Ανάσταση της επαρχίας!
Το φετινό Πάσχα θύμισε εποχές προ covid
Αδιαχώρητο στις εκκλησίες μετά από δύο χρόνια
Άνοιξαν τα σπίτια στα χωριά της Άρτας
Πλημμύρισαν από κόσμο πλατείες και μαγαζιά της πόλης
Ένα διαφορετικό Πάσχα, ένα Πάσχα από τα παλιά, έζησε η ύπαιθρος χώρα μετά από δύο χρόνια απαγορεύσεων λόγω πανδημίας.
Το φετινό Πάσχα θύμισε τις προ πανδημίας εποχές, με τον κόσμο να επιστρέφει στην επαρχία και στα χωριά και τις πόλεις της Άρτας και της Ηπείρου τα σπίτια άνοιξαν τα μαγαζιά και οι πλατείες γέμισαν.
Αδιαχώρητο και στις εκκλησίες με τον κόσμο να πλημμυρίζει για τους Επιταφίους και την Ανάσταση.
Ούτε τα «μηνύματα του κορονοϊού», ούτε η ακρίβεια στα καύσιμα μπόρεσαν να σταθούν εμπόδιο στην μεγάλη έξοδο για το Πάσχα στα χωριά.
Δύο χρόνια μετά την πανδημία, η ύπαιθρος απέκτησε και πάλι ζωή, με πλήθος κάτοικων των μεγαλουπόλεων να επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους για να γλεντήσουν μαζί με τους δικούς τους.
Από τα νησιά, τη Στερεά Ελλάδα και τη Πελοπόννησο, μέχρι τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, μετά από δύο χρόνια απαγορεύσεων ο κόσμος αξιοποίησε την δυνατότητα να επιστρέψει στα χωριά του.
Στην Ήπειρο από την Κυριακή των Βαΐων ιδίως τα ορεινά χωριά, όπου πλέον ζουν ελάχιστοι ηλικιωμένοι, γέμισαν χαρούμενες φωνές και τα σπίτια υποδέχθηκαν και πάλι συγγενείς και φίλους.
Είδαμε και πάλι κόσμο, ξαναμπαίνουμε σε ρυθμούς κανονικότητας, ήταν η επωδός στις δηλώσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων με την πληρότητα σε ξενοδοχεία και ξενώνες να προσεγγίζει πάνω από το 90%.
Όπως δήλωναν δήμαρχοι της Ηπείρου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μέρες είναι μοναδικές, γιατί δύο χρόνια μετά την πανδημία, οι οικογένειες έσμιξαν και πάλι, τα σπίτια άνοιξαν, στο πασχαλιάτικο τραπέζι συναντήθηκαν παιδιά, γονείς, τους παππούδες, τα αδέρφια τους συγγενείς.
Να σημειωθεί πως ξεχωριστές ημέρες κατάνυξης, έζησε η πόλη της Άρτας με τα ήθη και τα έθιμα που αναβίωσαν με την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για την Βυζαντινή Άρτα.
Δήμος Αρταίων: Πλήθος πιστών συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τη «Βυζαντινή Άρτα»
Ανάσταση του Κυρίου στο Ναό της Παρηγορήτισσας
Πλήθος πιστών συμμετείχαν και παρακολούθησαν τα δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδων στη πόλη της Άρτας που οργανώθηκαν από τον Δήμο Αρταίων.
Το θαύμα της Ανάστασης, γιόρτασε, με κάθε λαμπρότητα και κατάνυξη, τη σπουδαιότερη στιγμή της ορθοδοξίας, η Βυζαντινή Άρτα. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον μεγαλοπρεπή Βυζαντινό Ιερό Ναό της Παναγίας της Παρηγορήτριας, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η Ανάσταση.
Μετά το αναστάσιμο μήνυμα, ο ουρανός της πόλης φωτίστηκε από τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν με πρωτοβουλία του Συλλόγου φίλων του Ι.Ν της Παρηγορήτριας, και από Ιπτάμενα φλεγόμενα αερόστατα από τον Σύλλογο «Φίλοι Ι.Ν. Αγίας Θεοδώρας», στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Πολιούχο της Άρτας, Αγίας Θεοδώρας δημιουργώντας ένα μοναδικό κλίμα.
Του έθιμο της πρώτης Ανάστασης
Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης τηρήθηκε και φέτος στην Άρτα. Μόλις οι καμπάνες σήμαναν την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μ. Σαββάτου, με αφετηρία τον πεζόδρομο της Σκουφά και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου «Σκουφάς», στις 10 το πρωί ακριβώς έσπασαν εκατοντάδες κανάτες και πιάτα από καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής.
Πρόκειται για ένα έθιμο πολλών ετών με τους κατοίκους να σπάνε οτιδήποτε μπορεί να κάνει θόρυβο, ώστε να αναγγελθεί η νίκη της ζωής επί του θανάτου.
Ο Δήμος Αρταίων ευχαρίστησε το Σύλλογο «Σκουφάς» για την διάθεση της Φιλαρμονικής, αλλά τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες που συγκεντρώθηκαν σε όλο το κέντρο για να τηρήσουν το έθιμο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις για τη «Βυζαντινή Άρτα» που πραγματοποιεί ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και την Μητρόπολη Άρτας.
Περιφορά Επιταφίων
Με απόλυτη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά και συνάντηση όλων των Επιταφίων στο κέντρο της πόλης, όπου πλήθος πιστών παρέστη, αλλά και επισκέπτες που έχουν κατακλύσει αυτές τις ημέρες την Άρτα. Οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα, τα εγκώμια του επιταφίου θρήνου ήχησαν σε κάθε γειτονιά, και ο δημοτικός φωτισμός «ντύθηκε» με το μωβ πένθιμο χρώμα, μεταδίδοντας το μήνυμα του πένθους και της θρησκευτικής κατάνυξης.
Οι επιτάφιο όλων των ενοριών της Άρτας, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής “Σκουφάς” διέσχισαν τον κέντρο της και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου, με τους πιστούς να τους συνοδεύουν, κρατώντας κεριά.
Η Μεγάλη Φωτιά στην Αγία Θεοδώρα
Με επιτυχία αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Μεγάλης Φωτιάς στην Αγία Θεοδώρα από το Σύλλογο Φίλων Ενορίας Αγίας Θεοδώρας και το Δήμο Αρταίων.
Πρόκειται για ένα έθιμο που περνά από γενιά σε γενιά και συμβολίζει την φωτιά που άναψαν έξω από το κυβερνείο του Πόντιου Πιλάτου περιμένοντας την απόφαση για τη τύχη του Ιησού.
Πλήθος πιστών, αλλά και επισκεπτών που βρίσκονται στην Άρτα για να περάσουν τις Άγιες ημέρες του Πάσχα παρέστησαν στις εκδηλώσεις. Ο Δήμος Αρταίων ευχαριστεί το Σύλλογο Φίλων Ενορίας Αγίας Θεοδώρας, τους κληρικούς, τους ανθρώπους των ενοριών που βοήθησαν και βέβαια όλους τους πιστούς που παρέστησαν.
Η αναβίωση του εθίμου συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις της «Βυζαντινής Άρτας», της σειράς εκδηλώσεων στα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, που πραγματοποιούνται από το Δήμο Αρταίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και την Μητρόπολη Άρτας.
Στη συνέχεια οι σπουδαστές του Μουσικού Σχολείου Άρτας, έψαλαν τα εγκώμια του επιταφίου θρήνου, ενώ ακολούθησε από τους ενορίτες του Ι.Ν της Αγίας Θεοδώρας ο παραδοσιακός στολισμός του επιταφίου.
Αναβίωση του εθίμου του βαψίματος των αυγών
Στις 11:00 το πρωί τη Μεγάλη Πέμπτη, αναβίωσε το εθίμου του βαψίματος των αυγών από τις γυναίκες της ενορίας, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, δίπλα από τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Βασιλείου. Ένα έθιμο το οποίο ο Δήμος Αρταίων έχει συμπεριλάβει τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις του για τη «Βυζαντινή Άρτα».
Πρόκειται για μία πράξη με δύο βασικά χαρακτηριστικά: το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το αίμα του Χριστού και το αυγό, το οποίο συνδέεται με την αναγέννηση/ανάσταση, καθώς κρύβει τη ζωή μέσα του.
Το έθιμο πραγματοποιείται τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν ο Χριστός – κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου – προσέφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του. Κάθε σπιτικό τέτοια μέρα βάφει τα πασχαλινά αυγά του και η όλη διαδικασία περνάει από γενιά σε γενιά, σε μία προσπάθεια να συνεχιστεί αυτή η παράδοση.