Αναβίωση αποκριάτικου εθίμου "ΚΛΕΦΤΙΚΟ"

Φίλοι Λαογραφικής Συλλογής Γεώργιος Γιάννος
Aναβίωση του λαϊκού δρώμενου «Κλέφτικο» διοργανώνεται από τους Φίλους της Λαογραφικής Συλλογής «Γεώργιος Γιάννος» το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 3 μ.μ. στον αύλειο χώρο του παραδοσιακού οικήματος που στεγάζει τη Συλλογή στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, ένα ξεχωριστό λαϊκό δρώμενο, το «Κλέφτικο», πρόκειται να αναβιώσουν οι Φίλοι της Λαογραφικής Συλλογής «Γεώργιος Γιάννος» στις 29 Φεβρουαρίου 2020, τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, στον αύλειο χώρο του παραδοσιακού οικήματος που στεγάζει τη Συλλογή στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μασκαράτα που παιζόταν στο Θεσπρωτικό από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από τον Μορφωτικό Σύλλογο και άλλους συλλόγους του χωριού, ώσπου, τη δεκαετία του 1980, σταμάτησε. Το Κλέφτικο εκτυλίσσεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αποτελεί μια διακωμώδηση της «Κοσιάδας», της ένοπλης τουρκικής δύναμης που γύριζε στα χωριά, με σκοπό τον εκφοβισμό των κατοίκων και την καταδίωξη ή σύλληψη Κλεφτών. Μέσα από τους κωμικούς διαλόγους, τις αυτοσχέδιες μεταμφιέσεις και την λαϊκή ηθοποιία, το δρώμενο, άλλοτε επίκεντρο της τοπικής Αποκριάς, αποτυπώνει με εύθυμο τρόπο την καθημερινή ζωή στην περιοχή. Κορυφώνεται με τη συμφιλίωση Ελλήνων και Τούρκων και ολοκληρώνεται με ένα λαϊκό γλέντι. Η αναβίωση του εθίμου επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της Λαογραφικής Συλλογής “Γεώργιος Γιάννος” τόσο στη διατήρηση της τοπικής συλλογικής μνήμης, όσο και στην ανάδειξη του υλικού πολιτισμού της περιοχής. Για πρώτη φορά, στο δρώμενο θα χρησιμοποιηθούν αυθεντικά αντικείμενα της Συλλογής Γιάννου, σε μία προσπάθεια προσέγγισης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως ζώσας παράδοσης. Η υποστήριξη και η συμμετοχή του κοινού θα είναι πολύτιμη. 29 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 3 μ.μ, Αύλειος Χώρος της Λαογραφικής Συλλογής «Γεώργιος Γιάννος», Θεσπρωτικό Πρεβέζης.

Στοιχεία επικοινωνίας: filoisyllogisgiannou@gmail.com τηλ. 6983528003 6987387139
Με την ευγενική υποστήριξη των:
Δήμου Ζηρού, ΚΤΕΛ Ν. Πρέβεζας ΑΕ, Σύλλογος Αποδήμων Λελοβιτών «Τα Λέλοβα», Σύνδεσμος Λελοβιτών Πρέβεζας, Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού, Αφοι Πανούση ΟΕ, Κάβα Ποτών Αφοι Καραβίδα ΟΕ, ΚΔΑΠ Morfosi Θεσπρωτικού Ν. Ντούλιας, Ασφάλειες Σίσκας-Νάση Πρέβεζα, Αμπελοοινολογική Μονάδα Μήτος.

