Αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες

Με «μπαλώματα» ο νόμος για Δημοτικές Εκλογές

Άλλαξε και το ποσοστό για τη συμμετοχή των Τοπικών Κοινότητων στα ψηφοδέλτια

Τι δείχνει η απογραφή στην Άρτα –ο πληθυσμός και τα Συμβούλια για τους 4 Δήμους

Ενώ οι διεργασίες σε Δήμους εν όψει των Δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου εντείνονται και νέοι σχηματισμοί, συγκροτούνται η κυβέρνηση με νομοθετήσεις της τελευταίας στιγμής φέρνει και άλλες αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την συμμετοχή των συνδυασμών στην εκλογική διαδικασία.
Πιο συγκεκριμένα, αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες θεσπίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως ν. 5043/2023.
Κι αυτές οι αλλαγές, προφανώς ευνοούν τους σημερινούς Δημάρχους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι προσκείμενοι στην κυβερνητική παράταξη, αφού κατεβαίνει ο πήχης για τα συμβούλια στις Δημοτικές Κοινότητες, όπου δύσκολα θα βρεθούν υποψήφιοι για όλους τους συνδυασμούς.
Ειδικότερα, με το άρθρο 18 προβλέπεται ότι από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Νέα διάταξη
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη οι δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ενώ µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.
Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:
α) τρία µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,
β) πέντε µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,
γ) 11 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και
δ) 15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.
Σημειώνεται ότι δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, µε εξαίρεση τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Τρόπος εκλογής
Να σημειωθεί πως την αντίθεσή της στη ρύθμιση έχει εκφράσει η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, καθώς ζητά να επανέλθει η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των προέδρων και των συμβουλίων των κοινοτήτων.
Για την Άρτα, τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων θα είναι 3μελή και 5λή εκτός από την δημοτική κοινότητα της πόλης της Άρτας που θα είναι 11μελής.
Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α΄ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι, του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί.
Με το άρθρο 37 πρόεδρος δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό έως 300 κατοίκους και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό από 301 έως 2.000 κατοίκους θα εκλέγονται σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοτικής κοινότητας, ανεξάρτητα αν είναι μέρος του συνδυασμού του επιτυχόντος δημάρχου ή όχι.

Οι έδρες των συμβούλων κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα και σύμφωνα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε αυτήν. Πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου είναι ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.
Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2.001 κατοίκους και άνω, στις οποίες συγκροτούνται (ανάλογα με τον μόνιμο πληθυσμό κάθε δημοτικής κοινότητας) πενταμελή, ενδεκαμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια, πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου, καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία ο συνδυασμός του δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου αυτών των δημοτικών κοινοτήτων.

Ειδική ρύθμιση
Ειδική ρύθμιση για την εκλογή προέδρου συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων με ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 που λήγει η δημοτική περίοδος που διανύουμε περιέχεται στο άρθρο 10.
Η διάταξη συνιστά συμμόρφωση με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού.
Με τη νέα διάταξη επανέρχονται σε ισχύ οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας από το σύνολο των μελών του συμβουλίου μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών.
Αυτό σημαίνει ότι σε όσες κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο πρόεδρος δεν εκλέχτηκε σε συνδυασμό που συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου κοινότητας για να εκλεγεί εκ νέου ο πρόεδρός του.

Κατάρτιση συνδυασμών
Να σημειωθεί πως αλλαγές επήλθαν και στο ελάχιστο ποσοστό των δημοτικών κοινοτήτων, όπου ο υποψήφιος Δήμαρχος υποχρεούται να έχει υποψήφιους.

Στο Άρθρο 15 Κατάρτιση συνδυασμών – Υποβολή υποψηφιοτήτων, επήλθαν οι εξής αλλαγές:
1. Η εκλογή των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες για τα αξιώματα του πρώτου εδαφίου εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανά εκλογική περιφέρεια, τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων και τους υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, ανά δημοτική κοινότητα και για ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) τουλάχιστον των δημοτικών κοινοτήτων.
2. Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός είναι:
α) Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
β) Για τους υποψήφιους προέδρους και συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
γ) Από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.

