ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΟΥ- Μια πραγματική Κυρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η φιλοσοφία και η δράση μου κυριαρχείται από τη συλλογικότητα

Αθόρυβη, χωρίς να προκαλεί, αλλά πάντα παρούσα στις εκδηλώσεις της Τοπικής μας Κοινωνίας, αρωγός σε προσπάθειες στήριξης συμπολιτών που πάσχουν, μια πραγματική Κυρία στην Τοπική μας Αυτοδιοίκηση: Η Αναστασία Σίμου. Τα πολλά προηγούμενα χρόνια που υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση, από το 2002 σε όλες της τις βαθμίδες, και πάντα στέκεται με αξιοπρέπεια ενώ όλοι, φίλοι και συνεργάτες, συνάδελφοι, έχουν να λένε για την εργατικότητα που τη διακρίνει. Εξάλλου «το δύσκολο είναι όχι μόνο να εκλεγείς αλλά να σταθείς» είναι εκείνο που έχει υιοθετήσει η Αναστασία Σίμου. Και η συνεχόμενη παρουσία της ως εκλεγμένη, αποδεικνύει πως η Αντιπεριφερειάρχης και ξανά υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, η Αναστασία Σίμου, μπορεί να σταθεί και να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική, στους συμπολίτες της που την εμπιστεύονται και την ψηφίζουν.

«Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη πολλαπλασιάστηκαν και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του. Αν συμβάλω στην αντιμετώπιση και -γιατί όχι- στην επίλυση πολλών τέτοιων προβλημάτων θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένη. Πόλη καλή είναι αυτή που οι πολίτες της χαμογελούν. Και είναι αλήθεια πως τα προβλήματα της καθημερινότητας περιορίζουν το χαμόγελο»  σημειώνει μιλώντας στην ΗΧΩ η Αναστασία Σίμου.

Όσο για τη δική της φιλοσοφία στη λειτουργία της ως εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος, δηλώνει πως «Πιστεύω απόλυτα πως τα προβλήματα δεν λύνονται με ατομική δράση. Βεβαίως και υπάρχουν θέματα που πρέπει ο Περιφερειακός Σύμβουλος ή και ο Αντιπεριφερειάρχης να ενεργοποιηθεί ατομικά».

ΕΡΩΤ.: Την πενταετία που πέρασε είχατε ενεργή συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα. Τι αποκομίσατε, στη σχέση σας με τους Αρτινούς;
ΑΠΑΝΤ.: Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη, γι αυτή τη δυνατότητα συνομιλίας, που μου δίνετε και την ευκαιρία να παρουσιάσω τη δράση της Περιφέρειας και, ειδικότερα, της δικής μου για πέντε ολόκληρα χρόνια ως Περιφερειακή Σύμβουλος και σήμερα ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης. Άλλωστε είναι γνωστό πως η εφημερίδα σας και γενικά ο Τύπος του νομού μας είναι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης στο δύσκολο έργο μας. Χωρίς ενημέρωση, κριτική και χωρίς προτάσεις -το πιστεύω απόλυτα- από τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί τίποτε απολύτως. Γι όλα αυτά σας ευχαριστώ.

Οι συμπατριώτες μας, οι αρτινοί, όπως με ρωτάτε, επέδειξαν συλλογικό πνεύμα και, το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, πνεύμα κατανόησης και «ανοχής». Γνωρίζουν ότι λειτουργούσαμε στα πλαίσια ασφυκτικού οικονομικού κλοιού και ως εκ τούτου η ακριβής και αυστηρή ιεράρχηση επίλυσης των προβλημάτων ήταν αναγκαία. Αυτό το κατανόησαν απόλυτα και ως εκ τούτου επέδειξαν ένα εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας. Γνώριζαν βέβαια ότι η δράση μας καθοδηγούμενη από τον περιφερειάρχη τον κ. Καχριμάνη είναι άμεση και αποδοτική και πάντα κατευθύνεται από τις αρχές της δικαιοσύνης και της συνέπειας.

ΕΡΩΤ.: Οι παρεμβάσεις των περιφερειακών συμβούλων, πόσο μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
ΑΠΑΝΤ.: Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στην ουσία είναι τα όργανα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτοί μελετούν, εξειδικεύουν και προωθούν λύσεις στα όποια προβλήματα. Άλλωστε είναι αδύνατον τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να έχουν γνώση και ακόμη να έχουν σχηματίσει άποψη, για την όποια εξειδικευμένη δράση. Και βεβαίως πρέπει να τονίσουμε ότι λειτουργήσαμε με Περιφερειάρχη τον κύριο Καχριμάνη που με σωστή καθοδήγηση και άμεση δράση προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις για την επίλυση πολλών προβλημάτων, τα οποία είτε χρόνιζαν είτε ήταν άμεση και αναγκαία η επίλυσή τους.

ΕΡΩΤ.: Από τη θέση της Αντιπεριφερειάρχη, ποια θέματα προωθήσατε; Θα θέλατε να κάνετε κάτι παραπάνω;
ΑΠΑΝΤ: Καταρχάς, το γνωρίζετε αυτό, η φιλοσοφία και ως εκ τούτου η δράση μου εδράζεται και κυριαρχείται από τη συλλογικότητα. Πιστεύω απόλυτα πως τα προβλήματα δεν λύνονται με ατομική δράση. Βεβαίως και υπάρχουν θέματα που πρέπει ο Περιφερειακός Σύμβουλος ή και ο Αντιπεριφερειάρχης να ενεργοποιηθεί ατομικά. Στα πλαίσια αυτής της δράσης μπορώ να σας αναφέρω τις παρεμβάσεις μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα Βυζαντινά μνημεία του νομού, για την ανάδειξη δηλαδή και συντήρηση αυτών των μνημείων. Για το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας σχετικά με την έλλειψη προσωπικού. Κινδύνευε να χαθεί η σχολική χρονιά και έτσι οι φοιτούντες που είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας να χάσουν αυτή την ευκαιρία της μάθησης. Επίσης παρέμβαση μου υπήρξε για το μέλλον του στρατοπέδου της Άρτας. Συνεχείς παρεμβάσεις, μέσω υπηρεσιών και μέσω Περιφέρειαρχη για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

Ως θεματική Αντιπεριφερειάρχης δούλεψα το δίκτυο Κοινωνικής αλληλεγγύης με ενίσχυση των δομών Κοινωνικής φροντίδας. Κινητοποιήσαμε ιδιωτικούς φορείς για να προσφέρουν προϊόντα σε δομές που έχουν ανάγκη Γηροκομεία, Ιδρύματα παιδιών κλπ. Ακόμη ασχολήθηκα με τα ΑΜΕΑ, το σύλλογο «Αγκαλιά» και τον σύλλογο «Αγία Θεοδώρα». Για τον πρώτο σύλλογο ασχολήθηκα από την αδειοδότηση, τη στέγαση και την περαιτέρω λειτουργία του. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και μάλιστα με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Γενικά παρείχαμε ενίσχυση οικονομική και ηθική στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επίσης είχαμε συνεργασία με το σύλλογο Αιμοδοτών σε δράσεις όπως η πανελλήνια διημερίδα που έγινε στην Άρτα για τη Θαλασσαιμία. Η Περιφέρεια ήταν παρούσα, οργανωτικά και οικονομικά. Ακόμη ασχολήθηκα με το ΤΕΒΑ πρόγραμμα επισιτιστικό για φαινόμενα ακραίας φτώχειας.

Επιπλέον είχαμε αγαστή συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού » για δράσεις σε σχολεία με αφορμή την ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, την ημέρα για τη γιορτή της γυναίκας σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε ιατρικός και οδοντιατρικός έλεγχος των παιδιών από διάφορα σχολεία με εθελοντές γιατρούς. Αυτή η δράση θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα και στις άλλες ενότητες. Τέλος δραστηριοποιηθήκαμε σε συνεργασία με την Έλενα Ράπτη για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αρταίων. Τέλος ενημέρωση των μαθητών σε σχολεία μέσω της υπηρεσίας Κοινωνικής Μέριμνας για θέματα που αφορούν τους εφήβους εθισμός, αλκοόλ κλπ. Ακόμη διοργανώθηκε ημερίδα που αφορούσε τις γυναίκες με θέμα την επιχειρηματικότητα, την ενασχόληση με τα κοινά και την Αυτοδιοίκηση που έγινε ξανά στην πόλη της Άρτας.

ΕΡΩΤ.: Πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στον τόπο μας;
ΑΠΑΝΤ.: Όλοι θέλουμε να συμβάλουμε στην προκοπή του τόπου μας. Άλλωστε αυτό επιτάσσει η πολιτική μας συνείδηση και η όποια ενασχόλησή μας με τα κοινά. Πέντε χρόνια από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου ή και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη διαπίστωσα πως τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη πολλαπλασιάστηκαν και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του. Αν συμβάλω στην αντιμετώπιση και -γιατί όχι- στην επίλυση πολλών τέτοιων προβλημάτων θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένη. Πόλη καλή είναι αυτή που οι πολίτες της χαμογελούν. Και είναι αλήθεια πως τα προβλήματα της καθημερινότητας περιορίζουν το χαμόγελο. Χρέος μου, έτσι πιστεύω, είναι να συμπάσχω με τον λαό και να κατανοώ την ανεργία, τη φτώχεια και χίλια δυο προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του. Να συμβάλω, λοιπόν, σε έναν «όμορφο Νομό», έναν Νομό που θα τον κοσμεί η αγάπη μας στα γηρατειά, η παροχή παιδείας σε ισότιμη βάση για όλα τα παιδιά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑΜΕΑ. Ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πάλεψα-και είναι γνωστό σε όλους- πάνω σ’ αυτή τη βάση κινήθηκε η όποια δραστηριότητά μου. Στη βάση της προσωπικής σχέσης και επικοινωνίας με όλους τους πολίτες. Σ’ αυτή, λοιπόν, τη βάση και μ’ αυτή τη δράση πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω στο Νομό μου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Σίμου –Τάσιου Αναστασίας
Γεννήθηκε στις Κιρκιζάτες Φιλοθέης Άρτας.
Είναι παντρεμένη με τον Αριστείδη Τάσιο, υπάλληλο ΤΟΕΒ Άρτας και έχουν δυο παιδιά το Βασίλη, απόφοιτο ψυχολογίας Ρεθύμνου και τη Θεοδώρα φοιτήτρια Οδοντιατρικής στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης- Θεολόγος στην ειδικότητα διορισμένη μέσω ΑΣΕΠ το 2002.

Έχει υπηρετήσει στις περισσότερες σχολικές μονάδες του Ν. Άρτας με προσωρινή τοποθέτηση στο Γενικό Λύκειο και Γυμνάσιο Ανέζας καθώς και Γυμνάσιο Κωστακιών Άρτας.
Μέλος του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς», του Λυκείου Ελληνίδων, του συλλόγου Εσπεριδες Φιλοθέης Άρτας.
Ασχολείται ενεργά με την αυτοδιοίκηση, ήδη 16 χρόνια
Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εκλέχθηκε η μόνη γυναίκα στο ΔΣ του πρώην Δήμου Φιλοθέης και διετέλεσε Πρόεδρος αυτού

Στις δημοτικές εκλογές του 2006 εκλέχθηκε πρώτη σε αριθμό ψήφων στο Δήμο Φιλοθέης. Από το 2006-2010 υπήρξε πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτοπής ,μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Φιλοθέης και του ΔΣ του Παιδικού Σταθμού.
Το 2008 εκλέχτηκε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας των Δύο Φύλων, αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.
Αποτελεί μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήρθε δεύτερη σε αριθμό ψήφων στο διευρυμένο πλέον δήμο Αρταίων. Το 2012-2013 διατέλεσε αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου και μέλος του ΔΣ στη Κοινωφελή Επιχείρηση .
Υπηρξε μέλος του ΦΟ.Δ.Σ.Α της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου και μέλος της ΠΕΔ Ηπείρου.

Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαϊου και της 17ης Ιουνίου του 2012 ήταν υποψήφια Βουλευτής Άρτας με τη Νέα Δημοκρατία. Στις Περιφερειακες εκλογές του 2014 εξελέγη Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό Αξιοβιωτη Ανάπτυξη του Αλέξανδρου Καχριμανη. Είναι εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στο υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευματων. Ορισμένο μέλος της Περιφερειακής επιτροπής Ισότητας των Δύο Φύλων Ηπείρου και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων. Τον τελευταίο χρόνο ορίστηκε από τον Περιφέρειαρχη Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Δια Βίου Μάθησης Κοινωνικής Συνοχής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.