Αναφορά Χρήστου Γκόκα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος

Ταλαιπωρία πολιτών και μηχανικών της Ηπείρου για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, σχετικά με την επιστολή του ΤΕΕ Ηπείρου για την ταλαιπωρία πολιτών και μηχανικών κατά τη διαδικασία και την προσπάθεια ένταξής τους στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι πρόκειται για μια παράλογη διαδικασία που έχει σαν αποτέλεσμα την οργή και την αγανάκτηση όσων εμπλέκονται στο πρόγραμμα αυτό και ότι δεν μπορεί να διαιωνίζονται τα λάθη των προηγούμενων προγραμμάτων «Εξοικονομώ», που ως κύριο κριτήριο έχουν τη χρονική προτεραιότητα και ως λήξη του προγράμματος για κάθε Περιφέρεια, την εξάντληση των διατιθέμενων πόρων, καθώς στη περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου τα 63,1 εκατ. € εξαντλήθηκαν σε μόνο 23 λεπτά.

Επιπλέον τονίζει ότι ένα Πρόγραμμα που ως βασικό στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα έπρεπε να λαμβάνει κυρίως υπόψη την τεχνική πληρότητα των προτάσεων και όχι μόνο την ταχύτητα υποβολής των αιτήσεων, καθώς με αυτό τον τρόπο φέρνει αντιμέτωπους τους μηχανικούς με τους πολίτες- πελάτες τους και απαξιώνει την επιστημονική κατάρτιση των μηχανικών και τον επαγγελματισμό τους.
Επιπρόσθετα ο κ. Γκόκας αναφέρεται στις προτάσεις του ΤΕΕ Ηπείρου για το επερχόμενο Πρόγραμμα και επισημαίνει την ανάγκη για επανασχεδιασμό των κριτηρίων ένταξης με βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας την ενεργειακή αναβάθμιση σε συνδυασμό με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, τη διεύρυνση των παρεμβάσεων, αλλά και με τη διάθεση περισσότερων πόρων για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Επίσης ο κ. Γκόκας τονίζει ότι πρέπει να διερευνηθούν οι αναφορές για τη χρήση του συστήματος σε βάρος του αδιάβλητου της διαδικασίας, η οποία πρέπει να σταματήσει να αποτελεί διαγκωνισμό λογισμικών ταχείας υποβολής αιτήσεων.
Προτείνει την κατάρτιση καταλόγου επιλαχόντων και τη διάθεση συμπληρωματικών ποσών για τις περιπτώσεις που υπάρχει έτοιμος ο σχετικός φάκελος, ώστε όσοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την υποβολή αίτησης να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Θεωρεί ότι αυτό επιβάλλεται ως αναγκαία επιλογή και είναι αίτημα λογικό, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι κάποιοι πολίτες αποτυγχάνουν να ενταχθούν σε δύο ή και παραπάνω διαδοχικά προγράμματα.
Τέλος ο κ. Γκόκας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις και τις ενέργειές του, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις του ΤΕΕ Ηπείρου, ώστε το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» να εξυπηρετεί ουσιαστικά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, και με δίκαιο τρόπο.