Ακριβότερη η Ελλάδα από την Ευρώπη στα τρόφιμα

Στο κυνήγι των προσφορών

Η ακρίβεια αλλάζει καταναλωτικές συνήθειες

Ψωμί, λάδι και καύσιμα τραβούν την ανηφόρα

Ένα νέος κύκλος ανατιμήσεων σε βασικά είδη κατανάλωσης απειλεί τα νοικοκυριά, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλά κρατεί εδώ και 17 συνεχόμενους μήνες.
Από τον Μάρτιο του 2022 ο πληθωρισμός τροφίμων υπερέβη στην Ελλάδα το 10% και συνεχίζει ανοδικά με διψήφια ποσοστά.
Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι χειρότερη από την Ευρώπη, όπως φαίνεται με τα στοιχεία της Eurostat. Η εκτίμηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αναφορικά με τον πληθωρισμό του Ιουλίου, έδειξε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών στο 24,5% με δεύτερη χώρα την Εσθονία που οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 7,2%

Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ελληνικός πληθωρισμός τροφίμων που βρέθηκε στο 12,2% ήταν 1,4 μονάδες υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης ο οποίος ήταν στο 10,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση μεταξύ των κρατών – μελών, της τάξης του 3,5%, και αποτελεί αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με τον Μάιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί ενώ έρχονται προσεχώς ανατιμήσεις «φωτιά» σε σιτηρά, ελαιόλαδο και καύσιμα.

Στο κυνήγι προσφορών
Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του ΟΤ, το ιστορικά υψηλό που καταγράφουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Private Label) την ώρα που υποχωρεί η κατανάλωση (στο -2,5% κινήθηκε ο όγκος πωλήσεων στα σουπερμάρκετ το πρώτο εξάμηνο) δείχνει ότι η ακρίβεια μπορεί να αλλάξει καταναλωτικές συνήθειες χρόνων. Ακόμη και οι επιφυλάξεις που είχαν κάποτε οι Ελληνες απέναντι στα «ανώνυμα» προϊόντα, σε συνθήκες permacrisis (μόνιμη κρίση) υποχωρούν. Εξ ου και το μερίδιο αγοράς των PL έχει φτάσει πλέον στο 24,8% (στοιχεία της NielsenIQ για το πρώτο εξάμηνο του 2023) και παρά το γεγονός ότι δεν είναι πια φθηνά, αλλά φθηνότερα συγκριτικά με τα επώνυμα.
Η αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά διαπιστώνεται και από την προτίμηση των καταναλωτών στα hypermarkets. Τα μεγάλα σημεία πώλησης, άνω των 2.500 τ.μ., είχαν την τιμητική τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού κανείς δεν ήθελε να «στριμωχτεί», ενώ οι βόλτες στους διαδρόμους με τις μουστάρδες (sic) την περίοδο των lockdowns «ήσαν μια κάποια λύσις». Απ’ ό,τι φαίνεται όμως και στην «κανονικότητα» τα hypermarkets καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου.

Κλείνουν φούρνοι
Όταν οι 2 στους 3 καταναλωτές επιλέγουν τρόφιμα με βασικό κριτήριο την τιμή, είναι δεδομένο ότι η κουλτούρα των αγορών έχει αλλάξει σημαντικά.
«Το «καλάθι του νοικοκυριού» συνέβαλλε σε αυτή την αλλαγή, λέει στο «Βήμα» ο κ. Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, συμπληρώνοντας πως ο κόσμος ψωνίζει από το σουπερμάρκετ σχεδόν τα πάντα, ακόμη και το ψωμί. «Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα κλείσει το 30% των φούρνων» τονίζει ο ίδιος, αναφέροντας ως αιτία, πέρα από τις συσσωρευμένες ζημιές που έχουν οι φούρνοι λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους (ενέργεια και πρώτες ύλες), το τυποποιημένο/συσκευασμένο ψωμί που πουλιέται στα σουπερμάρκετ. «Θα έπρεπε να λέγεται διατηρημένο ψωμί», επισημαίνει, σημειώνοντας ότι είναι κατεψυγμένο και όχι φρέσκο. Μέσα στο 2022 έκλεισαν παραπάνω από 250 φούρνοι, ενώ από τον Απρίλιο εφέτος παρατηρείται και πάλι έξαρση στα λουκέτα. «Το καλάθι χτύπησε ανελέητα τον μανάβη, τον φούρνο, τον χασάπη, η κυβέρνηση έστειλε τζίρο από τις μικρές επιχειρήσεις στις πέντε μεγάλες» είχε πει παλιότερα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σχολιάζοντας το μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ράλι στα καύσιμα
Εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης, «καίνε» τους καταναλωτές και οι τιμές των καυσίμων. Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 2 ευρώ/λίτρο στην επαρχία και στους τουριστικούς προορισμούς, ενώ στα αστικά κέντρα πωλείται πάνω από 1,92 ευρώ/λίτρο.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε την 3η Αυγούστου σε 1,962.
Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η τιμή της σούπερ αμόλυβδης (100 οκτανίων), με τη μέση πανελλαδική τιμή να διαμορφώνεται στις 3 Αυγούστου σε 2,140 ευρώ/λίτρο.