Ακτινίδιο: «Ο ρόλος της σωστής διαχείρισης της θρέψης και των αρδεύσεων»

Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Άρτα και Αγρίνιο, με ομιλητή τον καθηγητή κ. Χρ. Ξυλογιάννη

Με θέμα: «Ο ρόλος της σωστής διαχείρισης της θρέψης και των αρδεύσεων στην ποιότητα των καρπών και την παραγωγικότητα της ακτινιδιάς» πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις σε Άρτα και Αγρίνιο με ομιλητή τον καθηγητή του Ιταλικού Πανεπιστημίου «Βασιλικάτα» κ. Χρήστο Ξυλογιάννη.
Ο Αρτινός καθηγητής που έχει διακριθεί για το ερευνητικό του έργο σε θέματα αγροδιατροφής, μίλησε σε παραγωγούς ακτινιδίου της Άρτας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Α.Σ. ΠΥΡΡΟΣ στο ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ και σε παραγωγούς ακτινιδίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου Imperial.
Ο καθηγητής Χρ. Ξυλογιάννης παρουσίασε δεδομένα που έχουν να κάνουν με τις καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και με πρακτικές συμβουλές τόσο για την άρδευση όσο και για τη θρέψη της ακτινιδιάς, εστιάζοντας σε στοιχεία όπως το ασβέστιο και το άζωτο, η κατάλληλη χρήση των οποίων μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για το τελικό προϊόν, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν στη βιοποικιλότητα του εδάφους.

Το κίτρινο ακτινίδιο
Ο κ. Ξυλογιάννης παρουσιάζοντας όλες τις παραμέτρους για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς, έδωσε έμφαση στη νέα ποικιλία κίτρινων ακτινιδίων, καταγράφοντας και αναλύοντας τις τάσεις της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς, που, σύμφωνα με τα στοιχεία το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και η ζήτηση διαρκώς αυξανόμενη.
Όπως είπε ο κ. Ξυλογιάννης, η νέα ποικιλία του κίτρινου ακτινιδίου έρχεται με διασφαλισμένη την αλυσίδα τροφοδοσίας, καθώς υπερέχει και στην τιμή πώλησής του και κατ’ επέκταση εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα στον παραγωγό.
Όπως ειπώθηκε, το κίτρινο ακτινίδιο υπερέχει του γνωστού πράσινου ακτινιδίου, είναι γλυκό, περιέχει αξιοσημείωτες ποσότητες φυτικών ινών και βιταμίνης C είναι σφιχτό και ζουμερό, που το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό τόσο στα παιδιά όσο και σε μεγάλους.