Αναστασία Σίμου στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας
Πολιτισμός είναι η νίκη κατά των αδυναμιών του ανθρώπου
Πολιτισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νίκη κατά των αδυναμιών του ανθρώπου… Τα τεράστια πολιτιστικά επιτεύγματα ούτως ή άλλως είναι υπόθεση δικαιωμάτων και καθορίζουν τον αγώνα ανθρώπων και λαών για την απόκτηση και ακολούθως τη διαχείρισή τους. Η πολιτιστική όμως πραγματικότητα που διαμορφώνει την καθημερινότητά μας συντίθεται από δεδομένα «καθημερινής χρήσης». Γι αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια η έννοια της πολιτιστικής διαχείρισης ενδιαφέρει πολλούς κλάδους επιστημών και αποτυπώνεται στην συμπερίληψη ή, αν θέλετε τη συνύπαρξη κοινωνικών-ανθρωπιστικών γενικά επιστημών- με την όποια τεχνολογική ανάπτυξη» τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Αναστασία Σίμου, με θέμα «Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΩΣ ΑΠΟΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΊΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΊΑ».
Στην ομιλία της η κ. Σίμου είπε: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την τιμή που μού κάνετε να χαιρετίσω …… Υπό την ιδιότητά μου, καταρχάς ως εκπαιδευτικού και ακολούθως ως Αντιπεριφερειάρχη… θα μού επιτρέψετε να καταθέσω τον προβληματισμό μου εν γένει, για την πολιτιστική παραγωγή, και ακολούθως τη διαχείρισή του. Πολιτισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νίκη κατά των αδυναμιών του ανθρώπου. Αυτή η απλή, αλλά βαθύτατα φιλοσοφικά θεωρημένη άποψη, στοιχειοθετεί την έννοια του πολιτισμού, την έννοια της καθημερινής πολιτιστικής θεώρησης των πραγμάτων.
Τα τεράστια πολιτιστικά επιτεύγματα ούτως ή άλλως είναι υπόθεση δικαιωμάτων και καθορίζουν τον αγώνα ανθρώπων και λαών για την απόκτηση και ακολούθως τη διαχείρισή τους. Η πολιτιστική όμως πραγματικότητα που διαμορφώνει την καθημερινότητά μας συντίθεται από δεδομένα «καθημερινής χρήσης». Γι αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια η έννοια της πολιτιστικής διαχείρισης ενδιαφέρει πολλούς κλάδους επιστημών και αποτυπώνεται στην συμπερίληψη ή, αν θέλετε τη συνύπαρξη κοινωνικών-ανθρωπιστικών γενικά επιστημών- με την όποια τεχνολογική ανάπτυξη. Γιατί, πώς να το κάνουμε; Τα πολιτιστικά επιτεύγματα συμβάλλουν στη σύνθεση ανώτερης ποιότητας ζωής, όταν χρησιμοποιούνται ορθολογικά και προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των όρων ζωής του ανθρώπου. Η ανορθόδοξη διαχείρισή τους προάγει τον όλεθρο και την καταστροφή.
Γενικότερα η Ήπειρος «κρατάει μέσα της» ένα τεράστιο παραδοσιακό απόθεμα και, αν μείνουμε μόνο στην απλή διαχείρισή του, μάλλον θα είμαστε ανίκανοι κληρονόμοι. Οφείλουμε με βάση τα δεδομένα αυτά να τα ανασυνθέσουμε και να αναπτύξουμε το δικό μας πολιτισμό, τη δική μας δημιουργία. Τα μουσεία, οι ιστορικοί τόποι, η αρχαία Αμβρακία, το Δεσποτάτο της Ηπείρου με πρωτεύουσα την Άρτα, η σύγχρονη πόλη με την ιδιομορφία της συνυπάρχουν με το Τζουμερκιώτικο κεντητό, την Ηπειρώτικη κουζίνα, τα ήθη και τα έθιμα. Ο χορός, τα πανηγύρια που ταρακουνούν την Ηπειρώτικη ψυχή, όλα αυτά και τόσα άλλα συνθέτουν ένα σπουδαίο πολιτιστικό αμάγαλμα, το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Μ’ αυτές τις σκέψεις το συμπέρασμα είναι ότι πολιτισμός αφορά το καθημερινό ήθος. Και αυτό το ήθος είμαστε αναγκασμένοι να το διαχειριστούμε. Η σωστή διαχείρισή του, από μας εξαρτάται…Η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης σε τέτοιου είδους δράσεις και εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και κατ επέκταση τον τόπο μας. Θερμά συγχαρητήρια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλους τους συνδιοργανωτες αλλά κυρίως στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου!».