ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ως ΠΓΕ του ακτινιδίου Άρτας

Υποβολή φακέλου από την ΠΕ Άρτας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Βασίλης Ψαθάς: «Η υψηλή ποιοτική υπεροχή δίνει προοπτική στο προϊόν μας»

«Ευκαιρία να κατακτήσουμε εκτός από την εθνική αγορά κι άλλες αγορές στο εξωτερικό»

Ένα αίτημα των παραγωγών ακτινιδίων της Άρτας, αυτό της αναγνώρισης του Αρτινού Ακτινιδίου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), δρομολογήθηκε και αναμένονται οι εξελίξεις, καθώς εκ μέρους της ΠΕ Άρτας κατατέθηκε φάκελος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναγνώριση του ακτινιδίου προέλευσης Νομού Άρτας, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Όπως σημειώνει με έμφαση ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, «Η υψηλή ποιοτική υπεροχή των καρπών του ακτινιδίου της Άρτας, καθώς επίσης και η προσθήκη νέων παραγωγών και καλλιεργειών κάθε χρόνο στην περιοχή μας, δίνουν μια άλλη προοπτική στο προϊόν μας, που έχει σαν στόχο να αποτελέσει μελλοντικά ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική οικονομία. Το γεγονός αυτό, μας δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις, καθώς είναι μια ευκαιρία με την αναμφισβήτητη ποιότητα του ακτινιδίου Άρτας να κατακτήσουμε εκτός από την εθνική αγορά κι άλλες αγορές στο εξωτερικό».
Αφορμή για τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας η πρόσφατη υποβολή εκ μέρους της ΠΕ Άρτας φακέλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναγνώριση του ακτινιδίου προέλευσης Νομού Άρτας, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

H υποβολή του φακέλου του αιτήματος καταχώρισης πραγματοποιήθηκε στην Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων, Τμήμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και άλλων Συστημάτων Ποιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Στην συνέχεια η αξιολόγηση του φακέλου πραγματοποιείται σε δύο στάδια, εθνικό και κοινοτικό.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ψαθάς «ο φάκελος του αιτήματος τεκμηριώνει τον δεσμό της ποιότητας του προϊόντος με το γεωγραφικό περιβάλλον της περιοχής».

Διαγωνισμοί έργων
Εν τω μεταξύ νέους διαγωνισμούς έργων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300.000 ευρώ, κατακύρωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου στην τελευταία της συνεδρίαση.
Ειδικότερα η Περιφερειακή Επιτροπή, κατακύρωσε τους διαγωνισμούς των έργων:
-«Συνδρομή στον καθαρισμό τάφρων και διωρύγων Π.Ε. Άρτας για το έτος 2024», προϋπολογισμού € 100.000. Ανάδοχος: ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ
-«Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου της ΠΕ Άρτας για το έτος 2024», προϋπολογισμού € 70.000. Ανάδοχος: «MAYCON ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
-«Νέες εργασίες συντήρησης του Δικαστικού Μεγάρου Άρτας», προϋπολογισμού € 148.000. Ανάδοχος: «ΙΩΑΝΝΗΣ .Λ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ»