Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών Άρτας

Τροποποίηση της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων των ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή κατατέθηκε διάταξη του υπουργείου Υγείας προς ψήφιση που προβλέπει αλλαγές και προσθήκες στη σύνθεση των Δ.Σ. των νοσοκομείων από αυτή που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών Άρτας σημειώνεται πως «Χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη περί «συνδιοίκησης» αλλά και για το ρόλο αυτού του οργάνου αφού αποτελεί ένα αντιδραστικό μηχανισμό του αστικού κράτους που υπηρετεί και υλοποιεί τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του, η τροποποίηση της σύνθεσης των μελών του ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ τον ήδη αρνητικό συσχετισμό για τους εργαζόμενους μέσα σε αυτό το όργανο. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα στα νοσοκομεία που έχουν μέχρι 399 κλίνες όπως το δικό μας η σύνθεση των μελών του Δ.Σ. είναι πενταμελής και αποτελείται:

Από το διοικητή που εκτελεί χρέη προέδρου, δύο διορισμένα μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης και δύο αιρετοί εκπρόσωποι, ένας των γιατρών και ένας του υπόλοιπου προσωπικού. Η νέα διάταξη προβλέπει επταμελές Δ.Σ. με δύο επιπλέον μέλη άσχετα με το χώρο του νοσοκομείου και τα προβλήματά του, ένα εκπρόσωπο της αντίστοιχης περιφέρειας και έναν εκπρόσωπο του οικείου ιατρικού συλλόγου. Οι ιατρικοί σύλλογοι δεν εκπροσωπούν μόνο ή κυρίως τους γιατρούς του ΕΣΥ. Εκπροσωπούν και τους γιατρούς – επιχειρηματίες της ιδιωτικής περίθαλψης. Η εκπροσώπηση τους επομένως στα Δ.Σ. των νοσοκομείων υπηρετεί την προώθηση των δικών τους συμφερόντων και τη βαθύτερη διασύνδεση του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Η εκπροσώπηση της περιφέρειας στα νοσοκομεία γίνεται στο πλαίσιο της μετατροπής των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στους δήμους και στις περιφέρειες αφού έτσι υπηρετείτε η κατεύθυνση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας (Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία) ως αυτοχρηματοδοτούμενες, με το κράτος να αποσύρει την ευθύνη του, σταδιακά, για τη χρηματοδότησή τους.
Ήδη η ΟΕΝΓΕ Ζήτησε την απόσυρση της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης !»