Αναταραχή στους δήμους -παράνομες πλέον οι καταλήψεις δημόσιου χώρου

Μαζεύουν Τα έξτρα Τραπεζοκαθίσματα

Τέλος στη παράταση-έρχονται αυστηρές ποινές

Θα προβλέπεται μέχρι και η σφράγιση των καταστημάτων

Μεγάλη αναταραχή προβλέπεται με τα τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες και πεζόδρομους, καθώς επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων και των εξωτερικών χώρων που επιτράπηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ως μέτρο «εύνοιας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να μην υπάρχει συχνωτισμός, πλέον είναι παράνομη!
Η προαναγγελία του ΥΠΕΣ για την αυστηροποίηση των ποινών στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα αναμένεται να αφαρμοστεί από τους Δήμους, καθώς οι όποιες παρατάσεις είχαν δοθεί έχουν λήξει από τις 15 Ιανουαρίου του 2023 και έχουμε επιστρέψει στο ισχύον καθεστώς πριν τα μέτρα αντιμετώπισης του covid 19.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή, «Σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ σύντομα θα υπάρξει μια σχετική Διάταξη που θα αυστηροποιεί το πλαίσιο και θα προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις , δηλαδή της κατάληψης των τετραγωνικών που τους έχουν παραχωρηθεί και όχι επιπλέον».
«Πρόκειται», σημείωσε ο υφυπουργός, «για μια ενέργεια που όχι μόνος στερεί ελεύθερο χώρο από τους πολίτες αλλά νοθεύει και τον ανταγωνισμό. Οι παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κοινωνική απαξία».

Σιωπηρή παράταση
Παρόλα αυτά, δήμαρχοι και επαγγελματίες επιδιώκουν ακόμη μία παράταση, έστω σιωπηρή λόγω εκλογών, της δυνατότητας χρήσης επιπλέον δημόσιου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Από τον Μάιο του 2020 επετράπη στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους ατελώς, έτσι ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις λόγω πανδημίας.
Eκτοτε δόθηκαν πολλαπλές παρατάσεις έπειτα από αίτημα δημάρχων και ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, καθώς ο κλάδος έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, από τις 15 Ιανουαρίου έπρεπε «τα τραπεζάκια έξω» των καταστημάτων να περιορίζονται στα προ COVID τετραγωνικά δημόσιου χώρου, για τα οποία έχουν νόμιμη άδεια και καταβάλλουν τέλη. «Τώρα θα κληθούμε να εφαρμόσουμε τον νόμο, αλλά η διαδικασία θα είναι δύσκολη γιατί όταν κάποιος έχει περισσότερο χώρο, δύσκολα περιορίζεται», λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στην Πάτρα, αλλά και σε άλλους δήμους, ωστόσο, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια άτυπη παράταση. Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με ανακοίνωσή του έχει ζητήσει να δοθεί παράταση στην ισχύ του μέτρου της ατελούς επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο.

Στο Ηράκλειο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης γνωρίζουν ότι θα κληθούν να επιστρέψουν στα απολύτως νόμιμα τον Μάρτιο, ενόψει της αρχής της τουριστικής περιόδου. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Λαμπρινός, πρόκειται για μια άτυπη συμφωνία που ισχύει κάθε χρόνο. «Τον χειμώνα τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα σε πολλά σημεία, αλλά τον Μάρτιο θα βγούμε να μετρήσουμε πόσοι είναι μέσα και πόσοι είναι έξω από τον χώρο που έχουν πληρώσει και άρα καταλαμβάνουν νομίμως», εξηγεί.
Στον Δήμο Αθηναίων, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και κοινόχρηστων χώρων Βασίλης Κορομάντζος τονίζει ότι «ήδη οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν συμμορφωθεί και έχουν αποσύρει τα τραπεζοκαθίσματα».
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία θα σφραγίζονται για κάποιες μέρες τα καταστήματα που επανειλημμένα απλώνουν τραπεζοκαθίσματα παράνομα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται η ανάκληση της άδειας χρήσης του δημόσιου χώρου για έξι μήνες και η επιβολή προστίμου για όσους παρανομούν κατ’ εξακολούθηση, ωστόσο το μέτρο σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται αναποτελεσματικό. «Πολλοί δεν ενδιαφέρονται για το πρόστιμο. Αν όμως κλείσει το κατάστημα για μερικές μέρες ίσως συμμορφωθούν», καταλήγει ο κ. Κορομάντζος.