Αναφορά της ΛΑΣΥ ΗΠΕΙΡΟΥ για τη συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφέρειας

Καταγγέλλει απόπειρα περιστολής του δικαιώματος ελέγχου της πλειοψηφίας 

Αναφορά κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου” προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτ. Μακεδονίας, επειδή δεν εισήχθησαν για συζήτηση στη συνεδρίαση της Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, θέματα που έθεσε η παράταξη και μάλιστα εμπρόθεσμα όπως ορίζει ο νόμος.

Η ΛΑΣΥ ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου και τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου που –όπως σημειώνεται στην αναφορά- «με πλήρη επίγνωση της νομοθεσίας (που επικαλείται και στην πρόσκληση για συνεδρίαση) αφαίρεσε το δικαίωμα μας, ως αντιπολίτευση να ασκήσουμε έλεγχο στις ενέργειες της πλειοψηφίας ώστε να αποφύγει η Περιφερειακή Αρχή να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΛΑΣΥ αναφέρει τα εξής: «Σας αναφέρουμε την 26η Απριλίου 2024 με ηλεκτρονική μήνυμα του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπερίου», καταθέσαν οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντίνος Κωτσαντής και Κωνσταντίνα Ζέκα-Πάσχου ισάριθμα θέματα για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. (συν.1)

Τα θέματα των περιφερειακών συμβούλων κατατέθηκαν εμπρόθεσμα, καθώς η Πρόεδρος του Π.Σ. Ηπείρου με την με αριθμ. πρωτ. οικ.61944/1147/18-04-2024 πρόσκλησή της, όριζε ως καταληκτική ημερομηνίας υποβολής των θεμάτων την 26η Απριλίου 2024. (συν. 2)
Την ημέρα της κατάθεσης δεχτήκαμε τηλεφώνημα από το γραφείο του Περιφερειακού Συμβουλίου με το οποίο μας ανακοίνωναν ότι μόνο το ένα θέμα θα εισαχθεί στην ημερησία διάταξη. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την κα Πρόεδρο η οποία μας ανακοίνωσε το ίδιο, παρά τις διαμαρτυρίες μας για περιστολή του δικαιώματος για έλεγχο της περιφερειακής αρχής.

Τελικά πράγματι, κατά παράβαση του ως άνω σχετικού, απεστάλη η με αριθμ. πρωτ.: οικ. 66906/1240/26-04-2024 ημερήσια διάταξη της 2ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας στην οποία δεν περιλαμβάνονταν το θέμα του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Κωτσαντή και η οποία αποτελούνταν από 5 θέματα (συν. 3)
Σημειώνεται ότι στο άρθρο 17 του ν.5056/2023 αναφέρεται ρητά : «στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε περιφερειακός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Κάθε περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, διενεργείται κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και τα οποία πρόκειται να εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη εγγράφονται έως τρία (3) θέματα που προτείνονται από συμβούλους της πλειοψηφίας.»
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την άμεση εφαρμογή του ως άνω σχετικού και τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου που με πλήρη επίγνωση της νομοθεσίας (που επικαλείται και στην πρόσκληση για συνεδρίαση) αφαίρεσε το δικαίωμα μας, ως αντιπολίτευση να ασκήσουμε έλεγχο στις ενέργειες της πλειοψηφίας ώστε να αποφύγει η Περιφερειακή Αρχή να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της.

Η παραπάνω απόπειρα περιστολής του δικαιώματος μας ως αντιπολίτευση, αθροίζεται σε πολλές προηγούμενες όπως π.χ. η άρνηση προφορικής απάντησης σε ερωτήσεις προ ημερησίας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου για θέματα πολύ πρόσφατης επικαιρότητας, με την επίκληση της αυστηρής τήρησης του κανονισμού, αλλά και με την προσπάθεια όποτε δίνονται με το σταγονόμετρο κάποιες απαντήσεις, αυτές να βαφτίζονται «ιδιωτική συζήτηση» όπως έγινε πρόσφατα με τη δήλωση περί « επικείμενης κατάρρευσης σήραγγας στην Εγνατία Οδό», ώστε να απονομιμοποιείται η χρήση των απαντήσεων για εξαγωγή συμπερασμάτων».

Την αναφορά υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου
Γ. Πρέντζας
Κ. Κωτσαντής
Γ.Αλιφτήρας
Κ. Ζέκα-Πάσχου».