Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Άρτας

«Λίγες μέρες έχουν περάσει από την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας και πριν καλά στεγνώσει το μελάνι στο χαρτί έρχονται οι φημολογίες για μεταφορά και κλείσιμο περιφερειακών τμημάτων» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Άρτας.

«Για την ιστορία: το νομοσχέδιο Γαβρόγλου ήρθε να βάλει μία ισορροπία στο εκπαιδευτικό σύστημα που η μέχρι σήμερα δομή του είχε δημιουργήσει μία μορφή εγκλωβισμού φοιτητών και αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, καθώς και οι δύο κατηγορίες γινόταν «θύματα» του στερεότυπου ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά κυρίως επαγγελματικών δικαιωμάτων όπου οι φοιτητές κατέληγαν να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε επιμελητήρια και συλλόγους. Το νομοσχέδιο Γαβρόγλου όχι μόνο ενίσχυσε τα περιφερειακά τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά σχεδίασε την ομαλή λειτουργία των τμημάτων κάτω από τα πλαίσια της ακαδημαϊκότητας, δημιουργώντας πρότυπα ερευνητικά κέντρα και νέα τμήματα με συγκριτικά πλεονεκτήματα δραστηριοποίησης σε τομείς εναρμονισμένους με τα τοπικά χαρακτηριστικά του κάθε νομού.

Με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κρατικός προϋπολογισμός μειώθηκε σε σχέση με το 2019, επανέρχεται η βάση του δέκα με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να μην μπορούν να σπουδάσουν ενώ την ίδια στιγμή τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από κολέγια εξισώνονται με αυτά των αποφοίτων του Δημοσίου Πανεπιστήμιου. (…) Το νομοσχέδιο Κεραμέως όχι μόνο επηρεάζει άμεσα και τον ακαδημαϊκόχάρτη της πόλης μας αλλά απειλεί και με εξαφάνιση των τμημάτων. Έτσι λοιπόν το νέο τμήμα «Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής» που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί εντός της Γεωπονικής Σχολής δεν λειτουργεί ενώ η δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου έχει μείνει στα χαρτιά. Προ ημερών φημολογήθηκε στην πόλη η μεταφορά του τμήματος «Μουσικών Σπουδών» στα Γιάννενα ενώ το νομοσχέδιο Κεραμέως πρακτικά σημαίνει ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης μας κινδυνεύουν με συγχώνευση ή ακόμη και κλείσιμο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Την μη εφαρμογή του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας.
Καμία αντιπαράθεση για μετακίνηση τμημάτων μεταξύ πόλεων, τα πανεπιστήμια αποτελούν χώρο γνώσης και ακαδημαϊκότητας που σίγουρα δεν πρέπει να απασχολούν τέτοιας φύσης θέματα καθηγητές και φοιτητές.
Την ενίσχυση των περιφερειακών τμημάτων και την βελτίωση των υποδομών.
Προσλήψεις καθηγητών και αύξηση των υλικοτεχνικών υποδομών. Στήριξη της έρευνας και της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ:
Οι χθεσινές επιθέσεις σε βάρος των φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο, μας ξυπνούν μνήμες από άλλες εποχές γι’αυτό και καταδικάζουμε την βία εις βάρος του κάθε φοιτητή και βρισκόμαστε στο πλευρό τους μέχρι την αποφυλάκιση τους».