Ακτινίδιο: ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας Hayward
Μετρούν τα σάκχαρα-δειλά ακούγονται οι τιμές
Στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους ξεκινά η συγκομιδή των ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward για όλη τη χώρα, ενώ η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό οι εισαγωγείς – εξαγωγείς πρέπει να διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εξαγωγής – εισαγωγής οι παρτίδες των ακτινιδίων έχουν αποκτήσει βαθμό Brix 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
Παράλληλα, οι έμποροι πρέπει να διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης – συσκευασίας, εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5° Brix.
Τα ακτινίδια μεταφέρονται από τους τόπους παραγωγής τους προς εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων –συσκευαστηρίων που βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο εντός της χώρας.
Με τη σειρά τους οι τυποποιητές/συσκευαστές υποχρεούνται να καταχωρούν συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν σε κάθε εισερχόμενη ποσότητα ακτινιδίων από τους παραγωγούς στις εγκαταστάσεις τους, το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης ημερολογιακής ημέρας από την ημέρα παραλαβής της, στην Ψηφιακή Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ «δηλώσεις Ακτινιδίου προς τυποποίηση/συσκευασία»
Σάκχαρα
Στον κάμπο της Άρτας αυτή την περίοδο έμποροι επισκέπτονται φυτείες με ακτινίδια –τα οποία φέτος έχουν πιο μικρή παραγωγή- και όπως λένε παράγοντες της αγοράς, τα σάκχαρα είναι ακόμη χαμηλά. Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να κόβονται μαζικά τα ακτινίδια, ενώ αναμένεται το Σαββατοκύριακό να ανακοινωθούν και οι τιμές από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.