Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Άρτας
ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΕΞΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Άρτας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, που αναφέρει τα εξής: «Επειδή τα κοστολογημένα προγράμματα ΚΑΙ για την Υγεία (με βάση πάντα τις δημοσιονομικές “αντοχές” που ορίζει η επιτήρηση από την ΕΕ- κομισιον) τα οποία στοιχίζουν καθημερινά ζωές, είναι της προεκλογικής μόδας,
Θυμίζουμε ότι την πιο προωθημένη εγκληματική εκδοχή αυτής της πολιτικής δηλ. την κοστολόγηση της ανθρώπινης ζωής με προκαθορισμένο πόσο ανά διαγνωστική κατηγορία ασθενούς, που είναι και η πιο κυνική ομολογία ότι παρέχω στον ασθενή όχι με βάση τις ανάγκες του αλλά με βάση το budget που έχω προκοστολογήσει, την εγκαινίασε ο Βορίδης και η ΝΔ το 2014 αγοράζοντας τα δικαιώματα της χρήσης των DRG (προκαθορισμένες ημέρες νοσηλείας, προκαθορισμένες εξετάσεις με βάση κόφτες προϋπολογισμού ) από την Γερμανία.

Ποιος αποδέχτηκε και έβαλε σε πιλοτική μελέτη τα DRG για να εφαρμοστούν στην Ελλάδα? Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και την συνέχισε απαράλλαχτα η ΝΔ. Ποιος έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των DRG ? Μια ανώνυμη εταιρία το Κέντρο Κοστολόγησης και Τεκμηρίωσης Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ΑΕ (ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ. ΑΕ) το οποίο ονομάζεται και ελληνικό ινστιτούτο DRG, το οποίο μετράει οικονομική αποδοτικότητα με βάση τα προκαθορισμένα (κοστολογημένα) budget με τη βοήθεια του ΟΔΙΠΥ ΑΕ και καθορίζει την χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΠΥ, με βάση την αξιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητάς τους.
Άλλωστε για αυτό άλλαξαν και τα πληροφοριακά συστήματα στα 18 πιλοτικά νοσοκομεία με το πληροφοριακό σύστημα ΕΠΣΜΥ (που είχε αγοράσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την intracom του Κόκκαλη) για να συγκεντρώνονται τα στοιχεία αποδοτικότητας κάθε νοσοκομείου στην Αθήνα σε κεντρικό server και να αξιολογείται η ανταγωνιστικότητά τους.
Πως επιτυγχάνεται επιπλέον η οικονομική αποδοτικότητα? Με όσο το δυνατόν λιγότερο, μη μόνιμο, φτηνό προσωπικό και εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφαλείας (εξ ου και η μη ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ) με στόχο την μέγιστη πληρότητα των κλινών , τους όρους δηλ. για να ξαναζήσουμε νέα “Τέμπη”.

Πότε μπαίνουν σε εφαρμογή τα DRG σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υποχρεωτικά? Από 1η Ιουλίου. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί δεν έχετε ακούσει προεκλογικά ούτε μισή κουβέντα για τα DRG και το ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ που θα καθορίζει τα πάντα στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας από 1ης Ιουλίου, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ?
Μα γιατί είναι το κοινό τους πρόγραμμα για την λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με την ταμπέλα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ, όπως η ΔΕΗ, για να ανταγωνίζονται τα ιδιωτικά στον κοινό τρόπο λειτουργίας δημοσίου ιδιωτικού τομέα που θα επιβλέπουν ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ και ΟΔΙΠΥ ΑΕ. Κοινό πρόγραμμα το οποίο θέλουν να κρύψουν διακαώς!! πίσω από προεκλογικές αφηρημένες υποσχέσεις.
Μα θα ρωτήσει κάνεις: Και τις επιπλέον ανάγκες των ασθενών εκτός πρόβλεψης DRG Ποιος θα τις καλύπτει??? Μα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές τις οποίες έβαλε στο ασφαλιστικό μοντέλο ο νόμος Κατρούγκαλου με τους τρεις πυλώνες ασφάλισης: δημόσια, επαγγελματική και ΙΔΙΩΤΙΚΗ ή ο ασθενής από την τσέπη του. Αυτό το κοινό πρόγραμμα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με βάση τις από κοινού ψηφισμένες οδηγίες της ΕΕ για την Υγεία, με βάση πάντα τις δημοσιονομικές αντοχές που δεν βλάπτουν τα δις ευρώ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δεν μπορεί να κρυφτεί».