Ανακοίνωση της Τ.Ε. ΑΡΤΑΣ του ΚΚΕ

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία τώρα!

«Για άλλη μια φορά γίναμε θεατές των συνεπειών της πολιτικής της υποχρηματοδότησης για την Παιδεία με τη διακοπή του ρεύματος στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στο Δημοτικό Σχολείο Κωστακιών οι μαθητές έκαναν μάθημα με κουβάδες μέσα στην τάξη τις ημέρες της βροχόπτωσης λόγω των φθορών στη στέγη του σχολείου’ σημειώνεται σε ανακοίνωση της Τ.Ε. ΑΡΤΑΣ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Από τη μια, είναι απαράδεκτο να κόβεται το ρεύμα σε μια δημόσια δομή και μάλιστα σε σχολείο με μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Από την άλλη, το γεγονός της παράδοσης της ευθύνης της συντήρησης των σχολικών μονάδων από το κράτος σε ιδιώτες θα οδηγεί σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Γονείς και εκπαιδευτικοί τονίζουν τον κίνδυνο τα σχολεία να «βυθιστούν» στο σκοτάδι, καθώς οι οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός.
Η ευθύνη για αυτές τις καταστάσεις βαραίνει αποκλειστικά το κράτος, το Υπουργείο Παιδείας και την Τοπική Διοίκηση, με την πολιτική των οποίων η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα έξοδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων από το Δήμο έχει περικοπεί στο 1/3, και έτσι πολλά είναι τα σχολεία που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ή, αν πληρώσουν το ρεύμα, θα πρέπει να «κόψουν» από αλλού.

Τι έχουν να πουν τώρα οι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες που πριν από μερικούς μήνες έστησαν μια γελοία φιέστα στα ΕΠΑΛ; Τι έχουν να πουν όλοι αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης-μετάβασης, για την περίφημη «ιδιωτική πρωτοβουλία», που φτάσαμε το 2023 μια χούφτα μεγαλοεργολάβοι να κόβουν το ρεύμα σε σπίτια και σχολεία, όταν 1 χλμ από την πόλη υπάρχει το Πουρνάρι που θα μπορούσε να τροφοδοτεί με φθηνό ρεύμα την πόλη της Άρτας και τα δημόσια κτήρια; (…)
Και τις δύο φορές η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι όλα είναι καλά. Στην υπερψήφιση δε του προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο, έφτασαν στο σημείο να τον χαρακτηρίσουν και αναπτυξιακό! Δεν μας είπαν φυσικά, για ποιον; Σίγουρα όχι για το λαό της Άρτας που αδυνατεί να πληρώσει τους εργολάβους της ενέργειας που εισπράττουν για λογαριασμό τους αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν αποδίδουν τα δημοτικά τέλη!
Το σκοτάδι της ανάπτυξής τους το βίωσαν σίγουρα από πρώτο χέρι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 7ου Δημοτικού.

Διεκδικούμε:
-Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο, σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού.
-Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
-Να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
-Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο στα σχολεία. Nα καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των Σχολικών Επιτροπών.