Ανακοίνωση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Εκδηλώσεις του “φαίνεσθαι…”χωρίς νόημα και αξία….

Οι εθελοντές αιμοδότες χρειάζονται έργα στήριξης κι όχι λόγια… !

«Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει να πούμε σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, σε όλους τους συμπολίτες μας που δίνουν αίμα χαρίζοντας ζωή στο συνάνθρωπο! Το έργο των εθελοντών αιμοδοτών δεν χαρακτηρίζεται απλά ως έργο μείζονος σημασίας, αλλά ως έργο ανυπέρβλητης σπουδαιότητας, αφού ανεκτίμητη είναι και η αξία της ανθρώπινης ζωής’ σημειώνεται σε ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΓΕΝΝΗΣΗΣ, που υπογράφει η επικεφαλής Ταπραντζή Τζένη.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται και τα εξής: «Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η 20η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών στην Άρτα, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το τιτάνιο έργο των εθελοντών αιμοδοτών της πόλης μας, οι οποίοι φαίνεται εν τέλει να παλεύουν μόνοι τους να σώσουν ζωές και ο Δήμος Αρταίων να ακολουθεί την τακτική “αγρόν ηγόρασε”… Παρακολουθήσαμε τον αντιδήμαρχο Αρταίων, ο οποίος εκπροσώπησε τη δημοτική αρχή στη λαμπαδηδρομία, να κάνει δηλώσεις βαρύγδουπες για στήριξη του έργου των εθελοντών αιμοδοτών από τη δημοτική αρχή και ξαφνιαστήκαμε… διότι είναι γνωστό σε μας και σε όλη την τοπική κοινωνία της Άρτας ότι το χρόνιο αίτημα του συλλόγου για εξεύρεση μόνιμης στέγης του παραμένει ακόμη άλυτο και αναπάντητο από το Δήμο Αρταίων. “Ως Δήμος Αρταίων στηρίζουμε το έργο των εθελοντών αιμοδοτών και το έργο παροχής βοήθειας στο συνάνθρωπό μας, κι όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος να γίνουν τα πάντα… Είμαστε λοιπόν ως Δήμος Αρταίων κοντά σας, σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια στο συνάνθρωπο και πραγματικά να ξέρετε ότι θα βρισκόμαστε δίπλα σας και θα σας στηρίζουμε στο έργο σας!” δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Αρταίων, αφήνοντάς μας άφωνους με τον εμπαιγμό των λόγων του προς το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών. Ενημερωθήκαμε λοιπόν, ότι η “στήριξη” του Δήμου Αρταίων στη συγκεκριμένη λαμπαδηδρομία ήταν η ηχητική κάλυψη για τη μουσική εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Άρτας, που ακολούθησε μετά το πέρας της λαμπαδηδρομίας.

