Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας

Αφιέρωμα στους μάρτυρες του «Ολοκαυτώματος του Σέλτσου»

Εκδήλωση μνήμης για την θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο στις 23-4-2019

«Έσφαλε οικτρά , όποιος την δόξα είπε μάταιη…….»
έγραψε ο επικός μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος, στο ποίημά του «εις δόξαν»…. και δεν είχε άδικο.

«Δεν υπάρχει γλυκύτερος θάνατος από αυτόν, τον υπέρ πατρίδος θάνατο. Μηδέ ενδοξότεροι νεκροί παρά οι νεκροί που έπεσαν στο πεδίο της μάχης υπέρ της ελευθερίας. Ας παραμένουν άταφοι αυτοί οι ήρωες. Ας γίνονται βορά των γυπαετών και των σαρκοβόρων θηρίων. Ας μην το έρανε ποτέ κανείς προσφιλής τους μὲ δάκρυα και ας μη το φίλησε το χώμα που έπεσαν. Και τα οστά τους ακόμη, ας μην μένουν εκεί στον ένδοξο αυτό τόπο. Ας τα διασκορπίζουν οι πνοές φθονερών άνεμων και άκαρδοι χείμαρροι σε βαθιές χαράδρες και φαράγγια ανήλιαγα. Παρ όλα αυτά όμως, ένα είναι αληθινό.
Δεν υπάρχει ενδοξότερος νεκρός από αυτόν που πέφτει στα πεδία των μαχών.
Δεν παύει αυτός ο υπέρ πατρίδος, να είναι ο γλυκύτερος θάνατος

ΑΝ Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συμπληρώνονται εφέτος, 215 χρόνια από τo ζοφερό και ανείπωτο εκείνο διήμερο της 22/23ης-Απριλίου του 1804 όταν συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα των 1.300 και πλέον Σουλιωτών και Ραδοβιζινών στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας-σημερινές Πηγές, Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραισκάκη. Μέχρι τότε άντεξαν οι δύστυχοι την σκληρή τετράμηνη πολιορκία του Αλή Πασά πού ξεκίνησε στις αρχές του 1804,λίγες μέρες μόνο αφ’ότου εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες στο Σούλι.
Για να τιμηθεί αυτή η ημέρα της ανείπωτης αυτής θυσίας o δήμος Γ.Καραισκάκη σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας θα προβεί στη διοργάνωση λιτής εκδήλωσης μνήμης στο χώρο της Ιεράς Μονής Σέλτσου στις 23-4-2019 ημέρα ΤΡΊΤΗ και ώρα 10.30 η οποία θα περιλαμβάνει:

1-Τέλεση Επιμνημόσυνης δέησης-
2.-Ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον΄΄Πέτακα΄΄ όπου ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ τα πρώτα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών.
3. Σύντομη ενημερωτική ομιλία.
4. Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών- Πέρας εκδήλωσης ώρα 11.30 π.μ
Στην εκδήλωση πρόκειται να έλθουν Σουλιώτες προσκυνητές και απόγονοι των Ηρώων του Σέλτσου. Θα είναι ευπρόσδεκτοι, καλοδεχούμενοι και θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα η παρουσία τους.

Πέρασαν 107 χρόνια από τότε που ως προσκυνητής επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον χώρο αυτό, ο απόγονος των Μποτσαραίων, αείμνηστος στρατηγός Δημήτρης Τ. Νότη Μπότσαρης. Ήταν νεαρός ανθυπολοχαγός όταν στις 7 Ιουλίου του 1911 άφηνε μαρτυρία σε ξύλινο στασίδι της Μονής η οποία φυλάσσεται ως κειμήλιο. Επίσης προ 5ετίας παρέστη σε παρόμοια εκδήλωση ένας άλλος απευθείας συγγενής εξ αίματος των Μποτσαραίων Σουλιωτών, ο Κίτσος Μπότσαρης, αλλά και απόγονοι από τις φάρες Κουτσονικαίων και Ζερβαίων, τιμώντας την μνήμη των προγόνων τους.

