Αναστολή λειτουργίας σχολείων λόγω πανδημίας
Και επιδημία…καταλήψεων!!!
Ξεπερνούν τις 100 σε όλη την Ελλάδα
Λουκέτο σε πάνω από 30 σε σχολεία της Ηπείρου
Νέες οδηγίες για τη διαχείριση κρουσμάτων
Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η φετινή σχολική χρονιά στην Ελλάδα, αφού μόλις τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων αυτά κλείνουν για ακόμη μια φορά. Η πανδημία φέρνει αναστολή λειτουργίας σε σχολικές μονάδες και η επιδημία των καταλήψεων φέρνει λουκέτα. Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τμήματα και σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα εξαιτίας κρουσμάτων κοροναϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεκάδες τμήματα ή και ολόκληρες σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ο ΕΟΔΥ βλέποντας την εικόνα με τα απανωτά λουκέτα στα σχολεία έστειλε νέο επικαιροποιημένο έγγραφο με οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Ενώ 59 τμήματα και σχολεία έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας, παράλληλα καταγράφεται κύμα καταλήψεων που κατά πληροφορίες ξεπερνούν τις 100 και από αρνητές της μάσκας που έχουν προσθέσει και άλλα αιτήματα στο διεκδικητικό τους πλαίσιο, όπως είναι η κάλυψη των κενών στα σχολεία και τα μικρότερα τμήματα.
Τα αιτήματα των μαθητών ποικίλλουν, με κύρια να είναι το σπάσιμο των τμημάτων ως προληπτικό μέτρο κατά του κοροναϊού. Ανά περιοχή διαφέρουν τα αιτήματα και οι ανάγκες των μαθητών, σε αρκετά όμως διαμαρτύρονται για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν είναι αρκετή.
Οι περισσότερες καταλήψεις εντοπίζονται στην Κρήτη (14 σχολεία μόνο στο Ηράκλειο), τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία (8 γυμνάσια) και την Καβάλα, όμως επιδημία καταλήψεων καταγράφεται και στα σχολεία της Ηπείρου. Ήδη 18 σχολεία βρίσκονταν υπό κατάληψη την Δευτέρα- και μέχρι χθες έφτασαν πάνω από 3ο και όπως δείχνουν τα πράγματα ο αριθμός θα αυξηθεί.
Τα στοιχεία που έδωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου δείχνουν πως οκτώ σχολεία τελούν υπό κατάληψη στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, οκτώ στην Θεσπρωτία, 11 στην Πρέβεζα και πέντε στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους εκπαιδευτικούς είναι οι κίνδυνοι εξάπλωσης της πανδημίας μέσα από τις καταλήψεις αφού δεν υπάρχει καμία εποπτεία στις σχολικές μονάδες
Ο ΕΟΔΥ βλέποντας την εικόνα με τα απανωτά λουκέτα στα σχολεία έστειλε νέο επικαιροποιημένο έγγραφο με οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:
-Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
-Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19
*Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού
-Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας
-Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν
-Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων–ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
-Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
-Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
-Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy… sto-spiti/).
*Διαχείριση μέλους του προσωπικού
-Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται το σχολείο.
-Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Αν χρειαστεί να περιμένει στο σχολείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παραμένει σε απομόνωση στον καθορισμένο χώρο φορώντας απλή χειρουργική μάσκα και τηρώντας τις διαδικασίες που περιγράφονται στην ενότητα 1.Α για τους μαθητές.
-Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία του ίδιου και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το μέλος του προσωπικού χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
-Εν αναμονή του αποτελέσματος, το μέλος του προσωπικού παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida- ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).