“Αναπτυξιακές προοπτικές και μεγάλα έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου”

Του Αλέξανδρου Καχριμάνη* 

Ένας από τους λόγους που η Ήπειρος υστερεί σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας σε ανάπτυξη και Α.Ε.Π. είναι η γεωγραφική απομόνωση στην οποία ήταν «καταδικασμένη» επί δεκαετίες. Η απομόνωση αυτή έσπασε με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού. Θετική είναι ήδη και η αποτίμηση της παράδοσης στην κυκλοφορία και της Αμβρακίας οδού, που καθιστά ακόμη πιο εύκολη την πρόσβαση στα παράλια της Ηπείρου. Σταδιακά οι αναπτυξιακοί δείκτες, κυρίως όμως η αίσθηση και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για πολλούς τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, δείχνουν ανοδική πορεία, υπάρχουν ήδη ορατά αποτελέσματα και ευελπιστούμε ότι σε πολύ λίγα χρόνια η Ήπειρος θα συγκλίνει πλέον με το μέσο όρο της χώρας.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο οποίος στην βάση του έχει και την αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και της επανάκαμψης του επιστημονικού δυναμικού της, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση μιας σειράς έργων, είτε αυτά αφορούν τις υποδομές, είτε την επιχειρηματικότητα, είτε την παροχή υπηρεσιών, που αφορούν τόσο τους μόνιμους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς.

Εν προκειμένω, δύο μεγάλα έργα που θα προσδώσουν περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο είναι η παράδοση στην κυκλοφορία του Ε-65 που θα φέρει πιο κοντά την περιοχή μας την Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, διευρύνοντας τον κύκλο επισκέψεων και αναπτύσσοντας το κλάδο των μεταφορών με επίκεντρο και το αναβαθμισμένο- όπως εκτιμούμε στο άμεσο μέλλον- λιμάνι Ηγουμενίτσας. Το δεύτερο μεγάλο έργο, είναι η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά, που θα βελτιώσει την πρόσβαση από και προς Αλβανία και όχι μόνο. Αυτά έχουν πάρει το δρόμο τους, όμως για να έχουμε συνολικά σύγχρονο οδικό δίκτυο στην Ήπειρο χρειάζεται η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό και η αναβάθμιση του παραλιακού άξονα, έργα που έχουν καθυστερήσει.

Η ανάπτυξη της Ηπείρου είναι αλληλένδετη όμως με τον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο έχουμε δρομολογήσει και υλοποιούμε πάρα πολλά έργα εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αυτονομίας των αρδευτικών δικτύων. Έργα με μεγάλη προστιθέμενη αξία είναι η πλήρης κάλυψη των ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών με δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών που ήδη έχουν κατασκευαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα έργα συντήρησης – ανάδειξης πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, ιστορικών τόπων, όπως του Σουλίου, οι δράσεις ανάδειξης του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, όπως π.χ. η ένταξη του Ζαγορίου στα Πολιτιστικά τοπία της UNESCO, η ένταξη επίσης στα παγκόσμια γεωπάρκα του γεωπάρκου Βίκου- Αώου και επίκειται η περιοχή της Κορωνησίας, τα ιαματικά λουτρά κ.α.

Προτεραιότητα είναι και η ανάπτυξη και στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχουμε σχεδιάσει τη δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.
Γενικά είμαστε σε συνεχή κινητικότητα, έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων, ωστόσο εκείνο που μας δυσκολεύει την τρέχουσα περίοδο είναι οι μειωμένοι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

* Το άρθρο του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη δημοσιεύθηκε στο ένθετο eota που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα Παραπολιτικά την 1/6