Δήμος Ηγουμενίτσας: Περί πινακίδων υποτιθέμενης Πανεπιστημιούπολης
Η τοποθέτηση πινακίδων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα, που ενημερώνουν για τη δήθεν Πανεπιστημιούπολη Ηγουμενίτσας, ξεπερνά κάθε όριο κοροϊδίας, σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Και συνεχίζει: Από την μία έσπευσαν να διαγράψουν την πόλη από τον ακαδημαϊκό χάρτη και να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα να λειτουργήσει τμήμα του Πανεπιστημίου εδώ και από την άλλη τοποθετούν πινακίδες με περιεχόμενο, που εξυπηρετεί αποκλειστικά την επικοινωνιακή τους πολιτική.
Επέλεξαν να τοποθετήσουν αυθαίρετα και χωρίς τις απαιτούμενες άδειες πινακίδες, οι οποίες παραπληροφορούν και προσβάλουν βάναυσα την νοημοσύνη των πολιτών.
Καλούμε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να προβεί άμεσα στην απομάκρυνση των εν λόγω πινακίδων, διαφορετικά ο Δήμος θα ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες.

Στο Καρναβάλι Γυναικών Άρτας ο Αι Μάρκος
Για μια ακόμη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσουργιωτών Αι Μάρκος θα πάρει μέρος στο Καρναβάλι Γυναικών Άρτας που θα γίνει το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. «Όσοι ενδιαφέρονται να ντυθούν ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΑΣ ας επικοινωνήσουν στο τηλ. 6974311824 για να δηλώσουν συμμετοχή. Σας περιμένουμε για να διασκεδάσουμε στους ρυθμούς του καρναβαλιού» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Οι προτεραιότητες και οι άμεσες δράσεις στον ερασιτεχνικό αθλητισμό
Στο πλαίσιο της επταμηνιαίας αποτίμησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου στον αθλητισμό, κατά τη χτεσινή συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώθηκαν οι άμεσες προτεραιότητες για το 2020, που ως γνωστόν είναι και χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων.
Πέραν των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση παραβατικών φαινομένων και την αναβάθμιση και εξυγίανση του επαγγελματικού αθλητισμού, ακόμη περισσότερη έμφαση με σχεδιαζόμενες δράσεις θα δοθεί στην εφαρμογή της πολιτικής για τον μαζικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη σημασία με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να πραγματοποιείται στις 12 Μαρτίου στην Ολυμπία, είναι ευκαιρία, έως εκείνη τη σπουδαία ημέρα για τον παγκόσμιο αθλητισμό, να έχουν υλοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση:
Την προσεχή Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα αξιολόγησης Ομοσπονδιών «Χίλων», με απολύτως μετρήσιμα στοιχεία για τις δραστηριότητες των 48 εν ενεργεία Ομοσπονδιών (Ολυμπιακών και μη), όπως το μέγεθός τους, η δραστηριότητα και οι διακρίσεις τους. Βάσει αυτών, με διαφάνεια, θα γίνεται πλέον η χρηματοδότησή τους.
Οι πρωτοβουλίες για την καλύτερη προετοιμασία των αθλητριών και των αθλητών μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και των ΠαραΟλυμπιακών το προσεχές καλοκαίρι περιλαμβάνουν το πρόγραμμα «Είμαστε Μαζί Σας 2020». Μια καμπάνια χορηγικής στήριξης και συναισθηματικής διασύνδεσης της ελληνικής αποστολής με την κοινωνία, που θα καλεί εταιρείες, φορείς και πολίτες να παίξουν ενεργό ρόλο στην προετοιμασία για τους ΟΑ.

Επιπλέον, για την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και Ήθους, ως προτύπου της καθημερινής ζωής, μέσα από την κοινωνικοποίηση της νέας γενιάς στο πλαίσιο της οικογένειας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα υλοποιηθεί το πολυεπίπεδο πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά» με τη συστράτευση και αξιοποίηση Ολυμπιονικών, Πρωταθλητών, Υπουργείων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αθλητικών φορέων.
Οι δράσεις του «Ζήσε Αθλητικά» θα προωθούν το ευ αγωνίζεσθαι και τη συμμετοχικότητα, θα στοχεύουν στις θεματικές ενότητες του εκφοβισμού, της ομαδικής συμπεριφοράς, της ισορροπημένης διατροφής, του εθελοντισμού και της εξάσκησης δεξιοτήτων.

H περιφερειακή κίνηση ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η) για το Αλωνάκι Φαναρίου
“Το δάση και οι παραλίες ανήκουν στο λαό “
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αλωνάκι Φαναρίου ως περιφερειακή κίνηση, ζητάμε εδώ και τώρα το υπέροχο φυσικό δάσος που βρίσκεται στη περιοχή (όπως και όλα τα «ιδιωτικά» δάση), να περάσει στο δημόσιο (χωρίς καμία αποζημίωση) μακριά από τον παραμικρό ιδιωτικό έλεγχο και ιδιωτική ιδιοκτησία.
Ταυτόχρονα κυβέρνηση, περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Πάργας πρέπει να εξασφαλίσουν το δάσος να μην πέσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ ή σε επενδυτικό όμιλο στη λογική της απάνθρωπης καπιταλιστικής ανάπτυξης που καταστρέφει όλη τη παραλιακή ζώνη της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας.
Στο δάσος και στη παραλία πρέπει να απαγορευτεί τώρα με ευθύνη κυβέρνησης , περιφέρειας Ηπείρου και δήμου Πάργας κάθε κερδοσκοπική και εμπορική δραστηριότητα . Όλη η περιοχή πρέπει να προστατευτεί από κάθε είδους καταπάτηση σε συνδυασμό με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο δάσος για το κίνδυνο πυρκαγιάς (Το ίδιο πρέπει να γίνει σε κάθε δάσος της περιοχής)

Οι παραλίες και τα δάση ανήκουν στο λαό. Επιχειρηματικά συμφέροντα μικρά και μεγάλα , λυμαίνονται τη παραλιακή ζώνη από τη Πρέβεζα έως τα Σύβοτα στο όνομα της «ανάπτυξης». Καλούμε το λαό της περιοχής να σηκώσει το ανάστημά του ενάντια στην υποταγή των πάντων στο κέρδος της τουριστικής βιομηχανίας , την υποταγή στην ευτέλεια και την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, την εμπορευματοποίηση του αιγιαλού και την περιβαλλοντική καταστροφή.
Ο τουρισμός για εμάς είναι το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων όλων των λαών στην ξεκούραση και στην αναψυχή, είναι για εμάς μια πολιτισμική διαδικασία και όχι μια «αρπαχτή» . Η περιοχή αυτή πρέπει να παραμείνει φυσικό πάρκο για όλους τους κατοίκους της περιοχής, για τον λαό της Ηπείρου και για όλους τους επισκέπτες.
Η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Πάργας πρέπει να κινηθούν άμεσα σε αυτή τη κατεύθυνση.
η περιφερειακή κίνηση
ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η)
τοπική επιτροπή Πρέβεζας

Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πρόσφυγες
Στις 13.02.20 και 14.02.20 πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ MOSAIC εκπαιδευτικό σεμινάριο σε στελέχη των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη προσφύγων στην Ήπειρο.
Τα θέματα του εκπαιδευτικού ήταν τα εξής:
• Κινητοποίηση και υποστήριξη χρηστών, δικτύωση και συνεργασία του Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ με τις ΜΚΟ.
• Ψυχοκοινωνική υποστήριξη εξαρτημένων προσφύγων / μεταναστών: Από το «κενό» στην δημιουργία.
• Παρέμβαση στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων: Δράσεις Πρόληψης και Συμβουλευτικής για θέματα εξαρτήσεων.
• Η δομή του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ και το θεραπευτικό μοντέλο.

Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας των θεραπευτικών πρακτικών του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ είναι η ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες και η παρότρυνση και υποστήριξη των μελών της θεραπευτικής κοινότητας για συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, στο πλευρό των προσφύγων γιατί η αλληλεγγύη κρατάει τη ζωή.
«Ο εξαρτημένος είναι κάποιος που ξέρουμε. Ένας συγγενής, ένας φίλος, ένας γείτονας. Ο κοινωνικός στιγματισμός κρατάει τον ίδιο και την οικογένειά του μακριά από την θεραπεία και εμποδίζει την επανένταξή του στην κοινωνία. Ας μην αφήνουμε το στίγμα να γίνεται πιο δυνατό από την εξάρτηση» σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ.