«αλιΑμβρα» στο Νεοχώρι Άρτας την Κυριακή 11 Ιουνίου

Γευσιγνωσία με Χέλι, σαρδέλα, τσιπούρα και κέφαλο

«Από τον Αμβρακικό Κόλπο στο πιάτο σας»

Πόλος έλξης η εκδήλωση του Επιμελητηρίου στο Παραποτάμιο Πάρκο

Από το Νεοχώρι Άρτας την Κυριακή 11 Ιουνίου ξεκίνησε η σειρά εκθέσεων γευσιγνωσίας που διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου «αλιΑμβρα».
Με βασικό σύνθημα του προγράμματος «Από τον Αμβρακικό Κόλπο στο πιάτο σας», η έκθεση γευσιγνωσίας έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τα εξαιρετικής ποιότητας φρέσκα προϊόντα και να ενημερωθούν τόσο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους όσο και για την υψηλή διατροφική τους αξία.
Χέλι, σαρδέλα, τσιπούρα και κέφαλος μονοπωλήσαν το ενδιαφέρον καθώς με παραδοσιακές συνταγές που αναδεικνύουν τη γεύση, την εμφάνιση και την ποιότητά τους, τα τοπικά αλιεύματα αποτελούν την πρώτη ύλη για φρέσκα εδέσματα που θα παρασκευάζονται σε πραγματικό χρόνο και θα προσφέρονται στον γενικό πληθυσμό, σε τουρίστες και επισκέπτες.

Η έκθεση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στο Παραποτάμιο Πάρκο Νεοχωρίου Άρτας και είναι η πρώτη από τις εν συνόλω έξι αντίστοιχες που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του έργου «Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την οργάνωση της αγοράς και την ανάδειξη των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας προέλευσης Αμβρακικού- Άρτας», που υλοποιεί το Επιμελητήριο Άρτας και χρηματοδοτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσέλκυσε πλήθος κόσμου.
Στην Έκθεση Γευσιγνωσίας του έργου αλιΑμβρα στο Νεοχώρι Άρτας όλοι οι επισκέπτες δοκίμασαν τις ξεχωριστές γεύσεις του Αμβρακικού από τα εξαιρετικής ποιότητας φρέσκα προϊόντα του Αμβρακικού, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την υψηλή διατροφική τους αξία.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 366.711 ευρώ, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας του εν λόγω υπουργείου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αλιείας.
Προς τούτο προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακού εκθετηρίου, η ψηφιακή προώθηση, η σχεδίαση πλατφόρμας εξόρυξης δεδομένων, σεμινάρια κατάρτισης αλιέων και μελών αλιευμάτων συνεταιρισμών, ημερίδες ενημέρωσης σε φοιτητές Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα), σε μαθητές σχολείων της περιοχής, εκθέσεις γευσιγνωσίας σε Κορωνησία, Ανέζα, Κομμένο, Νεοχώρι, Ψαθοτόπι, Βίγλα και Στρογγυλή για τον γενικό πληθυσμό, τουρίστες και επισκέπτες. Προγραμματίζεται επίσης γαστρονομική έκθεση στην Άρτα με συμμετοχή food bloggers που θα επικοινωνήσουν τις μαγειρικές με προϊόντα Αμβρακικού στα κανάλια τους σ’ όλο τον κόσμο.