Αναγκαίο όσο Ποτέ

του Άλκη Παπαχρηστάκη

Ήταν 3 του Σεπτέμβρη του 1974 όταν η εμβληματική παρουσία του ΑνδρέαΠαπανδρέου παρουσιάζει την ιδρυτική διακήρυξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος( ΠΑΣΟΚ). Μεταξύ άλλων η διακήρυξη αναφερει:
Ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών της Ελλάδος.
Να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας.
Η κατεύθυνση του κινήματος θα προωθήσει ταυτόχρονα ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΛΑΪΚΉ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ σε όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωης.
Επίσης η αναφορά ηταν:
-Να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
-Να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες.
-Να προστατευτεί η μητέρα, το παιδί, τα γερατειά.
-Να κατοχυρωθεί η κοινωνική και οικονομική ισότητα των φύλων.
-Να γίνει η παιδεία κτήμα όλων των Ελλήνων.
Ο λαός είναι παραπάνω από κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος, ανάμεσα σε ηγεμόνες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους, ανάμεσα στο ρουσφέτι και στο Παρασκήνιο.
Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα θέτει σαν προϋπόθεση
*Κάθε εξουσία πηγάζει από το λαό, εκφράζει το λαό και υπηρετεί το λαό. *Βασικά δικαιώματα του Πολίτη: ισχύει ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
*Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. *Εξασφαλίζεται συνταγματικά η κατοχυρωμένη κοινωνική και οικονομική ισότητα φύλων.
*Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα εργασίας για όλους τους άντρες και τις γυναίκες.
*Διαχωρίζεται η εκκλησία από το κράτος.
*Η Ελλάδα ακολουθεί δυναμική ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχο την εδαφική ακεραιότητα. *Αποκεντρωμένο κοινωνικό προγραμματισμό.
*Αυτοδιαχείριση ( κράτος-περιφέρεια – δήμος-κοινότητα).
*Ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. *Οικιακή και πολεοδομική πολιτική για πολιτισμένη κατοικία σε κάθε ελληνική οικογένεια.
*Παιδεία, για να καταργηθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν τη γνώση. *Κοινωνικοποίηση της υγείας για δωρεάν ιατρική ,
φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους Έλληνες.
*Προστασία περιβάλλοντος και βελτίωση ποιότητας ζωής.
Το ΠΑΣΟΚ στις 3 /9/2020 κλείνει 46 χρόνια από την ίδρυσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Φυσικά είναι ένα γεγονός όχι μόνο ιστορικό για το ίδιο το κόμμα αλλά και για την πολιτική πορεία της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ συνδέεται απόλυτα με την παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου του πλέον χαρισματικού ηγέτη της μεταπολεμικής Ελλάδας, χωρίς φυσικά να υποτιμούνται τα πολλά στελέχη του Κινήματος. Οδηγός μας και φέτος είναι οι αξίες μας, αυτές καθορίζουν τους στόχους, τα θέλω και τα κίνητρα. Ορίζουν το ήθος της πολιτικής μέσω της δράσης μας. Είναι η βάση της ενότητας και μέσα από τη δύναμη των αξιών μας πετυχαίνουμε. Η φετινή επέτειος βρίσκει το ΠΑΣΟΚ δυνατό μέσα στο Κίνημα Αλλαγής και πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι χωρίς συζητήσεις εσωστρέφειας να δημιουργήσουμε ένα δυνατό κίνημα για να επανέλθουμε δυναμικά στην πολιτική σκηνή. Η σημερινή αρχηγός Γεννηματά Φώφη και από κοντά όλα τα στελέχη, νέοι και παλαιοί, μέλη, οπαδοί, ψηφοφόροι θα γιορτάσουμε περήφανα τα γενέθλια κάτω από διαφορετικές συνθήκες του covid – 19 τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί αλαζονικά απέναντι στην κοινωνία και στα άλλα πολιτικά κόμματα. Σήμερα χρειάζεται μία οργανωτική ραχοκοκαλιά που θα αποτελέσει τον παράγοντα για νέα ισχυρή κοινωνική απήχηση. Για αυτό και η φετινή 3 του Σεπτέμβρη είναι αφιερωμένη στο Εθνικο Σύστημα Υγείας. Μαζί το επικοινωνήσαμε μαζί το χτίσαμε μαζί θα το αναγεννήσουμε. Γιατί για μας υγεία έχεις πάντα Ε. Σ. Υ.
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ βλέπουμε και σήμερα πόσο συνχρονες ήταν οι αρχές της διακήρυξης της 3 του Σεπτέμβρη που άλλαξε την πολιτική ιστορία με κύρια αιτήματα την λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλλαγή, την δημοκρατία. Όλα τα μηνύματα της 3 του Σεπτέμβρη παραμένουν επίκαιρα κα ζωντανά, γιατί η 3 Σεπτέμβρη σημάδεψε και έδειξε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, μια δυνατή και δημοκρατική κοινωνία.
(ο Άλκης Παπάχρηστάκης είναι αναπληρωτής γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής στον τομέα αθλητισμου)