Ακάλυπτο το Ακτινολογικό στο Νοσοκομείο Άρτας!

Χωρίς γιατρό το ΣΑΒΒΑΤΟ 29/4/2023-αντιδράσεις από οργανώσεις και φορείς

Για μια ακόμη φορά το Νοσοκομείο της Άρτας, βρέθηκε στο επίκεντρο αντεγκλήσεων και καταγγελιών, καθώς το Σάββατο 29 Απριλίου το Ακτινοδιαγωνιστικό Τμήμα του Νοσοκομείου δεν είχε γιατρό να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.
Η εφημερία έμεινε κενή και η λύση που έδωσε ο Διοικητής είναι να οδηγηθούν τα έκτακτα περιστατικά που χρίζουν αξονικής σε ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο της περιοχής, με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου να καταγγέλλουν το γεγονός ενώ ακολούθησαν ανακοινώσεις φορέων και οργανώσεων.
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας καθώς και η 3μελής των γιατρών του Νοσοκομείου στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29/4/2023 ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Το πρόγραμμα εφημεριών για τον Απρίλιο έχει εκτελεστεί με εντέλλεσθε στους 2 γιατρούς που έχουν απομείνει στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και γιατρούς που ήρθαν από άλλα νοσοκομεία, ενώ και για το κατατεθέν πρόγραμμα εφημεριών του Μάη υπάρχουν κενά με το πρώτο να είναι στις 5/5/2023. Σήμερα παραμένει ακόμα κενή η εφημερία. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Έτσι σήμερα το πρωί η Διοίκηση του Νοσοκομείου, Διοικητής και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, μοίρασαν έγγραφο που λέει τα εξής: «Τα έκτακτα περιστατικά τα οποία χρήζουν επείγουσας διερεύνησης με Αξονική Τομογραφίας, για σήμερα 29-4-2023, θα εξυπηρετούνται από το Ακτινοδιαγνωστικό κέντρο του Κ Αλεξίου μετά από επικοινωνία».
Καταγγέλλουμε την εγκατάλειψη του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ, από τις Διοικήσεις διαχρονικά, από την 6η Υ.ΠΕ. και το Υπουργείου Υγείας. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ σήμερα ΣΑΒΒΑΤΟ έχει κλειστό το ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, χωρίς κανένα γιατρό.
Αναρωτιόμαστε ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και τι θα συμβεί σε περίπτωση σοβαρών περιστατικών που θα έρθουν στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου. Πως γίνεται να εφημερεύει το Νοσοκομείο ΧΩΡΙΣ να λειτουργεί το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα; Εγκεφαλικά, ισχαιμικά, ανακοπές, διακομιδές σε ΜΕΘ, τροχαία, ατυχήματα, βαριά περιστατικά covid ΠΩΣ θα εξυπηρετηθούν; Με τηλέφωνο στο ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό; Οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς; (…) Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ προσλήψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών.
Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και εργασίας και για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς. Καλούμε ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο Υγείας και την 6η Υ.ΠΕ. να δώσουν πραγματική λύση».

Αντιδράσεις
Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Πριν 10 μόλις ημέρες, είχα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η μεθοδευμένη υποστελέχωσή του έχει φέρει νευραλγικά τμήματα του Νοσοκομείου σε κρίσιμη κατάσταση. Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά, βρισκόμαστε στην τραγική θέση να μην υπάρχει καθόλου ιατρός στο Ακτινολογικό Τμήμα. Κι αυτό συνέβη, επειδή, είναι ανθρωπίνως αδύνατο οι μόλις δύο εναπομείναντες ιατροί να εφημερεύουν συνεχώς. Βιώνουμε τη δραματική κατάσταση να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, επειδή η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στην απαξίωση του δημόσιου Νοσοκομείου.
Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να ανακοπεί. Και αυτό θα γίνει αμέσως την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου».

Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Ρίζου σε ανάρτησή της αναφέρει: «ΧΩΡΙΣ γιατρό το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ στην σημερινή (29/4/2023) εφημερία για το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.
Παρά τις διαμαρτυρίες των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Άρτας, που προσπαθούν με υπεράριθμες εφημερίες να μην υποσταλεί η σημαία του νοσοκομείου Άρτας, δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Διοίκηση, ούτε η 6η Υ.ΠΕ. έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον για την σημερινή κατάντια.
Το ότι, το αγαθό της δημόσιας υγείας λοιδορείται και υποβαθμίζεται με τη συνεχή υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, με τις ανεπαρκείς υποδομές και με τις ελλείψεις αναλώσιμων σε όλη την χώρα, το έχουμε διαπιστώσει. Πλέον όμως στο νοσοκομείο Άρτας κινδυνεύουν άμεσα ανθρώπινες ζωές. Για όλο τον μήνα Μάιο υπάρχουν κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Ακτινολογικού τμήματος, στο οποίο έχουν παραμείνει μόνο 2 γιατροί!
Ενώνουμε όλοι τις φωνές μας και στηρίζουμε το νοσοκομείο μας. Ως εδώ».

Η Τομεακή Επιτροπή Άρτας ΚΚΕ, σε ανακοίνωση για το θέμα αυτό μεταξύ άλλων τονίζει: «Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, για να αντιμετωπίσει τη έλλειψη γιατρού μοίρασε έγγραφο που έλεγε το εξής: « Τα έκτακτα περιστατικά, τα οποία χρήζουν επείγουσας διερεύνησης με αξονική τομογραφία, για σήμερα 29-04-2023, θα εξυπηρετούνται από το Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο του κ. Αλεξίου μετά από επικοινωνία.»
Καταγγέλλουμε τη γενική εγκατάλειψη του Νοσοκομείου Άρτας. Σε αυτό το αποτέλεσμα έχει οδηγήσει η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που έχουν κάνει την Υγεία εμπόρευμα, δεν κάνουν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η λύση που δίνουν στις χρόνιες ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων είναι να μπουκώνουν με χρήματα από τη φοροληστεία του ελληνικού λαού τους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας»

Η Θεματική Υγείας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν.Άρτας σε ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων πως «Τριτοκοσμικές και καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Νοσοκομείο Άρτας. Το Νοσοκομείο μας σήμερα εφημερεύει χωρίς κανέναν απολύτως γιατρό στο Ακτινολογικό Τμήμα, άρα δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να διαγνώσει τα περιστατικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την ασφάλεια, τη ζωή των ασθενών… (…) Δεν είναι καθόλου υπερβολικό, λοιπόν, να πούμε ότι αυτή τη στιγμή λόγω συγκεκριμένων πράξεων και παραλείψεων η υγεία και η ζωή των ασθενών στο Νοσοκομείο Άρτας βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Είναι ο Διοικητής του Νοσοκομείου, η 6η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής, που στην έκκληση των ιατρών απάντησε με αοριστολογίες, που τελικά αποδείχτηκαν ψέματα. Είναι όλοι αυτοί που, στο βωμό της απαξίωσης κάθε δημόσιου αγαθού, δεν σέβονται καν το ύψιστο αγαθό της υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας. Είναι όλοι αυτοί που κατάντησαν το Νοσοκομείο μας από ένα από τα καλύτερα περιφερειακά Νοσοκομεία της χώρας σε Κέντρο Υγείας».

Το ΜέΡΑ25 «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ» και οι υποψήφιοι/ες βουλευτές/τριες του Νομού Άρτας, με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν «την εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό μας Νοσοκομείο από όλες διαχρονικάτις μνημονιακές διοικήσεις, από την αρμόδια 6η Υ.ΠΕ. και το Υπουργείου Υγείας, και τασσόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν για την υγεία όλων μας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες (…) Το πολύπαθο Νοσοκομείο Άρτας αποκλείστηκε πριν από λίγο καιρό, χωρίς λόγο, από προσλήψεις γιατρών και είναι το μοναδικό στην Ήπειρο που δεν πήρε ούτε μια θέση γιατρού. Αποτέλεσμα της γενικότερης απαξίωσης, των μηδενικών προσλήψεων και των διοικούντων του νοσοκομείου να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη και στο ρόλο τους, είναι τα πρωτοφανή που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο μας.
Το ΜέΡΑ25 «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ»Άρτας, απαιτούμε την σωστή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, απαιτούμε το δικαίωμα των ανθρώπων του Νομού μας σε ασφαλή και δημόσια περίθαλψη….» .