Ανακοίνωση της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν.ΑΡΤΑΣ (ΟΑΣΝΑ)

«Η συρρίκνωση του εισοδήματος μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής και το «τσεκούρι» της νέας ΚΑΠ έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα και δυσκολίες στην ίδια επιβίωσή μας με αποτέλεσμα και άλλοι αγρότες να εγκαταλείψουν την παραγωγή και να συγκεντρωθεί σε ακόμη λιγότερα χέρια. Ταυτόχρονα παρ΄όλο που για τον παραγωγό οι τιμές που καθορίζουν οι εμποροβιομήχανοι για τα περισσότερα προϊόντα ξεκινούν ακόμη και κάτω του κόστους, στα ράφια των s/m φτάνουν πανάκριβα» τονίζεται σε ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας.

Την Παρασκευή 24/11/2023 συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας (ΟΑΣΝΑ) και συζήτησε τα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών από το έντομο «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης» τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζονται και τα εξής:
«Για την εξάπλωση του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη» σοβαρές ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου γιατί συνέβαλαν στο να αποδυναμωθούν από προσωπικό οι κρατικές γεωτεχνικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι υποδείξεις τους να αποτελούν «κενό γράμμα». Τελικά οι παραγωγοί εσπεριδοειδών φορτώθηκαν την κοστοβόρα καταπολέμηση του εντόμου προχωρώντας σε αρκετούς ραντισμούς όμως δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τις αρνητικές επιπτώσεις του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη» με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι ανυπολόγιστη με τραγικές συνέπειες για τους παραγωγούς και την οικονομία του νομού.

Επίσης οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών με τα έντονα καιρικά φαινόμενα την άνοιξη και τις υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα είχαν επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και της περιοχής μας. Ακαρπία πάνω από 95% στις ελιές αλλά και μειωμένη παραγωγή του ακτινιδίου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών ακόμη και των ακτινιδοπαραγωγών παρ΄όλο την καλύτερη τιμή που πήραν σε σχέση με πέρσι.
Δεν φτάνουν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το κουτσούρεμα των ενισχύσεων ως αποτέλεσμα της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που προβλέπει νέα μείωση των ενισχύσεων.
Αυτή η διαχρονική πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις που έχει δημιουργήσει πολύ δύσκολες συνθήκες τόσο στην εργασία μας όσο και στις συνθήκες διαβίωσής μας έχει οδηγήσει τελικά και στην ερήμωση της υπαίθρου.
Μπροστά σ΄αυτή την κατάσταση δεν θα σταυρώσουμε τα χέρια μας. Αντίθετα μαζικοποιούμε τους αγροτικούς συλλόγους, φτιάχνουμε νέους όπου δεν υπάρχουν και δυναμώνουμε την Ομοσπονδία μας.
Συντονιζόμαστε πανελλαδικά όπως έχουμε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια και συμμετέχουμε στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) και γίνει στις 10/12/2023 στη Λάρισα για να συζητήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα και από κοινού να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των δίκαιων αγώνων μας. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα ζητήματα της δενδροκαλλιέργειας προχωρούμε και στην ΑΡΤΑ σε κινητοποίηση-διαμαρτυρία την ΤΕΤΑΡΤΗ 13/12/2023.
Επίσης, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε την υγειονομική φροντίδα που μας αξίζει στον 21 αιώνα μαζί με όλους αυτούς που έχουν στηρίξει και στηρίζουν τους αγώνες μας – τα αιτήματά μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο για την Υγεία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Άρτας στις 30/11/2023 και ώρα 19:00 στην Πλατεία Κιλκίς.

Απαιτούμε:
1) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων από το έντομο «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη».
2) Επιδότηση στα εντομοκτόνα σκευάσματα για την καταπολέμηση του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη». Στελέχωση των κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών με προσωπικό ώστε να υλοποιούνται τα επικουρικά μέτρα που προβλέπονται.
3) Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%. Να συμπεριληφθούν η ακαρπία της ελιάς και οι επιπτώσεις του εντόμου «μαύρου ακανθώδη αλευρώδης» στις αποζημιώσεις. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του και να είναι διασφαλισμένος ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.
4) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
5) Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
6) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Οσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.
7) Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να γίνουν έργα υποδομής όπως έργα άρδευσης της ελιάς για αποφυγή υποβάθμισης της παραγωγής και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, όπως αντιχαλαζική, αντιπαπαγετική προστασία, κ.α, σύμφωνα με τις επιστημονικές – τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.
8) Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.