Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Άρτας

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ήδη είμαστε στον δεύτερο μήνα μιας μεγάλης μάχης των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που βρήκε το ΕΣΥ υποχρηματοδοτημένο, αποδεκατισμένο από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και κατασυκοφαντημένο.
Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας καθημερινά με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες.

Ζητούσαμε από την αρχή και ζητάμε και τώρα, πέρα από την επίκληση της ατομικής ευθύνης, να αναλάβει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, η πολιτεία τις συλλογικές δικές τους ευθύνες και να μας δώσουν «όπλα» στη μάχη αυτή.
Ζητάμε ΑΜΕΣΑ
• Αύξηση του προϋπολογισμού για το ΕΣΥ, αύξηση του προϋπολογισμού για το Νοσοκομείο. Παρόλο που καθημερινά βλέπουμε τεράστια ποσά να δίνονται στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων δεν έχει γίνει ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση.
• Άμεση εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για τις ανάγκες των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο. Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά και εξοπλισμός και να εξασφαλισθεί, με κεντρική κρατική ευθύνη, ο συνεχής εφοδιασμός των δημόσιων μονάδων υγείας, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας

• Προμήθεια με κεντρική κρατική ευθύνη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής προκειμένου να καταστεί όσο το δυνατό καλύτερη και ασφαλέστερη η διαχείριση και η νοσηλεία ασθενών με covid19.
• Δωρεάν test ταυτοποίησης για covid19 για όλους. Προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλυτικών μηχανημάτων ελέγχου τώρα με κεντρική κρατική ευθύνη.
• Άνοιγμα όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας καθώς και των Μονάδων Λοιμώξεων

• Όλα τα νοσοκομεία να κάνουν τα test ταυτοποίησης για covid19 προκειμένου να έχουμε άμεσα αποτελέσματα εντός ωρών . Απαιτείται να εξετάζονται για covid19 όλα τα περιστατικά των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο προκειμένου να γίνεται με ασφάλεια η νοσηλεία τους.
• Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας (συστηματική επίβλεψη της υγείας και έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση συμπτωματικών ή και ασυμπτωματικών – προσυμπτωματικών εργαζομένων).Ιχνηλάτιση και test για όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα με βάση τις οδηγίες .

• Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειες τους και οι ίδιοι.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων με προτεραιότητα στο ιατρικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
• Να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

• Να αποκατασταθούν πλήρως τα επιδόματα εορτών και αδείας.

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας, χρειάζεται άμεσα η πλήρης διάθεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας των ιδιωτικών μονάδων υγείας μαζί με το προσωπικό τους καθώς και η ένταξη υποχρεωτικά των αυτοαπασχολούμενων γιατρών στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
Είναι συγκινητική η ένδειξη αλληλεγγύης της τοπικής κοινωνίας, των φορέων της πόλης, και των συμπολιτών μας, ανώνυμων και επώνυμων, που καθημερινά προσφέρουν ότι μπορούν σε υλικοτεχνική υποδομή και μέσα ατομικής προστασίας για το Νοσοκομείο.
Στηρίζουμε την διαπαραταξιακή προσπάθεια του Δήμου Αρταίων που με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου άνοιξε Τραπεζικό Λογαριασμό για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με υλικοτεχνική υποδομή αυτές τις κρίσιμες ώρες.
Τους ευχαριστούμε όλους ξεχωριστά και έναν-έναν, για το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Στις 7 Απρίλη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Όπως έχει αποδείξει τελικά η ζωή, κάθε μέρα είναι η παγκόσμια ημέρα υγείας. Καλούμε τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, καλούμε όλο το λαό και σήμερα και στις 7 Απρίλη και κάθε μέρα να αγωνιστούμε για ένα δημόσιο σύστημα υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς οικονομικούς ή άλλους, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς για τους υγειονομικούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τους τομείς!
Δεν υποχωρούμε στη μάχη για δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει η πρόοδος της επιστήμης ως τώρα. Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε – Δυναμώνουμε τη φωνή μας