ΑΝΑΦΟΡΑ του ΚΚΕ για το υδροηλεκτρικό έργο στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων

ΑΝΑΦΟΡΑ του ΚΚΕ στους κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για το υδροηλεκτρικό έργο, που σχεδιάζεται στην Κυψέλη, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στο νομό Άρτας.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ Έξαρχος Νίκος και Παπαναστάσης Νίκος έφεραν στην ελληνική Βουλή τις σοβαρές ενστάσεις και παρατηρήσεις των κατοίκων της Κυψέλης Άρτας αναφορικά με τις επικίνδυνες περιβαλλοντικές και άλλες συνέπειες του συγκεκριμένου έργου.
Στο κείμενο των κατοίκων της Κυψέλης με ενστάσεις και παρατηρήσεις του «Συνεταιρισμού Συνιδιόκτητων Κυψέλης» σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( ΜΠΕ ) για το ΜΥΗΕ ΚΥΨΕΛΗΣ, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

«Τα μέλη του Συνεταιρισμού έλαβαν γνώση της ΜΠΕ για το ΜΥΗΕ Κυψέλης που συντάχθηκε από την εταιρία ΝΑΝΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΒΕΤΕ και αναρτήθηκε προς διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024 και αποφάσισαν ότι ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με την κατασκευή του έργου για τους παρακάτω λόγους:
-Το μεγαλύτερο μέρος του αγωγού , η οδοποιία και ο σταθμός παραγωγής χωροθετούνται σε σημεία που ιδιοκτησιακά ανήκουν στον Συνεταιρισμό Συνδιόκτηκων των κατοίκων της Κυψέλης.. Άρα για οποιοδήποτε ιδιωτικό έργο απαιτείται η συναίνεση των κατοίκων – ιδιοκτητών.
– Σε γενική συνέλευση που έλαβε χώρα στην Κυψέλη στις 19/08/2023 αποφασίστηκε ομόφωνα να μην επιτραπεί η κατασκευή του έργου στην παρούσα μορφή του.
-Η επέμβαση για την κατασκευή του έργου θα είναι μεγάλη και επικίνδυνη διότι η κλίση στα συγκεκριμένα σημεία είναι σχεδόν κατακόρυφη, και όχι ήπια, και θα επηρεάσει την στατικότητα του χωριού διότι θα γίνει εκσκαφή στα ‘’θεμέλιά’’ του.
– Ο όγκος του νερού δεν είναι επαρκής για να τροφοδοτεί σωλήνα Φ 800 συνεχούς ροής , διότι το Ρέμα Κυψέλης από τον Ιούλιο και μετά δεν έχει νερό ( στεγνώνει) .

– Υπάρχουν δύο αρδευτικά άνωθεν της υδροληψίας και ένα ενδιάμεσα από την υδροληψία και τον σταθμό παραγωγής τα οποία λειτουργούν ανελλιπώς για πάνω από 100 χρόνια και συντηρούνται με έξοδα τον κατοίκων.
– Για την πρόσβαση στις υδροληψίες θα διανοιχτούν οδοί πρόσβασης.
– Η ένωση των δύο ρεμάτων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή στην μορφολογία του συγκεκριμένου σημείου. Υπάρχει δε κίνδυνος καθίζησης λόγω των μεγάλων κλίσεων.
– Δεν υπάρχει κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία.
-Στην περιοχή μελέτης του ΜΥΗΕ και των όμορων εκτάσεων αυτού, υπάρχει το ξενοδοχείο «Ξενώνας Κυψέλη» το οποίο λειτουργεί όλο το χρόνο και λόγο της θέσης του οι επισκέπτες θα έχουν άμεση οπτική επαφή με τον σταθμό παραγωγής και με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας.
-Οι συχνές διακοπές ρεύματος στην περιοχή των Τζουμέρκων λόγω του κακού δικτύου δεν ευνοούν τέτοιου είδους έργα στην περιοχή μας.
– Στον Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων και στην γειτνιάζουσα περιοχή λειτουργούν ήδη 5 ΜΥΗΕ
, 2 είναι σε κατασκευή και άλλα 17 έχουν βεβαίωση παραγωγού και περιμένουν αδειοδότηση ( 24 σύνολο !!). Εάν γίνουν αυτά τα έργα , δεν θα μιλάμε πλέον για τουριστική ανάπτυξη, για ποιότητα ζωής και για φυσικό
περιβάλλον.