Γι’ αυτή τη στήριξη κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος; Μήπως θα έπρεπε να αναφέρει στο λόγο του ότι επί χρόνια ο σύλλογος δανείζεται για στέγη το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου και οι εκκλήσεις του για να βρεθεί από το Δήμο Αρταίων μια μόνιμη στέγη για αυτόν δεν έχουν εισακουστεί μέχρι σήμερα; Μήπως θα έπρεπε να αναφέρει ο αντιδήμαρχος στο λόγο του ότι οι εθελοντές αιμοδότες προσφέρουν όχι μόνο αίμα, αλλά και χρόνο από την καθημερινότητά τους, χρήματα από την τσέπη τους και όλες τους τις δυνάμεις σε έναν αγώνα όπου νιώθουν έμπρακτα την απουσία του Δήμου Αρταίων στο πλευρό τους; Μήπως εν τέλει να αναφέρουμε εμείς για χιλιοστή φορά ότι η δημοτική αρχή είναι μόνο λόγια κι όχι έργα;;;
Η κατάσταση λοιπόν έχει ως εξής για το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών: Ο σύλλογος δεν έχει μόνιμη στέγη, δεν έχει ένα δικό του γραφείο, παρά δανείζεται μια φορά το μήνα το Πνευματικό Κέντρο του Αγ. Δημητρίου, με την παραχώρηση της Μητροπόλεως Άρτης, για να πραγματοποιεί εκεί τις αιμοληψίες. Όμως, φυσικά αυτό δεν είναι το ιδανικό ούτε το ιδεατό για ένα σύλλογο που παρέχει τέτοιο θεάρεστο έργο, αφού πραγματικά παραμένει “ξεκρέμαστος” στην ίδια του την πόλη, την πόλη που ευεργετεί προσφέροντας αίμα στους πολίτες της. Ο κ. Τσιρογιάννης είχε απαντήσει στο σύλλογο, κατά τις εκκλήσεις του για εξεύρεση μόνιμης στέγης, ότι δεν υπάρχει κτίριο στο κέντρο διαθέσιμο και ότι αν θέλουν, μπορούν να χρησιμοποιούν μαζί με άλλους συλλόγους κατά τις απογευματινές ώρες το χώρο που θα στεγαστεί το ΚΕΠ Υγείας, όταν αυτό ετοιμαστεί. Ωστόσο, αυτή η πρόταση του κ. Τσιρογιάννη αποκαλύπτει την προχειρότητα του σχεδιασμού του Δήμου Αρταίων για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας!

Εμείς μιλήσαμε με το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών που μας δήλωσαν ότι δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, γιατί απλά δεν είναι εφικτό μέσα σε ένα χώρο με πολλά γραφεία, με βιβλιοθήκες, με αρχεία του δήμου, με απόρρητα έγγραφα, με ιατρικούς φακέλους και πολλά άλλα σημαντικά έγγραφα, να μπαίνει ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών και “να κάνει μετακόμιση” να το πούμε απλά, να μετακινούνται καρέκλες, γραφεία, και ό,τι άλλο για να μπουν οι ειδικές καρέκλες αιμοληψίας και ο εξοπλισμός από το γενικό νοσοκομείο Άρτας. Αντιθέτως, ο σύλλογος χρειάζεται ένα δικό του χώρο, να μπορεί να οργανωθεί με τα δικά του αρχεία, με τον δικό του εξοπλισμό και με τις δικές του ειδικές καρέκλες για την αιμοληψία κι όχι να είναι φιλοξενούμενος με μια βαλίτσα στο χέρι δεξιά κι αριστερά. Αν βρεθεί ο απαιτούμενος χώρος, τότε θα γίνονται και περισσότερες αιμοληψίες, πάνω από μια φορά το μήνα. Επιπρόσθετα, ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών της Άρτας προσπαθεί να μεταδώσει την εθελοντική συνείδηση για δωρεά αίματος στην τοπική μας κοινωνία, ενώ προωθεί και το κομμάτι της δωρεάς μυελού των οστών, όπου παίρνονται δείγματα από τους πολίτες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συμβατότητα με όσους το έχουν ανάγκη. Θα έπρεπε λοιπόν να αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η εξεύρεση λύσης, αληθινής λύσης κι όχι η ανακοίνωση μιας πρότασης που στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί!

Οφείλουμε ως αντιπολίτευση να θυμίσουμε στη δημοτική αρχή και στο δήμαρχο Αρταίων ότι έργο του Δήμου, του κάθε δήμου, είναι να διευκολύνει τους συλλόγους και τους εθελοντές της περιοχής του κι όχι να δυσκολεύει το έργο τους, να ανοίγει διάπλατους δρόμους για αυτούς κι όχι να τους στέλνει μέσα από δύσβατα μονοπάτια να συνεχίσουν το έργο τους, να είναι αληθινός αρωγός κι όχι επιφανειακός αρωγός στις αφίσες και μπροστά στις κάμερες! Αλλιώς, για ποια στήριξη μιλάμε;;;»