Δαιδαλώδες το πλαίσιο λειτουργίας – έλλειψη χρηματοδότησης
Πήρε την συναίνεση των τοπικών φορέων ο Δήμαρχος Αρταίων
-«Ήξεις, αφήξεις» από τον Πρύτανη Παν. Ιωαννίνων
-«Το Πανεπιστήμιο αποφασίζει» η θέση του Περιφερειάρχη Ηπείρου
Στις ομιχλώδεις, μακρόσυρτες, δαιδαλώδεις και αλληλεπικαλυπτόμενες πανεπιστημιακές διαδικασίες φαίνεται πως έχει εμπλακεί η δημιουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα, ως δομή επιστημονικής στήριξης του Γεωπονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που σύμφωνα με τις προδιαγραφές μπορεί να αποτελέσει τη βάση της εκπαίδευσης στην έρευνα, την καινοτομία, και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Ο νόμος 4559/2018 προβλέπει την ίδρυση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Άρτα ώστε να έχει κυρίως εκπαιδευτικό – επιμορφωτικό χαρακτήρα των σπουδαστών της Γεωπονικής Σχολής, εμπλέκεται με την ίδρυση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, που αποφασίστηκε νωρίτερα από το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας.
Αυτή είναι η κύρια εμπλοκή, καθώς όπως επισημάνθηκε από τον πρύτανη κ. Αλμπάνη, το επιστημονικό προσωπικό που εμπλέκεται στα δύο «Πάρκα», είναι σχεδόν τα ίδια πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν τα ίδια επιστημονικά αντικείμενα, σε βασικά Κέντρα, δηλαδή Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος, Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων και Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
Καθυστέρηση υπάρχει επίσης στην συγκρότηση της Διοίκησης, ενώ η υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελεί βασικό λόγο της αδυναμίας εξεύρεσης πόρων, για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος.
Το βασικότερο όμως εμπόδιο, όπως αναδείχτηκε από την συζήτηση είναι η άρνηση της Επιστημονικής Κοινότητας, όπως εκφράστηκε δια μέσου του πρύτανη κ. Αλμπάνη, να επιλέξει ποιο από τα δύο Αγροδιατροφικά Πάρκα θα υποστηρίξει, αφού η τοποθέτηση του πρύτανη ήταν ανάλογη με εκείνη του Πόντιου Πιλάτου.
Τα επιχειρήματα
Ο κ. Αλμπάνης επικεντρώθηκε στο γεγονός πως δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την λειτουργία του Αγροδιατροφικού, αλλά και ότι δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί η έκταση, ούτε οριστικοποιήθηκε ο ορισμός μελών της διοίκησης. Ο Πρύτανης επισήμανε την γενικότερη οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου το οποίο –όπως είπε τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με ελλειμματική χρηματοδότηση, ενώ υπογράμμισε πως το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, προηγήθηκε αυτού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
«Είναι ένα θέμα το οποίο δεν φανταζόμουν πως θα να κατέληγε έτσι ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Αλμπάνης ενώ συνέχισε «Τα δύο πρώτα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η χωροθέτηση του Πάρκου και άμεσα να προκύψει χρηματοδότηση. Τα οικονομικά του Πανεπιστήμιου είναι περιορισμένα.
Κάθετος στις θέσεις του, ήταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, που απάντησε με επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού ΣΔυμβουλίου κ. Κώστα Τράμπα, στην πρόσκληση να παραβρεθεί στη συζήτηση.
«Η ίδρυση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, περιλαμβάνεται στο ν. 4559/2018 που έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και είναι ενταγμένη ρητά στις αρμοδιότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χωρίς να προβλέπεται ή να συνδέεται με την παραμικρή «εμπλοκή» της Περιφέρειας ή του Δήμου Αρταίων. Ως εκ τούτου το αίτημα σας για «άμεση χρηματοδότηση» των έργων και υποδομών- αορίστως και χωρίς κανέναν προϋπολογισμό βάσης- σωστά μεν απευθύνεται στα αρμόδια Υπουργεία, καταχρηστικά όμως στην Περιφέρεια Ηπείρου, εξαιρώντας μάλιστα από την «υποχρέωση» αυτή το Δήμο σας, ο οποίος προκάλεσε τη συγκεκριμένη συζήτηση και ο οποίος βεβαίως μπορεί να διεκδικήσει την ένταξη των έργων που θα απαιτηθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο, την οποία ο Δήμαρχος εισηγήθηκε στο Δημοτικό σας Συμβούλιο» υπογράμμιζε ο κ. Καχριμάνης, που κατέληγε ως εξής:
«1.Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία και προσπάθεια που αναλαμβάνεται για την ανάπτυξη του τόπου και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
2.Ο προγραμματισμός και οι δράσεις της καθορίζονται από τα συλλογικά της όργανα σε συνεργασία, αλλά όχι κατ’ απαίτηση άλλων φορέων.
3.Τα Ερευνητικά Κέντρα που βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο ως προς το μελετητικό τους αντικείμενο θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικά δεδομένα, μακριά και έξω από τοπικιστικές αντιλήψεις. Επισημαίνουμε ότι για το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή της Άρτας.
4.Το αντικείμενο τους δεν επηρεάζει τις δράσεις του Πρότυπου Τεχνολογικού Αγροδιατροφικού Ηπείρου, οι οποίες – όταν αυτό λειτουργήσει- μπορούν να αναπτυχθούν σε πλήθος άλλων τομέων, που έχουν ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης, κάτι που σήμερα κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει στον αναγκαίο βαθμό.
5.Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα θεσμοθετημένα όργανά του, εν τέλει είναι εκείνο που αποφασίζει και εκείνο που θα προτείνει τα αναγκαία έργα».
Η θέση του Δημάρχου
Με την πεποίθηση ότι η ίδρυση του Πάρκου στα Γιάννενα υπονομεύει το μέλλον της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας, αλλά και του ίδιου του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου στους Κωστακιούς, ο Δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, επεσήμανε:
«Διεκδικούμε το αυτονόητο αυτό που μας αναλογεί μέσα στην Ήπειρο. Διεκδικούμε ισάριθμες ευκαιρίες για ανάπτυξη και τόνωση της τοπικής μας οικονομίας. Δεν αρκεί να λέμε για δεκαετίες πως είμαστε η τελευταία σε ανάπτυξη Περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να το αλλάξουμε. Σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, στην πόλη όπου εδράζεται η Γεωπονική Σχολή εκεί εδράζονται και αντίστοιχα Πάρκα. Ο λόγος είναι προφανής: εκεί που υπάρχει η εκπαίδευση, εκεί πρέπει να υπάρχουν και δομές που την συνδέουν με την παραγωγική διαδικασία. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου. Το «λίγο από εδώ και το λίγο παραπέρα» δεν βοηθάει.
Θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει όλοι πια. Ή ακόμη χειρότερα, θα έπρεπε να έχουν καταλάβει όλοι, το επίσης αυτονόητο: τα 2 πανομοιότυπα πάρκα θα υπονομεύουν το ένα το άλλο. Εκτός και αν θέλουν να γίνει μόνο αυτό των Ιωαννίνων και να μην γίνει καν αυτό της Άρτας. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε την ηγεσία του Πανεπιστημίου να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Πάρκου σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4559/2018, να εφαρμοστεί δηλαδή ο Νόμος, έτσι ώστε στις 25 Αυγούστου που συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, να παρθούν αποφάσεις και να προχωρήσουμε σε ουσιαστικά βήματα ».
