Αναβολή στις εκλογές του ΦΟΔΣΑ με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Ακυρώθηκε η εκλογή αντιπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών

Μη σύννομη η υπερψήφιση της Καλογιάννη από την παράταξη Μπέγκα

Η προσπάθεια του «Γιαννιώτικου συστήματος» να ελέγξουν την Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, οδήγησε σε αναβολή τις προγραμματισμένες εκλογές στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου προχθές απόγευμα της Δευτέρας.
Λίγο πρίν, την έναρξη τις διαδικασίας έγινε γνωστή η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου πως ακυρώθηκε η εκλογή αντιπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς είχε κατατεθεί προσφυγή από Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Η προσφυγή είχε κατατεθεί εκ μέρους του κ. Ιωάννη Αιβατίδη δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών και στρεφόταν κατά της αριθ. 19/2024 απόφασης του Δήμου Ιωαννιτών με θέμα: «Εκλογή αντιπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών για το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ ή ΦΟΣΔΑ, άρθρο 299/235 ν. 4555/2018 και άρθρο 246ΚΔΚ)», η οποία δημοσιεύτηκε στις 8/2/2024 (ΑΔΑ:93ΙΖΩΕΩ-2ΗΗ).

Κατόπιν της προσφυγής, ο έλεγχος που έγινε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών για την εκλογή αντιπροσώπων στον ΦΟΔΣΑ ακυρώθηκε «για παράβαση νόμου και ουσιώδους τύπου της διαδικασίας», καθώς η πλειοψηφούσα παράταξη του Δημάρχου Μπέγκα, ψήφισε (και εξέλεξε) την δημοτική σύμβουλο της Αντιπολίτευσης κ. Τατιάνα Καλογιάννη.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου έκρινε ακυρωτέα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για “παράβαση νόμου και ουσιώδους τύπου της διαδικασίας” και απορρίπτει και την προσφυγή του συμβούλου της αντιπολίτευσης για έλλειψη εννόμου συμφέροντος, με το εξής σκεπτικό που δημοσίευσε το epiruspost: «Εμφαίνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο υπολόγισε ότι από τους τέσσερις αιρετούς που του αντιστοιχούν για το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου οι τρεις προέρχονται από την πλειοψηφία κατόπιν εκλογών από την ίδια την πλειοψηφία και ένας από την μειοψηφία που αναδεικνύεται από εκλογές από την ίδια μειοψηφία. Ο Δήμαρχος πρότεινε στην ομάδα της συμπολίτευσης προς ψήφιση δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Ακολούθως η παράταξη της πλειοψηφίας ψήφισε με φανερή ψηφοφορία τα προτεινόμενα μέλη της. στη συνέχεια συνολικά οι παρατάξεις της μειοψηφίας ψήφισαν με φανερή ψηφοφορία το προτεινόμενο μέλος τους….. Δυνάμει του νόμου η διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων γίνεται με εκλογή από το δημοτικό συμβούλιο σε περίπτωση που εκλέγονται περισσότεροι από δύο εκπρόσωποι, ένας εκλέγεται από την μειοψηφία.. Διευκρινίζεται ότι ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας εκλέγεται από το σύνολο της μειοψηφίας με φανερή ψηφοφορία… Για την σύννομη εκλογή του εκπροσώπου της μειοψηφίας είναι αναγκαίο ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου της μειοψηφίας, με φανερή ψηφοφορία.. Οι προτεινόμενα για τα συγκεκριμένα αξιώματα εκλέγονται μεταξύ των μελών της μειοψηφίας και εφόσον συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων του συνόλου της μειοψηφίας οπότε ορθά τηρήθηκε η ανάδειξη του εκπροσώπου της μειοψηφίας δηλαδή του κ. Αρλέτου. Αναφορικά με την εκλογή των λοιπών εκπροσώπων… δεν τυγχάνει αναλογικής εφαρμογής αντίστοιχα στους εκπροσώπους της πλειοψηφίας, συνεπώς η διαδικασία δεν απαιτεί δύο εκλεκτορικά σώματα, πλειοψηφία και μειοψηφία και εσφαλμένα ακολουθήθηκε. Κατά τη γραμματική ερμηνεία του νόμου εφόσον η μειοψηφία αναδείξει με εκλογή τον υποψήφιο εκπρόσωπό της, στη συνέχεια το σύνολο των δημοτικών συμβούλων ψηφίζει για τους λοιπούς εκπροσώπους του Συνδέσμου» αναφέρεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το σκηνικό αυτό οδηγεί σε επανάληψη των εκλογικών διαδικασιών στον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς μπορεί να υπήρξε απορριπτική απόφαση όμως δεν αλλάζει το δικαίωμα του Δημάρχου να ορίσει εκπροσώπους του Δήμου στο ΦΟΔΣΑ ακόμα και από την αντιπολίτευση, υποστηρίζει ωστόσο πως και αυτοί που υποδείχθησαν από το Δήμαρχο, συμπεριλαμβανομένης και της Τατιάνας Καλογιάννη, έπρεπε να ψηφιστούν από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου και όχι μόνο από την πλειοψηφία, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας pbnews, η διαδικασία θα επαναληφτεί και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών έχει το δικαίωμα να προτείνει ξανά για εκπρόσωπο την Τ. Καλογιάννη καθώς ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας προτίθεται να επαναπροτείνει στο σώμα τους ίδιους εκπροσώπους για να ψηφιστούν με τη διαδικασία που υπέδειξε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, μάλλον ο επόμενος πρόεδρος στον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, θα είναι Γιαννιώτης και όλα δείχνουν πως το πρόσωπο αυτό θα είναι η κ. Τατιάνα Καλογιάννη.