Για την ημέρα της εκδήλωσης -εφ΄όσον αυτό είναι εφικτό- θα παραστεί αντιπροσωπεία μαθητών των σχολείων του δήμου μας. Θυμίζουμε δε ότι πολλά χρόνια πριν, τα σχολεία πήγαιναν την ημέρα αυτή στο Σέλτσο και με τα πόδια, αφού δεν υπήρχε ολοκληρωμένη οδική πρόσβαση μέχρι εκεί. Επισημαίνουμε ότι η ημέρα αυτή είναι ανεξάρτητη του πατροπαράδοτου επίσημου πανηγυρικού εορτασμού 23ης Αυγούστου ‘’Ημέρα Μνήμης’’ της Θυσίας του Σέλτσου και εορτής της Μονής . Για αυτήν, την 23η Αυγούστου έχουμε ζητήσει,και κατετέθη γι’ αυτό πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο από την Αδελφότητα και από τον συγχωριανό μας δημοτικό σύμβουλο Αιμίλιο Αντωνάκη να καθιερωθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως η Επίσημη Αργία του Δήμου με τριήμερες τουλάχιστον εκδηλώσεις, όπως είχε καθιερωθεί και από τον πρώην δήμο Τετραφυλλίας . Αναμένουμε την υλοποίησή της.

Επ΄ ευκαιρία επανερχόμαστε σε παλαιότερη πρότασή μας να καθιερωθούν επισκέψεις μαθητών σχολείων του δήμου μας ,αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου στο Σέλτσο. Είναι επιβεβλημένο – δεδομένης και της βελτίωσης της οδικής πρόσβασης σ’αυτό-να ενθαρρυνθεί η εκπαιδευτική κοινότητα της Ηπείρου , ώστε εν μέσω διδακτικού έτους και πριν τη λήξη του, να διοργανώνονται τέτοιες εκπαιδευτικές επισκέψεις –εκδρομές στο Σέλτσο . Ήρθε η ώρα, οι νέες γενιές να μάθουν και να γνωρίσουν από κοντά τον άγνωστο για πολλούς ακόμη σπουδαίο και μοναδικό Ιερό αυτό τόπο, όπου οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους, για να φυτρώσει ο σπόρος της ελευθερίας του γένους μας και να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στον τόπο θυσίας των Σουλιωτών.

Ένα τέτοιο 3ετές πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και το ‘’ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ: ΣΕΛΤΣΟ- ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ με πρωτοβουλία των Α΄/θμιων Δ/νσεων εκπαίδευσης Αιτωλ/ανίας και Μυτιλήνης στο οποίο έχει την τιμή να συμμετέχει και η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας. Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 το πρόγραμμα αυτό με πρόσκληση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη Επιτυχία. Θα ακολουθήσει παρουσίαση και σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στόχο έχει ακριβώς την εμπέδωση και την κατανόηση του όρου Αυτοθυσία μέσα από τα Ιστορικά γεγονότα που ξεχώρισαν σαν τέτοιες πράξεις αυτοθυσίας. ΣΕΛΤΣΟ –ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ

Να εμπεδώσουν όλοι ότι το Σέλτσο δεν είναι ένα ακόμη μοναστήρι αλλά είναι «Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»- Ιερά Κιβωτός της Θυσίας των Σουλιωτών, πολύτιμο και ακατέργαστο πετράδι της Ιστορίας του Έθνους μας.
Καλούμε όλους τους συγχωριανούς, συνδημότες, όλους τους Ηπειρώτες φίλους και ευλαβείς προσκυνητές, να παρευρεθούν μαζί μας στο Σέλτσο την ΤΡΙΤΗ 23 Απριλίου 2019 και ώρα 10.30 π.μ, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους «αγνοούμενους της Ιστορίας» Ήρωες Σουλιώτες .