Αλέξης Τσίπρας: οι χειρισμοί στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών ήταν ατυχείς

«Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» της «Καθημερινής». Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «για την κυβέρνησή μου είμαι περήφανος για τρία πράγματα: Για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σε μια συζήτηση με τη Δημοσιογράφο στην «Καθημερινή» Ξένια Κουναλάκη, μιλώντας ανοιχτά για πρώτη φορά μετά την παραίτηση του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «προσωπικά, δεν μπορώ να είμαι περήφανος για το ότι παρά τις προθέσεις μας, από λάθη και παραλείψεις, δώσαμε μια εικόνα διαφορετική από αυτό που επιδιώκαμε. Είμαι απογοητευμένος που ενώ πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία: Το ότι διαχειριστήκαμε την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, στην κρίση ».

Με διάθεση αυτοκριτικής, παραδέχθηκε ότι οι χειρισμοί στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών ήταν ατυχείς, αν και υπήρχαν εκ μέρους της κυβέρνησης του καλές προθέσεις, εν προκειμένω για τη δημιουργία ενός ευνομούμενου πλαισίου στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Υποστήριξε, όμως, ότι δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου. «Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις».
«Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της, που είναι η κηλίδα των υποκλοπών», τις οποίες χαρακτήρισε «πρωτοφανές σκάνδαλο», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρατηρείται προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη.

Μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, «είναι σίγουρα πάσχουσα», υπογράμμισε. Σε πολιτικό επίπεδο εκτίμησε ότι «η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος». Διαπίστωσε, ακόμα, ότι η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει «προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής» και «οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές”.
Αναφορικά με την περίοδο της διακυβέρνησης του δήλωσε υπερήφανος για τρία πράγματα: για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις δύσκολες στιγμές, «ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης, όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».