Η κατάσταση στην Άρτα
Η νέα απογραφή βρήκε την Άρτα με λιγότερο πληθυσμό. Αποτέλεσμα να χαθεί μία έδρα στο Κοινοβούλιο, αλλά και να υπάρξουν αλλαγές και στις έδρες των Δήμων. Ειδικά στον Δήμο Αρταίων είχαμε μείωση του πληθυσμού
Η στατιστική υπηρεσία, δεν έχει αναρτήσει κατά δημοτική ενότητα και κατά κοινότητες, τον μόνιμο πληθυσμό. Οπότε προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία για το 2021. Όμως και με τα στοιχεία του 2011, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποιες κοινότητες θα έχουν μόνο πρόεδρο και ποιες θα έχουν κοινοτικό συμβούλιο.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ 
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ με έδρα την πόλη της Άρτας έπεσε από 43.166 στην απογραφή του 2011 σε 41.600 στην απογραφή του 2021. Ο Δήμος Αρταίων περιλαμβάνει τις εξής Δημοτικές Ενότητες
– ΑΡΤΑΙΩΝ
– ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
– ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ
– ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
– ΦΙΛΟΘΕΗΣ

Στην απογραφή του 2011 η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ είχε 4.268 πληθυσμό. Και σε ότι αφορά της Τοπικές Κοινότητες, μαζί με τους οικισμούς ήταν οι εξής (σε παρένθεση η απογραφή του 2011):
-Τοπική Κοινότητα Ανέζης (1.443 το 2011) με τους οικισμούς Ανέζα, Απόμερον, Μύτικας,
-Τοπική Κοινότητα Βίγλας (386)
-Τοπική Κοινότητα Γαβριάς (379)
-Τοπική Κοινότητα Καλογερικού (491)
-Τοπική Κοινότητα Κορωνησίας (165)
Τοπική Κοινότητα Πολυδρόσου (444) με τους οικισμούς Παλαιοσκαμιά, Πολύδροσον.
-Τοπική Κοινότητα Ράχης (574)
-Τοπική Κοινότητα Στρογγυλής (192)
-Τοπική Κοινότητα Ψαθοτοπίου (194)
*Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, πρόεδρο εκλέγουν 3 Τοπικές κοινότητες που έχουν κάτω από 200 κατοίκους και 3μελή συμβούλια όλες οι υπόλοιπες.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΙΩΝ το 2011 είχε 27.330 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Δημοτική Κοινότητα Αρταίων (24.427) με τους οικισμούς Αγία Τριάς, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Γεώργιος Γλυκορρίζου, Άρτα, Γλυκόρριζον, Ελεούσα, Μαραθοβούνι, Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου ή Κάτω Παναγίας,
-Τοπική Κοινότητα Κεραματών (411)
-Τοπική Κοινότητα Κωστακιών (2.175) Θανασαίικα, Κωστακιοί, Συγγουνέικα,
-Τοπική Κοινότητα Λιμίνης (317)
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα Αρταίων θα υπάρχει ένα 11μελές Συμβούλιο (της πόλης) ένα 5μελές (Κωστακιοί) και τα υπόλοιπα 3μελή.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ το 2011 είχε 2.941 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Τοπική Κοινότητα Βλαχέρνας (396) Βλαχέρνα, Ζαρκαδαίικα,
-Τοπική Κοινότητα Γραμμενίτσης (1.373) Βρυσούλες, Γραμμενίτσα, Σκαμνιά,
-Τοπική Κοινότητα Γριμπόβου (524) Γρίμποβον, Χανόπουλον,
-Τοπική Κοινότητα Κορφοβουνίου (648) Δάφνη, Δρυών, Έλατος, Κορφοβούνιον, Ρουμάνια,
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα Βλαχερνών θα υπάρχουν τέσσερα 3μελή Συμβούλια.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ το 2011 είχε 3.184 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Τοπική Κοινότητα Αμμοτόπου (968) Αμμότοπος, Αμπέλια
-Τοπική Κοινότητα Δαφνωτής (110) Δαφνωτή, Προφήτης Ηλίας
-Τοπική Κοινότητα Καμπής (928)
-Τοπική Κοινότητα Παντανάσσης (368) Ανωγειατά, Παντάνασσα, Υδροηλεκτρικός Σταθμός Λούρου
-Τοπική Κοινότητα Πιστιανών (238) Καλλιθέα, Πιστιανά, Πλατάνια
-Τοπική Κοινότητα Ροδαυγής (380) Άμμος, Καθαροβούνιον, Περδικάριον, Ροδαυγή, Σουμέσιον
-Τοπική Κοινότητα Σκούπας (129) Κάμπος, Κάρδαμος, Παλαιοχώριον, Πλατανάκια, Σκούπα, Τσιαπαλαίικα,
Φράξος
-Τοπική Κοινότητα Φανερωμένης (63)
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ θα υπάρχουν τέσσερα 3μελή Συμβούλια και τέσσερα με πρόεδρο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΟΘΕΗΣ το 2011 είχε 5.443 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Τοπική Κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος (1.059) Άγιος Σπυρίδων, Βαθύπεδον, Δοκίμια
-Τοπική Κοινότητα Καλαμιάς (1.018)
-Τοπική Κοινότητα Καλοβάτου (647) Κακόβατος, Καλόβατος,
-Τοπική Κοινότητα Κιρκιζατών (822) Κιρκιζάται, Πλησιοί
-Τοπική Κοινότητα Ρόκκας (613)
-Τοπική Κοινότητα Χαλκιάδων (1.284)
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΦΙΛΟΘΕΗΣ θα υπάρχουν έξι 3μελή Συμβούλια.

ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Ο ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ (Έδρα: Άνω Καλεντίνη, Ιστορική έδρα: Πηγαί, ) έπεσε από 5.780 στην απογραφή του 2011 σε 5.278 στην απογραφή του 2021. Ο Δήμος ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ περιλαμβάνει τις εξής Δημοτικές Ενότητες

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ το 2011 είχε 2.287 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Τοπική Κοινότητα Δημαρίου (296) Δημάριον, Παλαιοχωράκιον,
-Τοπική Κοινότητα Διάσελλου (526) Διάσελλον, Κάτω Καρυά, Κοκκινοπήλια, Λάκκα, Παναγιά, Προσήλια,
-Τοπική Κοινότητα Κλειδίου (531) Αγία Παρασκευή, (Τ.Κ.Κλειδίου) Ακροποταμιά, Γαλάνιον, Κλειδίον, Περδικορράχη, Πέτρα,η (Τ.Κ.Κλειδίου)
-Τοπική Κοινότητα Πέτρας (493) Άνω Πέτρα, Κέδρος, Σέλινα,
-Τοπική Κοινότητα Σκουληκαριάς (441) Αγία Παρασκευή, (Τ.Κ.Σκουληκαριάς) Γιαννιώτιον, Σκουληκαριά,
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ θα υπάρχουν πέντε 3μελή Συμβούλια.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ το 2011 είχε 1.239 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Τοπική Κοινότητα Άνω Καλεντίνης (512) Άγιος Αθανάσιος, Άνω Καλεντίνη, Βαρκά, Επάνω Σέση, Μέγας Κάμπος, Πέρα Καλεντίνη, Πλακουτσαίικα, Σέση,
-Τοπική Κοινότητα Βελεντζικού (230) Ασφακερόν, Βελεντζικόν, Κάρπινον, Πηγή, Σελλίον,
-Τοπική Κοινότητα Διχομοιρίου (389) Άγιος Ιωάννης, Διχομοίριον, Ζυγός, Κόκκινον Λιθάριον, Κούφαλος, Κρισέλια, Ξηρόκαμπος,
-Τοπική Κοινότητα Ρετσιανών (108) Άγιος Βλάσιος, Κρανιές, Λιτέσιον, Ρετσιανά, Φισοτά,
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ θα υπάρχουν τρία 3μελή Συμβούλια και ένα με πρόεδρο μόνο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΕΤΡΑΦΥΛΙΑΣ το 2011 είχε 2.254 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Τοπική Κοινότητα Αστροχωρίου (291) Αστροχώριον, Βουτανιάδα, Καστανιές, Πλάτανος,
-Τοπική Κοινότητα Ελάτης (178) Ελάτη, Ρισέσιον, Σταυροβρύση,
-Τοπική Κοινότητα Καστανέας (315) Καστανέα, Μηλέα, Πέτρου, Τσελιγγάδες, Φράξον,
-Τοπική Κοινότητα Μεγαλόχαρης (254) Άγιος Γεώργιος, Αφροξυλιά, Κρύα Βρύση, Λαμπίριον, Μεγαλόχαρη, Ποτιστικά,
-Τοπική Κοινότητα Μεσοπύργου (416) Αλωνάκι, Βελανιδιά, Βουλιαγμένον, Βρυσούλα, Κανάλια, Μεσόπυργος, Παλαιόμυλος,
-Τοπική Κοινότητα Μηλιανών (258) Αλώνια, Άνω Καρυές, Λαγκάδα, Μηλιανά, Πέρδικα, Πύργος,
-Τοπική Κοινότητα Πηγών (542) Άγιος Βασίλειος, Άγιος Νικόλαος, Αηδονιά, Δίλοφο, Ιτέα, Κασιανός, Μηλέαι, Παλαιομύλια, Πηγαί, Χουτιανά,
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΤΕΤΡΑΦΥΛΙΑΣ θα υπάρχουν έξι 3μελή Συμβούλια και ένα με πρόεδρο μόνο.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ (Έδρα: Βουργαρέλι) έπεσε από 6.178 στην απογραφή του 2011 σε 5.498 στην απογραφή του 2021. Ο Δήμος ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ περιλαμβάνει τις εξής Δημοτικές Ενότητες

* Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΝΑΝΤΩΝ το 2011 είχε 1.800 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Τοπική Κοινότητα Αγνάντων (430) Άγναντα, Άρτισσα, Καταφύγιον, Κονάκια, Παλαιοχώριον, Φράστα,
-Τοπική Κοινότητα Γραικικού (302) Άνω Γραικικόν, Γουριανά, Γραβιά, Κάτω Γραικικόν, Ρωμανός, Σελίον,
-Τοπική Κοινότητα Καταρράκτου (270) Βλάγκαδα, Καταρράκτης, Κρυοπηγή, Μηλέα, Σγάρα,
-Τοπική Κοινότητα Κουκκουλίων (141)
-Τοπική Κοινότητα Κτιστάδων (127)
-Τοπική Κοινότητα Λεπιανών (153) Λεπιανά, Μακρύκαμπος, Ξηρικόν
-Τοπική Κοινότητα Μικροσπηλιάς (104) Βατάτσιον, Μικροσπηλιά,
-Τοπική Κοινότητα Ράμιας (273) Γεροβρύση, Ελαφοπήδημα, Λιβάδιον, Ντάρα, Ράμια,
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΑΓΝΑΝΤΩΝ θα υπάρχουν τέσσερα 3μελή Συμβούλια και τρία με πρόεδρο μόνο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ το 2011 είχε 3.786 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Τοπική Κοινότητα Αθαμανίου (517) Αθαμάνιον, Αμπέλια, (Τ.Κ.Αθαμανίου) Κορακάδα, Παλαιοχώριον, (Τ.Κ.Αθαμανίου), Πλάτανος, Σκαλούλα, Τελήσιον, (Τ.Κ.Αθαμανίου),
-Τοπική Κοινότητα Ανεμορράχης (174)
-Τοπική Κοινότητα Βουργαρελίου (582) Βουργαρέλι, Γιαννίτσιον, Κάμπος, Κουβέλιον, Ομαλή, Παλαιοχώριον, (Τ.Κ.Βουργαρελίου), Σκιαδάδες,
-Τοπική Κοινότητα Διστράτου (198) Δαφνούλα, Δίστρατον, Τζαπάδα, Τραπεζάκιον,
-Τοπική Κοινότητα Κάτω Αθαμανίου (322) Αγγελαίικα, Άγιος Γεώργιος, (Τ.Κ.Κάτω Αθαμανίου), Άγιος Χαράλαμπος, Γωνιά, Ταύλα, Φωταίικα,
-Τοπική Κοινότητα Κάτω Καλεντίνης (91) Άγιος Κωνσταντίνος, Κάτω Καλεντίνη,
– Κοινότητα Καψάλων (61) Κάψαλα, Παναγία, Τερπνά,
-Τοπική Κοινότητα Κεντρικού (248) Ανδρεάς, Βαθύκαμπος, Κεντρικόν, Κρυονέριον, Λαγκάδια, Πτέρη,
-Τοπική Κοινότητα Κυψέλης (450) Άγιος Γεώργιος, (Τ.Κ.Κυψέλης), Καλλονή, Κυψέλη, Λούτσα, Μονή Ευαγγελιστρίας, Ρουπακιά,
-Τοπική Κοινότητα Μεσούντας (269) Δροσιά, Κάτω Χώρα, Μεσούντα, Πεύκος, Στενόν,
-Τοπική Κοινότητα Παλαιοκατούνου (447) Άγιος Μηνάς, Άγιος Στέφανος, Αμπέλια, (Τ.Κ.Παλαιοκατούνου), Ζάλος, Θανάσια, Μητσορούβα, Παλαιοκάτουνον, Ποταμιά,
-Τοπική Κοινότητα Τετρακώμου (427) Αριά, Καρυά, Κεράνιον, Λογαρού Νεβρόπολις, Πέρα Νεβρόπολις, Πετράλωνον, Πηγή, Τελήσιον, (Τ.Κ.Τετρακώμου), Τετράκωμον,
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ θα υπάρχουν οχτώ 3μελή Συμβούλια και τέσσερα με πρόεδρο μόνο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ το 2011 είχε 173 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Τοπική Κοινότητα Θεοδωριάνων (173) Θεοδώριανα, Σκαρπάριον,
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ θα υπάρχει Συμβούλιο με πρόεδρο μόνο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΩΝ το 2011 είχε 419 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
Τοπική Κοινότητα Μελισσουργών (419)
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ θα υπάρχει Συμβούλιο με 3μελές Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ
Ο ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ (Έδρα: Πέτα, , Ιστορική έδρα: Κομμένον ) 12.753 έπεσε από 12.753 στην απογραφή του 2011 σε 11.356 στην απογραφή του 2021. Ο Δήμος ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ περιλαμβάνει τις εξής Δημοτικές Ενότητες

* Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΑΧΘΟΥ το 2011 είχε 4.661 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Δημοτική Κοινότητα Νεοχωρίου (1.737)
-Τοπική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής (1.160) Αγία Παρασκευή, Ανθότοπος, Καλομόδια,
-Τοπική Κοινότητα Ακροποταμιάς (385)
-Τοπική Κοινότητα Λουτροτόπου (275) Λουτρότοπος, Νέος Συνοικισμός Λουτροτόπου,
-Τοπική Κοινότητα Παχυκαλάμου (332)
-Τοπική Κοινότητα Περάνθης (336)
-Τοπική Κοινότητα Συκεών (436)
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΑΡΑΧΘΟΥ θα υπάρχουν εφτά 3μελή Τοπικά Συμβούλια

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΜΜΕΝΟΥ το 2011 είχε 769 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Τοπική Κοινότητα Κομμένου (769) Κομμένον, Νέος Συνοικισμός,
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΚΟΜΜΕΝΟΥ θα υπάρχουν ένα 3μελές Τοπικό Συμβούλιο

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ το 2011 είχε 2.542 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Δημοτική Κοινότητα Κομποτίου (1.650) Άγιος Νικόλαος, Κομπότιον,
-Τοπική Κοινότητα Σελλάδων (714) Αλώνια, Σελλάδες,
-Τοπική Κοινότητα Φωτεινού (178)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΑ το 2011 είχε 4.781 πληθυσμό και οι Τοπικές Κοινότητες με τα χωριά ήταν:
-Δημοτική Κοινότητα Πέτα (4.105) Άγιος Δημήτριος, Αμφιθέα, Άνω Άγιοι Ανάργυροι, Κλειστόν, Νεοχωράκιον, Πέτα, Πουρνάρι,
-Τοπική Κοινότητα Μαρκινιάδας (402) Διασέλλα, Ζυγός, Μαρκινιάδα, Μέγκλα, Μελάται,
-Τοπική Κοινότητα Μεγάρχης (274)
*Σύμφωνα με το νέο νόμο στη Δημοτική Ενότητα ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ θα υπάρχουν ένα 5μελές Τοπικό Συμβούλιο και δύο 3μελή.