Αλέξης Μητρόπουλος: Έρχονται έντεκα ανατροπές στο ασφαλιστικό
Έντεκα ανατροπές στο ασφαλιστικό φέρνει ο νόμος Πισσαρίδη, καθώς στην έκθεσή του ο νομπελίστας οικονομολόγος το 2020, εισηγείται διάφορα νέα δεδομένα… μεταξύ άλλων για τις συντάξεις χηρείας και τα πλασματικά χρόνια, τις παροχές υγείας, αλλά και τα επιδόματα ανεργίας…
Ο Αλέξης Μητρόπουλος, εργατολόγος και πανεπιστημιακός μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι με βάση την έκθεση Πισσαρίδη, η κυβέρνηση ανασχεδιάζει τα επιδόματα ανεργίας, με συνέπεια να μην είναι το 55% του κατώτατου μισθού που ισχύει με τις συλλογικές συμβάσεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας, αλλά να είναι ο μέσος όρος του μισθού των τελευταίων τριών χρόνων του εργαζόμενου πριν απολυθεί. Όπως είπε οι 11 ανατροπές θα απασχολήσουν και θα στενοχωρήσουν τον κόσμο από δω και πέρα και κυρίως αυτά που φέρνει, όπως την αλλαγή στα πλασματικά χρόνια.
Ποιες είναι οι 11 «δύσκολες» ρυθμίσεις
Συγκεκριμένα, σε λίγες ημέρες, ανεβαίνει για δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό με τις «παγωμένες» διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και της έκθεσης Πισσαρίδη, που δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα όπως αναφέρει ο Εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος, «οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, να εφαρμόσουν λόγω κοινωνικού και πολιτικού κόστους.
Οι 11 «δύσκολες» ρυθμίσεις του ασφαλιστικού Πισσαρίδη που περιλαμβάνονται στο προωθούμενο σχέδιο νόμου και θα προκαλέσουν αντιδράσεις και δυσαρέσκεια σε ασφαλισμένους- συνταξιούχους είναι οι εξής:
1 Η εξίσωση προς τα κάτω όλων των παροχών υγείας σε είδος και χρήμα.
2 Η μείωση του επιδόματος ανεργίας και του χρόνου επιδότησης σε αρκετές χιλιάδες ανέργων που μέχρι σήμερα το δικαιούνταν.
3 Η μείωση του ποσού του ειδικού εποχικού επιδόματος στον τουρισμό και του χρόνου επιδότησης.
4 Η αλλαγή επί τα χείρω του θεσμικού πλαισίου για τα πλασματικά χρόνια
5 Η κατάργηση της μιας εθνικής σύνταξης στην περίπτωση σώρευσης δύο και πλέον κύριων συντάξεων, ιδιαίτερα στις συντάξεις λόγω θανάτου.
6 Η αναζήτηση αναδρομικών από τις χαμηλές συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα που δεν μειώθηκαν στην τριετία κατά 65% με ευθύνη των κυβερνήσεων και του ΕΦΚΑ.
7 Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την απασχόληση με εργόσημο
8 Η θεσμική θωράκιση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων με οριακές μόνο και άνευ ουσίας βελτιώσεις.
9 Η θεσμική θωράκιση της προσωπικής διαφοράς και ο εμπαιγμός του επιδόματος για 800.000 συνταξιούχους, τον Δεκέμβριο του 2024.
10 Η αλλοίωση του δείκτη μεταβολής των μισθών που θα προσαυξάνει τις συντάξεις από την 01/01/2025, για τον καθορισμό του οποίου, θα λαμβάνονται πέραν του μισθού και άλλοι δείκτες οικονομίας και παραγωγικότητας που θα εμποδίζουν την πραγματική αύξηση των συντάξεων στο μέλλον ακόμη.
11 Η αύξηση των συντάξεων μόνο κατά 2 -2,5% για το έτος 2025, που θα εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό και την εκτίναξη των τιμών στα είδη διατροφής.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, «αυτό θα ευνοεί αυτούς που πριν απολυθούν έχουν μεγάλους μισθούς και μεγάλη προϋπηρεσία, αλλά το ένα εκατομμύριο νέους και νέες που πριν απολυθούν είχαν μισθό 400 και 500 €, θα πάρει πολύ μικρά επιδόματα», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δόγμα που λέει να δίνονται επιδόματα ανάλογα με τον μέσο μισθό των τελευταίων ετών πριν απολυθεί ο εργαζόμενος, βλάπτει τους νέους και τις νέες που εναλλάσσονται στη μερική και στις ελαστικές μορφές απασχόληση.
Ο κ. Μητρόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να μη φέρει αυτές τις σκληρότερες και πιο δύσκολες για τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα ανατροπές, για να μη φτωχοποιήσει περαιτέρω συνταξιοδοτικά στρώματα τα οποία μέχρι τώρα έχουν υποστεί τη λεηλασία των μνημονίων.