Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών. 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία

«Tα ευέλικτα ωράρια εργασίας, οι κυλιόμενες βάρδιες και ιδιαίτερα η νυχτερινή εργασία οδηγούν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας. Μεταξύ αυτών καταγράφονται τα αυξημένα επίπεδα ψυχικών διαταραχών10 (αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, burnout κ.ά.), η εκδήλωση διάφορων μορφών καρκίνου κυρίως του μαστού και του προστάτη, καρδιολογικά προβλήματα, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, προβλήματα αναπαραγωγής κ.ά.» σημειώνεται σε ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γενικού Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Άρτας, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει: «…Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας μας- εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες»…

 

Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.
Γι’ αυτό, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, «για έξοδο από τα Μνημόνια», και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, «για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», παραμένουν οι περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, που επιβλήθηκαν με τα «μνημονιακά» μισθολόγια.

Διεκδικούμε:
• Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στις μονάδες υγείας. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.
• Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Εφαρμογή 5ήμερου – 6ωρου – 30ωρου με 1 εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, και 1 νυχτερινή βάρδια για όσους δουλεύουν κυκλικό ωράριο.