Και συνέχισε: «Ήρθε η ώρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να αποδείξει ότι είναι «Πανεπιστήμιο Ηπείρου» με γνώμονα την ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλων των σχολών του βασιζόμενο σε ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια και μόνο, μιας και έχει το αυτοδιοίκητο του, να αποδείξει στην πράξη, ότι δεν επηρεάζεται από πολιτικούς φορείς. Αν το Πανεπιστήμιο αποδείξει με επιστημονικές παραδοχές και αντίστοιχα παραδείγματα το λάθος των ισχυρισμών μου, εγώ θα συνταχθώ με την πρότασή του.
Εμείς, ως Δήμος τρέχουμε για αυτό το θέμα στα αρμόδια τα Υπουργεία, στέλνουμε επιστολές, διεκδικούμε, ζητάμε χρηματοδότηση, δίνουμε από τα χρήματα των Αρτινών 100.000 ευρώ για να γίνει αυτό το έργο. Γιατί; Γιατί αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο».
Συμμετοχές
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρίστος Γκόκας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης του Πανεπιστημίου Αναστάσιος Τσίνας. Στην αίθουσα του Δ.Σ παραβρέθηκαν η Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνά Τζώρα, ο Καθηγητής Γιάννης Σκούφος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης “Κοινό Ηπειρωτών” Ράνια Γκίζα και Δημήτρης Τρομπούκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου.
Επιστολές έστειλαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας στην επιστολή της την υποστήριξή της στην δημιουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου και την συμπαράστασή της σε όποια πρωτοβουλία αναληφθεί.
Ο Βουλευτής Άρτας Ν.Δ Γιώργος Στύλιος δήλωσε αδυναμία συμμετοχής, ούτε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Βουλή.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, αφού υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί από τον ίδιο και το κόμμα του για την σωτηρία του ΤΕΙ επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, τόνισε ότι η κινητικότητα του Δήμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για το ποιες δομές θα λειτουργήσουν, με τι αντικείμενο και με ποια χρηματοδότηση ώστε να υπάρχει προοπτική.
Τους προβληματισμούς του κατέθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κ. Μιχάλης Νικολάου επισημαίνοντας πως “Φοβάμαι ότι θα μείνουμε ουραγοί” και θέτοντας ερωτήματα προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σχετικά με τη χωροθέτηση του Πάρκου αλλά και την χρηματοδότηση.
Ένθερμος υποστηρικτής της λειτουργίας του Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννης Γκολομάζος, σημειώνοντας πως μπορεί να αποτελέσει τον βραχίονα στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων. «Ενωμένοι όλοι πρέπει να παλέψουμε για το ΠΑΤΕΠΗ» σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Γκολομάζος.
Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, Δημήτρης Τρομπούκης και Ράνια Γκίζα, υποστήριξαν πως το Αγροδιατροφικό Πάρκο πρέπει να είναι ένα και αυτό να λειτουργήσει στην Άρτα.
Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος Συμβούλιου Ένταξης του Πανεπιστημίου, κ. Τσίνας σημείωσε ότι τρεις είναι οι πυλώνες λειτουργίας του ΠΑΤΕΠΗ, Έρευνα – Επιστημονική και Εκπαιδευτική Επιμόρφωση.
Ενώ η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου κα. Τζώρα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ως προς το μέλλον του ΠΑΤΕΠΗ και τόνισε πως με την λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου θα υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής και θα διασφαλιστεί το μέλλον της. . “Είναι μία ομπρέλα με συμπαίκτες όλους μας και δεν πρέπει να υπάρξει άλλο Κέντρο Καινοτομίας στην ίδια Περιφέρεια” τόνισε η Κοσμήτορας για να προσθέσει ότι ένας Νόμος μπορεί να καταργήσει έναν άλλο Νόμο. “Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Επομένως, ένας Νόμος μπορεί να καταργήσει το Νόμο του Πάρκου. Θα λειτουργήσουν δύο Πάρκα στην περιοχή ή το ένα από τα δύο θα καταργηθεί; Πρέπει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα για να προχωρήσει απρόσκοπτα το Αγροδιατροφικό Πάρκο. Θα παίζουμε κλεφτοπόλεμο σε μια τόσο μικρή Περιφέρεια;” ήταν τα ερωτήματα που έθεσε η κα Τζώρα.
Τόσο η κα Τζώρα όσο και ο κ. Σκούφος που στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στα οφέλη της Άρτας και της Ηπείρου, από την σωστή λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα, δίπλα στο Γεωποονικό τμήμα, επέμεναν ότι τα Κέντρα Καινοτομίας Κρέατος και Γενετικής Βελτίωσης πρέπει να ενταχθούν στο Αγροδιατροφικό Πάρκο».
Οι παρατάξεις
“Κάναμε 45 χρόνια για να δούμε τη Γεωπονική Σχολή και την πήραμε κουτσουρεμένη. Δεν θέλουμε να περάσουν άλλα 45 χρόνια για να δούμε το Αγροδιατροφικό Πάρκο, γιατί εμείς δεν θα ζούμε” τόνισε η Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια η οποία προτείνει τη σύσταση μιας επιτροπής που θα επισκεφθεί τα αρμόδια Υπουργεία και θα διεκδικήσει χρηματοδότηση ” κάνοντας φασαρία” όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Παπαλέξης σημείωσε ότι υπάρχει το επιστημονικό κομμάτι που αναλύθηκε διεξοδικά από τους επιστήμονες και τους ειδικούς, αλλά υπάρχει και το πολιτικό και σε αυτό “φοβάμαι ότι θα μείνει στα χαρτιά. Πρέπει να κινητοποιηθούμε και να πάμε με γρήγορα βήματα”, επισημαίνοντας ότι μόλις κινήθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων, για το Αγροδιατροφικό στην Άρτα, ανακοινώθηκε πως τα δύο Κέντρα στο Ν. Ιωαννίνων είχαν προηγηθεί χρονικά.
Ο Γιώργος Μπαλάγκας ζήτησε να μάθει και να ακουστεί δημόσια, ποιος είναι εκείνος που αντιδρά στις θέσεις των ειδικών και αντί να βοηθήσει στην ανάπτυξη, προσπαθεί να υποβαθμίσει την περιοχή. Αν υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που ενώ οι ειδικοί υποδεικνύουν να γίνει στην Άρτα και εκείνα το εμποδίζουν να συμβεί ενώ τότε να αποκαλυφθούν.
Ο Στράτος Καλλώνης επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ αφού χαρακτήρισε “πραγματικό σκάνδαλο” την υποχρηματοδότηση της Παιδείας, δήλωσε πως δεν θα συμφωνήσει με τη λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου μέσω χρηματοδοτήσεων από ιδιώτες. “Δεν θέλουμε ένα Πάρκο που θα διενεργεί κατά παραγγελία έρευνες από ιδιώτες που θα καρπώνονται τα οφέλη για το κέρδος τους”. «Για εμάς το θέμα είναι αν ο αγρότης, ο παραγωγός, ο καλλιεργητής θα ωφεληθεί», σημείωσε ο κ. Καλλώνης, θέτοντας ευρύτερα ζητήματα λειτουργίας των Πανεπιστημίων και της δημόσιας δωρεάν Παιδείας αλλά και τους κινδύνους από τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Η Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου
Το Δημοτικό Συμβούλιο κάλεσε τον Πρύτανη και την Κοσμήτορα να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες εκ του νόμου, έτσι ώστε η Σύγκλητος στις 25 Αυγούστου να αποφασίσει με ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια και να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες της ίδρυσης και λειτουργίας του ΠΑΤΕΠΗ σύμφωνα με τον Ν.4559/2018 στους Κωστακιούς Άρτας δίπλα στις εγκαταστάσεις της Γεωπονικής Σχολής. Επίσης αποφασίστηκε ο Δήμαρχος, οι Βουλευτές, ο Πρύτανης, η Κοσμήτορας και το Επιμελητήριο, να επισκεφτούν τους Υπουργούς, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για την στήριξη και χρηματοδότηση του έργου.