Ακυρώθηκε το Συνέδριο Γονιμότητας στα Γιάννενα

Μετά τις αντιδράσεις για το περιεχόμενο του προωθητικού σποτ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα πολλά επικριτικά σχόλια για το περιεχόμενο του προωθητικού σποτ του Συνέδριου Γονιμότητας που σύμφωνα με τους επικριτές του χαρακτηρίζεται σεξιστικό και υποτιμητικό για τη γυναίκα, καθώς αναπαράγει σεξιστικά πρότυπα σχετικά με την «υποχρέωση» της γυναίκας να κάνει παιδί και τον ρόλο της στην κοινωνία η οργανωτική επιτροπή του προχώρησε στην ακύρωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας στα Γιάννενα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου την οποία υπογράφουν οι Καθηγητές Μαιευτικής – Γυναικολογίας των πανεπιστημίων Ιωαννίνων K. Ζηκόπουλος, Θράκης Ν. Νικολέττος και Θεσσαλίας Κ. Νταφόπουλος «Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική (…)

Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν (…) σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς. Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν».