ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΟΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Η αγροτική παραγωγή είναι η ραχοκοκαλιά της πατρίδας μας
«Καθημερινά συναλλάσσομαι και συνδιαλέγομαι με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι, αν μη τι άλλο μού εκφράζουν την αγωνία και την αβεβαιότητα που τους διακατέχει για το τι μέλλει γενέσθαι» τόνισε στην τοποθέτηση της στο Περιφερειακό Συμβούλιο η κ. Αναστασία Σίμου, κατά τη συζήτηση σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα.
Σε ότι αφορά το πρόβλημα των εργατών γης, που για την Άρτα ήταν ιδιαίτερα έντονο κατά την περίοδο της συγκομιδής ακτινιδίων αλλά και μανταρινιών, η κ. Σίμου τόνισε: «Φέτος ήταν πολύ έντονο και θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εντονότερο γιατί οι εργάτες γης δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη συγκομιδή των προϊόντων. Έχουν να κάνουν με τις γεωργικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τι πρέπει να γίνει; Μία απλούστευση των διαδικασιών. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έρχονται νόμιμα. Με χαρτιά κανονικά και να μην στοιβάζονται σε κάποιες αποθήκες στα χωράφια και να ζουν με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό θα ωφελήσει όλους μας. Όχι μόνο τους ίδιους τους εργάτεςαλλά και τους αγρότες τους οποίους τους διακατέχει ο φόβος σκεπτόμενοι τυχόν σύλληψή τους».
Στην τοποθέτηση η κ. Αναστασία Σίμου είπε: «Είναι κοινά αποδεκτό πως η σημερινή οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για την αγροτική δραστηριότητα σε όλες τις μορφές της. Γεωργία, Κτηνοτροφία, αλιεία, πτηνοτροφια, μελισσοκομία, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής.
Τυχαίνει να είμαι παιδί αγροτικής οικογένειας. Ξέρω από πρώτο χέρι την αγωνία, τον κόπο και τον μόχθο του αγροτικού κόσμου. Καθημερινά συναλλάσσομαι και συνδιαλέγομαι με αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι, αν μη τι άλλο μού εκφράζουν την αγωνία και τη ν αβεβαιότητα που τους διακατέχει για το τι μέλλει γενέσθαι. Αφουγκράζομαι την απελπισία τους θα έλεγα για το αύριο του αγροτικού κόσμου.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια και έχω την εντύπωση πως δεν επιλύονται με απλές σπασμωδικές ενέργειες. Θέλει μεθόδευση και πρόγραμμα. Αγκυλώσεις, παραβλέψεις και άστοχες ενέργειες που μας οδήγησαν στο σήμερα είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν μεθοδικά και προγραμματισμένα. Επειδή ακούστηκαν πολλά και δεν θέλω να επαναλαμβάνω τα ίδια θα σας εκφράσω τους προβληματισμούς μου, τις επισημάνσεις μου για συγκεκριμένα θέματα.
Καταρχάς το πρόβλημα των εργατών γης. Φέτος ήταν πολύ έντονο και θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εντονότερο γιατί οι εργάτες γης δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη συγκομιδή των προϊόντων. Έχουν να κάνουν με τις γεωργικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τι πρέπει να γίνει; Μία απλούστευση των διαδικασιών. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έρχονται νόμιμα. Με χαρτιά κανονικά και να μην στοιβάζονται σε κάποιες αποθήκες στα χωράφια και να ζουν με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό θα ωφελήσει όλους μας. Όχι μόνο τους ίδιους τους εργάτες είτε είναι Έλληνες είτε όχι, αλλά και τους αγρότες τους οποίους τους διακατέχει ο φόβος σκεπτόμενοι τυχόν σύλληψή τους.
Είναι ίσως από τις δυσκολότερες συγκυρίες για την αγροτική, κτηνιατρική, πτηνοτροφική δραστηριότητα λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής. Επομένως χρειάζεται μείωση κόστους παραγωγής σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, πετρέλαιο και ρεύμα.
Μείζον θέμα είναι και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Λόγω της κλιματικής αλλαγής παρουσιάστηκαν καινούργιες ασθένειες. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ έχει εδώ και κάμποσα χρόνια να ανανεωθεί. Επομένως να ενταχθούν οι καινούριες ασθένειες και να υπάρξει αποζημίωση των αγροτών στα πληγέντα προϊόντα.
Σοβαρό θέμα είναι και ο έλεγχος στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Η Ήπειρος είναι περήφανη για τα μοναδικά – ποιοτικά προϊόντα της. Σ’ αυτή τη μοναδικότητα πρέπει να υπάρξει έλεγχος. Έλεγχος σοβαρός, από την Κεντρική Διοίκηση, για να είναι αποτελεσματικός. Επίσης τα αρδευτικα έργα που θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής, στην εξοικονόμηση νερού, στην προστασία του περιβάλλοντος και σίγουρα θα μειώσουν τον κόπο των αγροτών. Το κόστος άρδευσης σήμερα επιβαρύνει τους παραγωγούς για αυτό και ο Περιφέρειαρχης συνεχώς τονίζει ότι με τη δημιουργία φωτοβολταϊκων θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και όφελος για όλους. Εμείς σαν νομός έχουμε τον Άραχθο ποταμό που είναι πραγματική ευλογία, όμως έχουμε ένα απαρχαιωμένο αρδευτικό δίκτυο που δεν βοηθάει καθόλου τους ΤΟΕΒ αλλά κυρίως τους αγρότες στην άρδευση των αγροτεμάχιων τους.
Σε τελική ανάλυση το πρόβλημα των αγροτών δεν είναι μεμονωμένο, είναι πρόβλημα που αφορά τη χώρα μας και απαιτούνται ολοκληρωμένα μέτρα, όχι σπασμωδικά και ευκαιριακά.
Η αγροτική παραγωγή πρέπει να στηριχθεί, αφού είναι η ραχοκοκαλιά της πατρίδας μας».