Αγώνας δρόμου για τις μάσκες από την ΚΕΔΕ

Κανένα παιδί και εκπαιδευτικός χωρίς μάσκα στο σχολείο

Η ΚΕΔΕ ανέλαβε την προμήθεια και τη διανομή

Τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε κανένας Δήμος, όσο απομακρυσμένος και αν είναι, κανένας εκπαιδευτικός και κανένα παιδί να μην μείνει χωρίς μάσκα προστασίας στο σχολείο αναλαμβάνει η Ένωση Δήμων Ελλάδος, όμως το θέμα είναι σοβαρό καθώς η διαγωνιστική διαδικασία απαιτεί χρόνο αλλά και η διανομή σε κάθε δήμο και στο τελευταίο σχολείο της χώρας δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ «η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Κυβέρνησης κι αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας σε πρωτόγνωρα και πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, το δύσκολο έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύναψης σύμβασης για την προμήθεια και στη συνέχεια τη διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία, όλων των δήμων της χώρας. Καλούμαστε σε λιγότερο από 10 μέρες να υλοποιήσουμε μια διαδικασία που όταν υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Κεντρικού Κράτους, χρειάζονται από τρεις ως έξι μήνες. Αναλάβαμε με υπευθυνότητα να φέρουμε εις πέρας με απόλυτη διαφάνεια μια διαδικασία που δεν ανήκει στις τυπικές μας αρμοδιότητες, γιατί βάζουμε πάνω από όλα την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολείων των τοπικών μας κοινωνιών. Η Αυτοδιοίκηση στα δύσκολα βγαίνει μπροστά και δεν κρύβεται».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο ΔΣ επεσήμανε ότι: «Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Κυβέρνησης κι αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας σε πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, το δύσκολο έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύναψης σύμβασης για την προμήθεια και στη συνέχεια τη διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία, όλων των δήμων της χώρας».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι « Οι διαδικασίες του διαγωνισμού που θα πρέπει να τρέξουμε διέπονται από τις αρχές της διαφάνειας, σε αυτόν θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι βιοτεχνίες που παράγουν μάσκες από κάθε περιοχή της Ελλάδας, εφόσον αυτές πληρούν τις προδιαγραφές που μας έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας και μπορούν να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν. Η ΚΕΔΕ κ αι οι υπηρεσίες της έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε κανένας Δήμος, όσο απομακρυσμένος κι αν είναι, και άρα κανένα παιδί και εκπαιδευτικός να μη μείνει χωρίς μάσκα προστασίας».

Στη συνεδρίαση έκανε παρέμβαση ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που κάλεσε την Ένωση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια και διανομή των μασκών, πριν ανοίξουν τα σχολεία, διευκρινίζοντας ότι αυτό ίσως γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου ή λίγες μέρες αργότερα.
Στο ΔΣ επισημάνθηκε ότι τυχόν καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τον έλεγχο των προσφορών ή τυχόν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους δεν μπορούν να αποκλειστούν καθώς προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς και φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη της ΚΕΔΕ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επίσης ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία προσλήψεων 9.474 υπαλλήλων καθαριότητας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στα σχολεία λόγω του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 5.000 είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιποι μερικής. Επίσης δήλωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται η 2η έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων της χώρας με 60 εκατομμύρια ευρώ.
Αναβάλλεται λόγω covid-19 το Ετήσιο Συνέδριο ΚΕΔΕ

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε την αναβολή του Ετήσιου Συνεδρίου που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Λόγω των πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας που έχουν αποφασιστεί από τους επιστήμονες, που ισχύουν για τις συναθροίσεις αποφασίστηκε να γίνουν μικρά περιφερειακά προσυνέδρια στις Περιφέρειες ώστε να καταγραφούν τα θέματα που απασχολούν σήμερα την αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, ώστε στη συνέχεια να γίνει το κεντρικό Συνέδριο σε χώρο και ημερομηνία, όταν θα το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Καθαρίστριες: ενσωμάτωση εκτάκτων 
Τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ επεσήμαναν ότι οι ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς απαιτούν πλήρη απασχόληση και ότι το επιπλέον κόστος που προκύπτει πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος, κι όχι από τους Δήμους. Η Αυτοδιοίκηση είναι πάντα στην πρώτη γραμμή κάθε πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της ζωής των πολιτών. Ειδικά σήμερα στις συνθήκες της πανδημίας η ΚΕΔΕ θα δεν θα αφήσει κανένα παιδί και εκπαιδευτικό απροστάτευτο, κανένα σχολείο, παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο χωρίς την απαραίτητη καθαριότητα.

Κατόπιν αυτών ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για τις σχολικές καθαρίστριες με τον κορονοιό θα μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε μετατρέποντας τις μερικής απασχόλησης σε πλήρους, είτε επεκτείνοντας τις έκτακτες δίμηνες συμβάσεις. Τις διευκρινήσεις αυτές έκανε ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος στην ΚΕΔΕ καθώς όπως διαπίστωσαν οι δήμαρχοι οι θέσεις που εγκρίθηκαν με την Υπουργική Απόφαση και την κατανομή κατά δήμο υπολείπονται των πραγματικών αναγκών.

Πρόβλημα με τα voucher 
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τις οικογένειες για φιλοξενία των παιδιών από τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όσων απασχολούνται σε αυτά. Ως προς τον αριθμό των παϊδιών που φέτος έμειναν εκτός voucher, o Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στον διπλάσιο αριθμό αιτήσεων σε σχέση με πέρυσι, παρότι κατά τα άλλα ο συνολικός προϋπολογισμός καθώς και ο προς διάθεση αριθμός των voucher, έμεινε ο ίδιος. Συμπλήρωσε πως θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Υφυπουργό Εργασίας αλλά θα στείλει και έγγραφο ώστε να ανασταλούν οι διακοπές των συμβάσεων που θα ισχύσουν από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι να βρεθεί λύση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εργαζόμενους με τη δεύτερη κατανομή των voucher. Η ΚΕΔΕ πιστεύει ότι πρέπει να παράλληλα να γίνει προσπάθεια προκειμένου να απορροφηθούν όλα τα αδιάθετα voucher από παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, εφόσον αυτά προκύψουν μετά την πρώτη κατανομή τους.

Ερώτηση Κωνσταντόπουλου
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών κατέθεσε σήμερα ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Αιτωλοακαρνανίας από την απόρριψη μεγάλου αριθμού αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σε αυτά, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ωφελουμένων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε την αύξηση της χρηματοδότησης των σχετικών δράσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να εξασφαλισθεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, η στήριξη των οικογενειών και ιδίως των εργαζόμενων γονέων και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στις δομές αυτές.

Διαμαρτυρία Δήμου ΖΗΡΟΥ
Επιστολή διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωση των ΚΔΑΠ απέστειλε προς υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με Κοινοποίηση σε Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, Βουλευτή Ν.Δ. Πρέβεζας κ. Στέργιο Γιαννάκη και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Κων/νο Μπάρκα, ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής.

Στην επιστολή αναφέρει ο Δήμαρχος:
Εξετάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στον Δήμο μας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ωφελούμενων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την προσεχή περίοδο διαπιστώνουμε τα εξής: Ενώ το πρόγραμμα εξυπηρετούσε 150 ωφελούμενους φέτος, παρά το ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις, τα voucherμειώθηκαν στα 79.
Με τα παραπάνω δεδομένα εκτιμούμε ότι θ’ αποκλεισθούν από το πρόγραμμα περισσότεροι από τους μισούς ωφελούμενους παρόλο που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Και όλα αυτά σε μία κρίσιμη περίοδο όπου αντί να αμβλύνονται προσθέτονται και νέες δυσκολίες στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Δήμου μας. Πέρα από το ότι ένας μεγάλος αριθμός ωφελούμενων θα στερηθεί τη δημιουργική απασχόληση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα καλλιτεχνικά, κ.ά. ελοχεύει ο κίνδυνος οι δημοτικές δομές να χάσουν θέσεις εργασίας κάτι που επίσης θα είναι οδυνηρό στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
κ. Υπουργέ,
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε τη συνδρομή σας στο να ενισχυθεί το πρόγραμμα με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους ώστε όλοι οι ωφελούμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι απασχολούμενοι σ’ αυτό να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».