ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΕ του ΝΑΡ για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024

Το γραφείο της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση (συμμετέχει στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α) εξέδωσε ανακοίνωση της ΠΕ του ΝΑΡ για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:

-Στο γενικότερο αποτέλεσμα σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποτυπώνεται η κρίση προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ήττα και υποχώρηση των βασικών κομμάτων που αποτελούν πυλώνες του πολιτικού οικοδομήματός της (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι). Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι κοινό στοιχείο της αναδιάταξης των συσχετισμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ με μια γραμμή για «ΕΕ των Εθνών». Οι δυνάμεις της αριστεράς (με κάποιες εξαιρέσεις) υποχωρούν ακυρωμένες στο πλαίσιο «εναλλακτικών κυβερνητικών λύσεων» με τη σοσιαλδημοκρατία και άρνησης ή αδυναμίας να αντιπαρατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται κατακόρυφα η δυσαρέσκεια των λαών εναντίον της, ειδικά σήμερα με την μεγαλύτερη εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία και της συνενοχής της στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Η γενική εικόνα των συσχετισμών σφραγίζεται και από την κραυγαλέα απουσία μιας ανατρεπτικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς που να εκφράζει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας με πολιτική σύγκρουσης και ρήξης με το βάρβαρο σύστημα. (…)

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ έδωσαν τη μάχη των εκλογών από θέσεις αντικαπιταλιστικού προγράμματος και προβολής της ανάγκης για απειθαρχία, ρήξη και έξοδο από Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπάθησαν να θέσουν ουσιαστικά πολιτικά ερωτήματα και θέσεις για τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα και το ζήτημα της αντίστασης στην πολεμική υστερία. Σε αντίξοες συνθήκες που καθορίσθηκαν από τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και την κυρίαρχη πολιτική ατζέντα, οι σύντροφοι και συντρόφισσες του ΝΑΡ, της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσαν μια αξιόλογη μάχη και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ανθρώπους που στήριξαν με την ψήφο τους την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Το εκλογικό αποτέλεσμα της εκφράζει την επιμονή ενός πρωτοπόρου τμήματος των κοινωνικών αγώνων και της αντικαπιταλιστικής και σύγχρονα κομμουνιστικής αριστεράς σε μια αντικαπιταλιστική προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Υπογραμμίζει την ανάγκη ενός μετώπου αντικαπιταλιστικού και επαναστατικού, σύγχρονου και μαζικού, ικανού να δημιουργεί ρήγματα στην αστική πολιτική και να αλλάζει σήμερα τους αρνητικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Το αποτέλεσμα καταγράφει και εκλογικά την απουσία μιας αριστεράς επαναστατικής και σύγχρονα κομμουνιστικής που έχει ανάγκη η εποχή μας, ικανής να επιδρά με μαζικούς όρους στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα».