ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΟΥ

«Από οποιαδήποτε θέση εγώ θα παλεύω για τον τόπο μου»

«Αυτό που κάνω είναι μεράκι και αγάπη. Και νομίζω πως οι συμπολίτες μου το έχουν κατανοήσει και το πιστεύουν απόλυτα. Γι’ αυτό άλλωστε, χρόνια τώρα με τιμούν με την ψήφο τους. Θέλω να προσφέρω και πιστεύω ότι μπορώ να φανώ χρήσιμη, εάν και εφόσον εκλεγώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο» σημειώνει μια πραγματική κυρία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΟΥ υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στην ΠΕ Άρτας με τον συνδυασμό «ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ» και υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ.
Με την σεμνότητα που την διακρίνει όλα τα χρόνια που υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συνέντευξή της στην ΗΧΩ, θυμίζει τη διαδρομή της στην Περιφέρεια την περασμένη θητεία και τονίζει πως «από οποιαδήποτε θέση είτε εκλόγιμη είτε όχι, εγώ θα παλεύω για τον τόπο μου. Άλλωστε το έχω αποδείξει. Χρόνια τώρα… Κοντά σε όλους. Για το καλό του νομού μας, της Ηπείρου».

Η συνέντευξη της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΟΥ.

ΕΡΩΤ.: Μιλήστε μας για την υποψηφιότητάς σας
ΑΠΑΝΤ.: Προτού μιλήσω για την υποψηφιότητά μου, λόγοι αβροσύνης και ευγένειας μού επιβάλλουν να σας ευχαριστήσω θερμά για την τόσο απλόχερη φιλοξενία στην έγκριτη εφημερίδα σας. Η «Ηχώ της Άρτας» είναι πράγματι η φωνή μας και ο ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας με τους πολίτες του νομού Άρτας. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ θερμά.
Είμαι η Αναστασία Σίμου, σύζυγος τους Αριστείδη Τάσσιου και μητέρα δύο παιδιών. Του Βασίλη , Ψυχολόγου και της Θεοδώρας Οδοντιάτρου.Είμαι καθηγήτρια Θεολόγος , απόφοιτος της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διορισμένη μέσω ΑΣΕΠ και διδάσκω τη φετινή χρονιά στο Γυμνάσιο Ανεζας και στο Γυμνάσιο Φιλοθέης.
Με τα κοινά ασχολήθηκα από το 2002 καθώς εκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Φιλοθέης,η μόνη γυναίκα τότε εκλεγμένη και διατέλεσα πρόεδρος αυτού.Το 2010 εκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος στο διευρυμένο πλέον Δήμο Αρταίων και το 2012 υπήρξα υποψήφια Βουλευτής Άρτας με τη Νέα Δημοκρατία.Στη συνέχεια 2014 εκλέχτηκα στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου μέχρι σήμερα είμαι εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος .
Καταρχάς η υποψηφιότητά μου απορρέει από την τιμητική πρόσκληση του Περιφερειάρχη μας Αλέξανδρου Καχριμάνη, επικεφαλής της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου». Χρόνια με εμπιστεύεται και τον ευχαριστώ θερμά.
Επίσης, χωρίς καμιά υπερφίαλη και ουτοπική τοποθέτηση η υποψηφιότητα μου απορρέει και από την αγάπη για τον τόπο και τον συνάνθρωπό μου. Και καλό είναι να εξηγηθώ. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Έχω τη δουλειά μου, την οικογένειά μου, τα ενδιαφέροντά μου. Όμως αυτό που κάνω είναι μεράκι και αγάπη. Και νομίζω πως οι συμπολίτες μου το έχουν κατανοήσει και το πιστεύουν απόλυτα. Γι’ αυτό άλλωστε, χρόνια τώρα με τιμούν με την ψήφο τους. Θέλω να προσφέρω και πιστεύω ότι μπορώ να φανώ χρήσιμη, εάν και εφόσον εκλεγώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΕΡΩΤ.: Πείτε μας για όσα κάνατε την τετραετία που πέρασε.
ΑΠΑΝΤ.: Για ένα χρονικό διάστημα ορίστηκα Θεματική Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα προώθησης τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου. Να θυμίσω ακόμη ότι τις όποιες δυσκολίες πολλαπλασίασε και η πανδημία του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός μας επέβαλε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και ταχύτατης προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό. Συσκέψεις με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, εκδηλώσεις διαδικτυακά, με επιμελητήρια και άλλους φορείς. Ακόμη, οργανώσαμε και διαδικτυακές εκθέσεις προβολής προϊόντων. Εύκολο δεν ήταν καθόλου, αλλά η Ήπειρος έχει ανάγκη την εξωστρέφεια και τη δυναμική προώθηση των προϊόντων της.
Τα προβλήματα ήταν σοβαρά: Η διάθεση προϊόντων λόγω κοβιντ, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή και στην ελιά. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, παγετός, συνεχείς βροχοπτώσεις με υψηλές θερμοκρασίες κατέστησαν τα προϊόντα μη εμπορεύσιμα στην αγορά, ακατάλληλα για διάθεση. Σ’ όλα αυτά προστέθηκε και η ακαρπία, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών αλλαγών. Ακόμη και το ακτινίδιο που αρχικά φαινόταν ότι θα πουληθεί σε ικανοποιητικές τιμές, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και έλλειψης εργατικών χεριών, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των παραγωγών.
Οι παρεμβάσεις μου ήταν άμεσες και δυνατές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Θα αποτολμήσω μια περιληπτική απαρίθμηση, με κίνδυνο να πλατειάσω και να εκτραπώ του ερωτήματος.
Εκθέσεις προβολής και προώθησης των τοπικών μας προϊόντων διαδικτυακές και δια ζώσης: Στοκχόλμη, Ανουγκα, Ζάππειο, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκτός Ηπείρου.

Στην Ήπειρο: γιορτή μελιού στο Καναλάκι Πρέβεζας. Γαστρονομικό φεστιβάλ στην Πρέβεζα. Συνεργασία με το επιμελητήριο Πρέβεζας σε δράσεις προβολής προϊόντων σε συνδυασμό με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο Ελαιοτουρισμος. Στα πλαίσια της πολιτιστικής διαδρομής των πέντε αρχαίων θεάτρων, επίσκεψη δημοσιογράφων για την προβολή των τοπικών μας προϊόντων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Στόχος προσέλκυση επισκεπτών οι οποίοι θα ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών: η φύση ο πολιτισμός, η γαστρονομία η οποία βασίζεται σε τοπικά προϊόντα είναι οι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Επιχειρηματική Αποστολή αποτελούμενη από Γερμανούς επιχειρηματίες και δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στους τομείς τροφίμων και ενέργειας οι οποίοι επισκέφτηκαν επιχειρήσεις στον τομέα της τυποποίησης προϊόντων του κτηνοτροφικού, πτηνοτροφικού τομέα, αλλά και θαλασσινών προιόντων της περιοχής μας, ιχθυοκαλλιέργειες. Η επίσκεψη των Γερμανών επιχειρηματιών σε ιχθυοκαλλιέργειες και τα οινοποιία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Είχε άριστα αποτελέσματα για τον τόπο μας, αφού έκλεισαν συμφωνίες με επιχειρηματίες της περιοχής μας. Ειδικά για την αποστολή αυτή είχε γίνει προεργασία από το προηγούμενο έτος και βοήθησε και η προσωπική μου φιλία με την τότε πρόξενο του Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου και τον δήμαρχο του Σβερτε κ. Αξουργο. Συμμετοχή και τοποθέτηση μου σε τηλεδιάσκεψη του ΣΕΒΕ για τις εξαγωγές, την επιχειρηματικότητα και την προβολή των προϊόντων της Ηπείρου λόγω της ποιότητας και μοναδικότητα αυτών. Συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρεντζο για θέματα που αφορούν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και ελιάς (διαδικτυακά αλλά και διά ζώσης με επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα). Παρέμβαση στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης για την επιχορήγηση στα κηπευτικά στους παραγωγούς της Πρέβεζας. Συνεργασία με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Στύλιο, συμμετοχή και τοποθέτηση στη διαβούλευση για την νέα αγροτική πολιτική ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027 τόσο στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων όσο και στην περιφέρεια Ηπείρου.

ΕΡΩΤ.: Οι στόχοι σας για τη νέα θητεία
ΑΠΑΝΤ.: Οι στόχοι μου, δεν είναι δυνατόν να διαφέρουν ή να μην ακολουθούν το πρόγραμμα της παράταξής μας «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» το οποίο συντάχθηκε μετά από την κατάθεση των σκέψεων, επιδιώξεων και στοχεύσεων όλων των υποψηφίων και κάτω από την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη μας Αλέξανδρου Καχριμάνη. Αν συμβάλλω, έστω κατ’ ελάχιστον στην υλοποίησή του, θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένη. Προσωπικά, αν με πιέζετε να απαντήσω θα πω ότι «το έχω μεράκι» να γίνει γνωστή η περιοχή, ο νομός μας για τα προϊόντα του, τα μνημεία του -βυζαντινά και μη- και να εκμεταλλευθούμε το Άραχθο, το ποτάμι μας. Αυτό που γίνεται σε πολλές πόλεις που διασχίζονται από ποτάμια. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σαφώς το όραμα αυτό απαιτεί πρόγραμμα, έργα υποδομής και επενδύσεις. Με κοινή προσπάθεια όλα είναι κατορθωτά. Αυτό όμως που με κατακλύζει πάθος, μεράκι, άγχος και αγωνία είναι η βοήθεια και η στήριξη των ανθρώπων μου ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Το ξέρω καλά το θέμα, το ζω σε καθημερινή βάση.

ΕΡΩΤ.: Ένα μήνυμα στους συμπολίτες μας
ΑΠΑΝΤ.: Οι εκλογές θα δείξουν… Από οποιαδήποτε θέση είτε εκλόγιμη είτε όχι, εγώ θα παλεύω για τον τόπο μου. Άλλωστε το έχω αποδείξει. Χρόνια τώρα. Ένας απλός εργάτης είμαι. Πάντοτε προσέφερα και δεν αγκυλώθηκα σε τίτλους. Είμαι η Τασούλα και όπως ήμουν, θα είμαι. Κοντά σε όλους. Για το καλό του νομού μας, της Ηπείρου. Όλων μας. Σας ευχαριστώ πολύ.