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ… βέβαια, ο διάλογος είναι δημόσιος αλλά έχει πλάκα να διαβάζεις πως εκείνοι που πλακώνονται μεταξύ τους είναι οι… Συριζοπασόκοι, δηλαδή εκείνοι που έφυγαν νωρίς απ’ το ΠΑΣΟΚ με εκείνους που έφυγαν αργότερα, αλλά και οι «σημιτικοί» με τους «παπανδρεϊκούς»…

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια Γεωργία Γεννιά, πρώην βουλευτής επί κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΠΑΣΟΚτζού, η οποία προέρχεται από το κίνημα «Πράττω» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά… το κίνημα «Πράττω», σύντροφε, δημιουργήθηκε απο μια σειρά στελεχών που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ (Κοτζιάς, Γεννιά, Τόσκας κ.ά.) και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ νωρίς-νωρίς, επί συνιστωσών…

Έγραψε, λοιπόν, η πρώην ΣΥΡΙΖΑία (αλλά με DNA ΠΑΣΟΚ) βουλευτής εναντίον του Νίκου Μπίστη, που κάτι είπε για τον Κοτζιά: «Πάλι δικαιωνόμαστε …. φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να απαλλαγούμε από αυτούς και τους βρήκαμε μπροστά μας …»! Με τη φράση «για να απαλλαγούμε από αυτούς» πιθανόν η κ. Γεννιά εννοεί τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές «σημιτικούς» του ΠΑΣΟΚ, τύπου Μπίστη…

Ρε, παιδιά… είναι δυνατόν να απαλλαγείς, απ’ το ΠΑΣΟΚ; Είναι παντού… σαν τον κορωνοϊό!!!

Τρίχας εγκώμιον!!!

Πατριώτη, πόσο καιρό έχεις να δεις γυναικεία μασχάλη με… τρίχες; Απ’ τον καιρό που δέναν τα σκυλιά με τα…λουκάνικα; Ε, τα πράγματα αλλάζουν, φίλε μου…
Διαβάζω στο lifo.gr πως οι τρίχες στη μασχάλη των γυναικών, επέστρεψαν!!!

Διάσημες γυναίκες επιλέγουν –λέει- να επιστρέψουν σε μια πιο… φυσική όψη και βάζουν την ιδέα (στις άλλες γυναίκες) να απαλλαγούν από το ξυραφάκι κατά τη διάρκεια της καθημερινής περιποίησης του σώματός τους…

Η Emma Corrin, πατριώτη, η οποία πρόκειται να παίξει την πριγκίπισσα Diana στον επερχόμενο κύκλο του The Crown, δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά από φωτογραφίες, με τα χέρια πάνω… ενώ και μια σειρά διάσημων γυναικών έχουν –λέει- αποδεχθεί την τριχοφυΐα του σώματός τους – Miley Cyrus, Sophia Loren, Emily Ratajkowski, Amandla Stenberg και Madonna είναι μόνο μερικές – και έχουν εμφανισθεί στο κόκκινο χαλί, σε φωτογραφήσεις περιοδικών και, φυσικά, στο Instagram χωρίς να έχουν ξυριστεί!!!

Με απλά λόγια, υπάρχει μια αποδοχή πως οι τρίχες της μασχάλης είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό… υπάρχει τάση από γυναίκες να μην ξυρίζουν τη μασχάλη και που είναι πιθανό να έχει αυξηθεί από τό lockdown… η Nike μοιράστηκε μια διαφήμιση στην οποία η Annahstasia Enuke ποζάρει με τρίχες στη μασχάλη… και άλλες νεότερες μάρκες ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο.

Οπότε, ξύρισμα στις μασχάλες γιοκ… αν επικρατήσει αυτή η τάση και για άλλα σημεία του γυναικείου σώματος, αν μάθω, θα σε ενημερώσω φίλε μου…

Ν.Α.Σ.