Ανακοινώσεις Σκυλακάκη: Τρία μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα

Τα «πυροσβεστικά» έκτακτα μέτρα για το ρεύμα εξειδικεύει αυτή την ώρα το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μετά το χθεσινό έκτακτο συμβούλιο και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μέτρα στήριξης, με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιδότηση τον Αύγουστο για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, έκτακτος φόρος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, τουλάχιστον για Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς και ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την περίπτωση στρεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας είναι τα μέτρα για το ρεύμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρότρυνε επίσης όλους τους αγρότες να μπουν «χθες» στο ειδικό τιμολόγιο ΓΑΙΑ, το οποίο τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια τιμές ρεύματος προ κρίσης.

Ο υπουργός Ενεργειας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί απο την αρχή της χρονιάς για την στήριξη των καταναλωτών, όπως ήταν η θέσπιση των «χρωματιστών» τιμολογίων ρεύματος, τα οποία κάνουν ποιο εύκολο για τον καταναλωτή να διαλέξει το πρόγραμμα που του ταιριάζει ανάλογα με το ενεργειακό του προφίλ.
Ακόμα αναφέρθηκε στο μέτρο της έκτακτης ενίσχυσης των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών που χρησιμοποιούσαν την ηλεκτρική ενέργεια για την θέρμανση τους.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως μία σημαντική παρέμβαση τον τελευταίο χρόνο ήταν η θέσπιση των χρωματιστών τιμολογίων, που δίνουν διάφορες επιλογές στους καταναλωτές. Το είδος του τιμολογίου δεν είναι «μία μαγική σφαίρα». Το ποιο διαλέγουμε εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ, σημείωσε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως ρόλο παίζει και το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να αναλάβει ρίσκο.

Όσον αφορά στους αγρότες, ο υπουργός τόνισε πως τους συμφέρει να μπουν στο ΓΕΑ. Όπως είπε τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης. Έχουν περιθώριο να μπουν έως τον Οκτώβριο, με τον κ. Σκυλακάκη να αναφέρει ότι τους παροτρύνει να μπουν άμεσα.

Επίσης ανακοίνωσε μέτρα κατά στρατηγικών κακοπληρωτών και ρευματοκλοπών και σε αυτό το μέτωπο υπάρχει πρόοδος χάρη στους ελέγχους, ώστε οι κακές αυτές συμπεριφορές να μην επιβαρύνουν.
Ο κ. Σκυλακάκης θύμισε πως στα πράσινα τιμολόγια οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν κάτω και από τον Δεκέμβριο που είχαμε επιδοτήσεις. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές την άνοιξη. Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και πάλι και έφτασε οριακά πάνω από τον Ιανουάριο, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλά.